用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 淨係叻英文科點算?請給我一點意見好嗎?煩惱中... ...
go

淨係叻英文科點算?請給我一點意見好嗎?煩惱中... [複製鏈接]

所有用中文教的科成績都唔好,因為佢之前讀英文小學,因為經濟問題轉咗津貼學校... 就成績大退步;請問葵涌區我可以有乜選擇?因為就係中文唔好才導致成績差,但係英中可能入唔倒...

英文一直都係A... 中文 D, 數學C+, 常識D(因為中文太差唔識字).. 視藝A-, 音樂B, 操行B

請各位指教~

0    0    0    1

不如先了解小朋友的BANDING!!

自行和大抽獎選附近,有微調中學和校風好的最好.

佢老師話佢係Band2, 中間。呢個係因為轉中文學習的結果... 若果數學係英文教佢會明D... 我擔心以後咁多科用中文佢仲辛苦...

謝謝黃巴士的回覆..
我覺得好無奈... 唔係主流的類別。人地係擔心英文唔好讀唔上,我調轉.. 又冇得揀...

謝謝 smallfoothk,我正考慮自行選深水埗唐乃勤中學... 因為部份科用英文教..唔知佢咁嘅成績入唔入倒... 在屋企附近真係... 一係太高,一係唔想揀。

既然中文咁差,不如考慮大角咀那間官立嘉道理爵士中學。學生以非華語為母語的學童而設。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono... 南亞家庭的教育同本地人好唔同,未係好了解,唔敢試啊~;而且我又唔係想個仔放棄中文,呢間我之前真係有諗過,希望係最後一步囉~ 因為佢地係會收插班生的。

leeisabel 發表於 12-1-12 01:11
ohnono... 南亞家庭的教育同本地人好唔同,未係好了解,唔敢試啊~;而且我又唔係想個仔放棄中文,呢間我之 ...

果間係B3中學, 香港站d南亞男女生在港鐵車廂食早餐yelling打波, 南昌站...   你見過女生戴鼻環返學未? 我諗你最後一步都唔好諗.
1   2   3   6  8

報直資中學。鼓勵他多看中文課外書,你可以陪他一齊看,和做練習,加強語文運用。數學就計多D。

leeisabel 發表於 12-1-11 23:43
所有用中文教的科成績都唔好,因為佢之前讀英文小學,因為經濟問題轉咗津貼學校... 就成績大退步;請問葵涌 ...

自行或一試以下中學

回復 leeisabel 的帖子

我仔的情況差不多, 英文A, 用中文的全C, 報了的直資不是reject 就都冇回音, 失望中. 就是有一班用英文教的b2津校,都是以整體成績來分班.... 無奈!!

可考慮 band 2 有英文班的中文中學

醒目開學勳章

唐乃勸真係可以一試喎! 如果可以番去英中, 對小朋友理解可能好D! 去佢地中學交流區打聽吓!

考慮下陳瑞祺(喇沙)中學, Band2英中.

回復 redkoni 的帖子

係囉.... 文化好唔同 ~ 我諗唔會去到呢一步掛...

chanpa 發表於 12-1-12 07:14
報直資中學。鼓勵他多看中文課外書,你可以陪他一齊看,和做練習,加強語文運用。數學就計多D。 ...

因為學費都係問題... 原本咪就係讀直資囉~ 所以佢英文得、中文唔得。以上都係好方法,我唯有努力加油!

elbar 發表於 12-1-12 21:23
自行或一試以下中學
寶安商會王少清中學
只怕人地唔收... thx...

heihonmum 發表於 12-1-12 21:50

我仔的情況差不多, 英文A, 用中文的全C, 報了的直資不是reject 就都冇回音, 失望中 ...

香港教育制度的視野好狹窄,不斷製造挫敗感。辦教育的又以行政主導,冇彈性又冇愛心... 連家長希望在家教育都犯法... 有邊個人比家長更愛錫仔女、更有耐性去教吖?香港呢方面思維好落後...

tictactoe 發表於 12-1-12 21:53

可考慮 band 2 有英文班的中文中學

好...考慮中... 要做資料搜集...
‹ 上一主題|下一主題