用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍禮賢同九龍靈糧
go

九龍禮賢同九龍靈糧 [複製鏈接]

九龍禮賢上星期俾咗留位費, 九龍靈糧打嚟, 兩間都係下午班. 請問你哋會點揀?
   1    0    0    0

如果係我,我會揀禮賢。因為禮賢有直屬小學,雖然未必100% 收番,但一定比其它學校考生大D 機會。

Freshment, 我都有咁諗. 起碼小學有backup. 但靈糧的確係一間好學校, 真的好難取捨.

回覆:九龍禮賢同九龍靈糧

禮賢都好好,我覺得學校環境好過靈糧。

禮賢收自己學生是好大機會, 因為是他們自己一手一腳教出來, 點都會好過收其他學校的學生, 而且佢去到 k1 的最後三個月就會開始講解比小朋友知, 上k2的情況, 而且去到尾, 仲有安排佢哋去下學期的新課室上堂添, 到了k3考小學, 有自己學校做blackup, 而且佢哋啲活動真係多到不得了, 好多時都會去參觀,k1 上學期就沒有什麼特別, 到下學期就會去花墟公園, 好多自然環境比佢哋上堂, 而且每一天都有得去花園玩, 又日日都有得踩單車, 我覺得真係幾好。不過如果你是一個高要求, 要課程深, 多功課做的家長, 你就不好選擇了, 因為他們沒有點書, 到k1全個學期都係畫線, k2先開始寫字, 而且仲唔係寫得多, 因為學校的格言是愉快學習, 陪養小朋友學習興趣。

回復 peggy8422 的帖子

peggy8422,
好多謝你的分享, 禮賢都收左我仔下午班. 我都已交留位費. 不過想請問, 你知不知學校1星期有多少英文堂呢?

我仔係九龍靈糧堂幼稚園讀緊N1,下年會升讀K1全日班,呢間學校我覺得好好,包括老師,嬸嬸,校長,主任,校車員工...佢地真係攞個心出嚟為教育,老師會好留意小朋友嘅情況,包括上課及身體狀況,會傾番小朋友係學校嘅學習情況,而且佢地係小班主題活動教學,N班一班20人再細分兩組,一位老師負責10位小朋友,仲有教學助理同大量嬸嬸幫手...有親子研習,可以增加同小朋友溝通,課程唔艱深,絕對係happy learning

我小朋友讀禮賢K3!環境好、空氣清新又有小學back -up ,老師、嬸嬸連校車叔叔都好好人 。

回復 3wa4 的帖子

今年轉冇學券,唔知會唔會額外加英文班..
現在有學券的,K1& K2 每星期好似3次,每次15分鐘。 K3 就好似每星期好似4次,每次15分鐘。 (唔知有冇記錯,大概是這樣)
選禮賢的多數重德育,英文在外補的

回復 3wa4 的帖子

我上網睇到啲媽咪post咗schedule出嚟, 每星期有兩日英文堂.

回復 strawberry11 的帖子

strawberry11 謝謝你的回覆, 咁想請問你會否考慮讀禮小? 我知道在禮幼上禮小不是一定收, 只是加分, 那請問你知不知道會否很難升禮小呢? 多唔多人 升到呢? 謝謝你!

回復 annie_k 的帖子

哦, 明白了, 謝謝你!

回復 3wa4 的帖子

3wa4,

禮賢不是100%收回全部自已幼稚園學生,我估大約6成左右(以我認識的)。考不到的多數waitlist 如有心,寫求位信多數ok

其實interview禮小小一相對輕鬆,大約15分鐘左右。 問的都是生活常識、舉手答問題和砌圖。

至於我,阿女不會讀禮小了,因她考到有直升中學的私立小學。如考不到有直升中學的小學,我會讓我女讀禮小,她上K1時是個很怕羞的女孩,不敢說話,但現在她開朗了很多,我已心滿意足。 K1 時衹有禮賢收, 但考小一,除禮賢外,還有3間學校收,我覺得已經不錯了

strawberry11, 多謝你的分享.
可否詢問你多點意見呢? 因為而家禮幼及宣幼也收了我小朋友, 宣幼的資訊很多, 但禮幼的資詢較小.
請問你對禮幼的評價如何? 我見你小朋友由很害羞至開朗很多, 其他禮幼的同學仔考小一的情況如何? 你都知道, 現今我們家長俾小朋友讀幼稚園時已要考慮埋小學的情況, 可否給我們多點意見呢? 萬分感謝!

但禮賢收1班太多人了35-39人.k1 廁所在課室.我係後悔那個.重新選擇寧願迦南.

回復 3wa4 的帖子

當初我女都有考宣幼,不過被reject

禮幼和宣幼都有好學校,有小學back-up,沒中學

禮小: 升中 是深水土步校網,重德育、老師超有愛心、學術水平一般,不是特別高,我個人覺得派位都ok,當然不及宣小。 我喜愛禮賢是上午上堂,下午活動

宣小: 升中 是九龍城校網,重音樂、運動,學術、音樂水平高,當然要努力才有成果。我識多人在宣小讀緊或畢業,有個朋友個姪仔好叻仔,除左成績好外,小6學的樂器已8級或演奏級入了2個樂團,前年順利入了男拔 (男孩媽媽說成績好的未輪到他的仔,他入到男拔全靠音樂上的才華);另有個好友兒子英文好好,但不喜愛宣小分配的樂器,玩對抗,成績好差,小2 or3轉校到聖方濟各,極like聖方濟各,好enjoy學日文,他亦唔覺聖方濟各辛苦,成續大躍進!

我返工,識得唔多家長,十多個左右,考得唔錯,其中因有宗教背景,是禮賢的die-hard friends,冇考其它學校,衹係lucky draw,唔知點?有的第1st round自行入父母母校,另外英華、福小、崇真、陳守仁、優才都有當然亦有121間都唔收,禮賢得waiting,但叩門都ok

每間學校總有人讀得好、讀得唔好,的看看小朋友能力和家長心態和參與情度

回復 kitty_tang 的帖子

我女班得33人(K3),我覺得ok

K2 ~升了上一樓,toilet在課室外,應該好d

林園長都有話今年K1收多了人,有班39人,有3個半老師

另外,禮賢有很多分組活動,所有學生一起,是食茶點或唱歌…
應該ok

其實廁所在課室內都可以理解, k1如果有細囝, 可能真係叫唔切去廁所, 仲好丫方便d, 好過每日放學都多咗一個袋
另外, 我in民生時都好似係廁所在課室內(唔知有無記錯?), 所以可能真係有部份學校覺得有需要先咁做

回復 strawberry11 的帖子

非常感謝你的分享!! 希望你的囡囡升小時也有好的學習環境!!
‹ 上一主題|下一主題