用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私校同band one 津校的分別?
go

直資私校同band one 津校的分別? [複製鏈接]

2    0    0    0

回復 ting-ma 的帖子

在我來說,直資私校,只要我肯交報名費,都仲有機會自己去爭下但名津小,我呢d冇分冇校網,唔駛玩

係有直資offer就冇得抽但問題係就算有一間我好心儀的津小在我面前,我都冇把握可以入得到(因為冇分冇校網,我個區的學校唔合心水)
就算有機會,都是要等叩門,要去到6-7月
我寧願提早玩完呢個game

btw,功課多少,程度深淺,應該不直接影響該校學生的band 1%

我覺得travel time 30仍可接受,否則我可能選擇只搭回程校車如果本區都冇o岩心水o既小學,最好還是考慮搬
我因工作問題,不太能搬

ting-ma 發表於 12-5-9 15:03
你知道dss / private 同津小的教學上分別嗎?
這得個別學校看吧?有相對輕鬆的私立/直資小學,當然有好harsh的
同樣亦有不同類型的官津小
不過我個人感覺,直資私校的學生家長群相對投放於小朋友的資源時間比較多
官津小始終有一些是抽獎入,除非是很高質揀的官津小
否則我還是傾向直資/私立,個人意見而已
而我家哥哥9月將入讀私立小學

ting-ma 發表於 12-5-9 15:08
Congratulations!

He can get in a favourite primary school!!! Very happy le~
我仲有個細架呢,2年後仲要玩多次

我覺得私小/DSS嘅學生質素無咁參差
學校課程應該彈性大少少,資源亦有可能多dd
而私小更加可以超大班收生

其實學校嘅分別唔可以用資助方法去分

醒目開學勳章 王國長老

Agree, 津貼都有收生不足同爭崩頭啦
直資亦有傳統同活動, 英文同中文
無必要將直資vs津貼睇得咁重要, 最緊要間學校岩自己

三者功課都係咁"谷" band one津小可能仲勁D, 因為學生質素問題, 直資&私校係自己選生, 所以質素比較平均和好.
直資通常都有一條龍, 免咗升中再選校的煩惱, 而且課程可函接, 學生都比較容易適應中學生活.
私校不一定有一條龍, 都有機會同津小爭中學學位.

直資,津校,私校其實最大分別都係個資助方式同學生質數平均度,
學校有幾多須要跟教局,課程上可有幾多的彈性,同band1無太大關係...

如果話谷band 1 ,我相信間間都會谷,視乎學校谷邊方面...
但大多比得孩子入讀直資私校的,
對個小朋友學術/培育上都一定有所要求,同時大多亦能投放資源,
加上學校有權選擇性收生,質數才不會有太大參差...

醒目開學勳章

ting-ma 發表於 12-5-9 15:03
你知道dss / private 同津小的教學上分別嗎?
you can refer this website to see the difference of the teaching method/guildline between dss / private / 津小!

http://www.myschool.hk/education-2-4.php

請問那間津小是英/普的, 即沒有廣東話教學

cherryird  應該係無, 想要有英普要揀英文小學, 但大部份係直資/私小  發表於 12-5-13 07:28

請問津小係唔係冇咁好?
‹ 上一主題|下一主題