用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 既然SPN不同SPK,不能直升SP 小學,點解SPN每年好多人爭 ...
go

既然SPN不同SPK,不能直升SP 小學,點解SPN每年好多人爭? [複製鏈接]

如題?
請問SPN是否好好?學費都幾貴,畢業多數升邊間小學,如果男仔呢?
   0    0    0    0

SPN係可以直升SP小學!個rate仲高過SPK!

男仔讀SPx都升唔到SP小學

其實$6000包埋午飯,茶點唔算好貴。係學校nap後仲可以學埋野先反屋企省下出出入入車錢同時間。

此外如好想入SPC,錢又不是問題,可以先apply SPN,唔得再試SPK,便多一年機會。

男仔讀就多數跟家姐,或做先鋒幫啊妹。
同讀一般幼稚園沒有什麼分別。

明年好似要$7000
即多數女仔入讀?

回復 cclemon2009 的帖子

Yes, only a few boys, 2-3 in 一級only..

SC都要成$6000返得半日, LH$4000半日再加茶點雜費, SPN$6000包三餐+大部份雜費真係唔算貴.

我班最少有3-4個男仔呀

貢獻勳章

323 發表於 12-3-24 01:19
SC都要成$6000返得半日, LH$4000半日再加茶點雜費, SPN$6000包三餐+大部份雜費真係唔算貴.

我班最少有3-4 ...

對一個享用了4年嘅用家嚟講,我唔單只覺得係"值",而且甚至覺得係"超值"。

近年已改交11個月學費(以前是交足12個月),感覺上學費好似貴了許多。
[img]http://forum.baby-kingdom.

KaHeiBaBa 發表於 12-3-24 03:20
對一個享用了4年嘅用家嚟講,我唔單只覺得係"值",而且甚至覺得係"超值"。

近年已改交11個月學費 ...

貢獻勳章

引用:Quote:KaHeiBaBa+發表於+12-3-24+03:20+對

原帖由 323 於 12-03-24 發表
回禮:

[img]http://forum.baby-kingdom.

我覺得值,因為除開同出面私立全曰差不多,不過少d雜費同埋老師真係好錫小朋友

貢獻勳章

引用:我覺得值,因為除開同出面私立全曰差不多,

原帖由 Sasazel 於 12-03-31 發表
我覺得值,因為除開同出面私立全曰差不多,不過少d雜費同埋老師真係好錫小朋友 ...

SPN is very good
it is very easy for u to get into any primary sku
many of them went to DGS, DBS instead of SPC
when im studying

請問spn既小朋友要不要interview spc or the spn teacher will send the report to the primary school directly to determine who can promote to SPC? 會唔會係自行收生前知道收唔收呢?

貢獻勳章

引用:請問spn既小朋友要不要interview+spc+or+th

原帖由 Ammeyogi 於 12-04-03 發表
請問spn既小朋友要不要interview spc or the spn teacher will send the report to the primary school dir ...
每年嘅9月初至9月中,SPC 小學校長都會過嚟 SPN 見一見所有 N4 嘅小朋友;至於升小嘅結果,1-2 星期即9月尾左右,已經會有結果通知所有小朋友嘅家長。

如果以上嘅資訊有變,請清楚嘅家長們更新/更正,謝。

回復 KaHeiBaBa 的帖子

Thanks for your information.

如果sp小學收左,係咪要放棄自行收生同統一派位?

貢獻勳章

Ammeyogi 發表於 12-4-7 10:53
學校當年冇強迫。

醒目開學勳章

引用:如果sp小學收左,係咪要放棄自行收生同統一

原帖由 Ammeyogi 於 12-04-07 發表
唔需要
因為是私校,所以可継續大抽獎,

醒目開學勳章

回覆:hellomickey 的帖子

真心的認為:如果SPC收咗就
因為SPC升上中學的門檻較其他名官津小升上其中學部的門檻低,大小朋友都輕鬆些

‹ 上一主題|下一主題