用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 年尾BB
go

年尾BB   [複製鏈接]

囡囡2010年12月21日出世, 是否讀遲一年比較好??
   15    0    0    0

係 , 做大b

我b都係12月, 都打算做大b, 但今年都有去考d second tier既pn, 比佢插班讀多人地半年, 學下自理能力同埋秩序. 最緊要唔駛日日對住姐姐發呆.

希望佢出年可以考到好pn.

我b都係12月, 都打算做大b, 但今年已有一個pn offer, 等佢明年12月插班讀多人地半年, 學下自理能力同埋秩序, 希望佢出年可以考到好pn/或之後考到好K1.

我都打算比我個仔做大B.

Little Butter, 可以分享下你報左邊間呀?

可同一時間考沒PN學校的K1, 同做大B考PN班.

回復 2# cyan_yan 的帖子

My son got Telford Gardens International class offer.

做大B, K1已經3歲8個月, 咁小一咪6歲8個月, 會唔會太大? 我都好煩惱

我個囡係9月BB, 而加有一間int'l kindergarten PN class offer, 我都交左留位$.
因為係細B, 好難入到名校嘅PN, 所以K1再轉啦.

我孖B係10月細B, 經過今年做細B考K1嘅經驗,覺得都係做大B好...

回覆 8# jcgroup 的文章

我覺得唔係問題, 唔洗擔心..做大B 心智成熟D, 學野都快D ~ 我親戚BB  2010年1月頭出世, 今年去考幾間區內都好幾間收~

我地以前讀書, 有D同學仔都大過我地或者細過我地..咪又係咁樣,無分別喎 :-P

各位好~~
想問下我個b係11月尾出世的, 都係細b, 唔知遲一年先比佢讀n班好唔好呢? 而家剛1歲1個月, 諗住搵n班啦~心儀的幼稚園已經full曬, 好多都話未夠歲半唔比apply住 or waiting list先, 有位先覆交form & interview.

而家心煩緊, 如果遲一年讀書好似唔係幾好, 遲過同年小朋友畢業, 但唔遲一年都唔知有冇學校收~~

Stone媽媽 發表於 11-12-18 16:39
各位好~~
想問下我個b係11月尾出世的, 都係細b, 唔知遲一年先比佢讀n班好唔好呢? 而家剛1歲1個月, 諗住搵n ...

你bb系男仔定女仔?

如果系男仔ge話,真系提議你俾他做大b會好d。因為小朋友黎講,男仔學野始終比女仔慢。

我仔仔系12月細仔,下年剛剛夠2歲8個月讀K1。他無讀pn,我幫他apply左幾間普通ge幼稚園,暫時in 左2間,2間結果都系waiting,不過後來其中一間收左仔仔讀下午k1。本來打算如果無K班收仔仔,就會apply pn,等仔仔下年讀pn,做大仔。不過宜家有k班收左,就讀k班la。

但系,下年我都會再幫仔仔去報其他比較好ge幼稚園,報K1,即系俾仔仔讀多年K1,由細仔轉做大仔。

今年同仔仔去interview就可以睇到,年頭同年尾的bb,真系差好遠。唔好話語言、小肌肉、認知的能力,剩系他們可唔可以坐定定,已經睇到分別。好在我有同仔仔去返開playgroup,他去interview就當去playgroup玩甘,都叫肯坐定系度interview。但考ge內容,有d他真系做唔到。例如認圖形、拼圖、分顏色甘。

以仔仔甘ge情況,叫我帶他去九龍塘interview,講真,唔使in,我都知道結果。所以,我寧愿遲一年先同他去。而且好多學校真系唔想收細b,唔止系幼稚園,連小學都系。

我聽一個playgroup導師講,如果俾小朋友做細b,遲d他報小學會比較難。有d好ge學校,可能有位,都愿意俾他去讀,但可能就會要求小朋友P1 repeat 1年。如果家長唔愿意ge話,到遲d升中,想叫學校寫推薦信,就難la!

之前我都15 16,唔知俾仔仔做大仔定細仔好。但聽完個導師甘講,我即刻覺得俾仔仔做大b,宜家讀多年或者遲1年先讀,好過到小學先留班la!

回復 angelkinki 的帖子

angelkinki 你好呀~~

我bb係仔仔~~我一直以為大b同細b係上到小學個different會唔覺, 咩會有小學要求細b repeat p1嫁? 想問下你個bb幾時開始上playgroup呀? 我個雖然1月1個月咋, 但學野好慢, 未識有意識咁講野, 行路都仲係左擺右擺咁, 其他野更家咩都唔識,
同埋playgroup得1hr/class左右, 唔知咁早比佢上playroup有冇用 ~~定係等佢下年2歲比佢讀n班full day的好呢?

Stone媽媽 發表於 11-12-18 19:40

angelkinki 你好呀~~

如果太早俾小朋友返pg,又真系好難睇到效果。我仔仔8個月ge時候都有返過,但就只系唱下歌仔,玩下樂器,學爬行甘。之後我都無再同他返,而系等他到有歲半左右,先再同他返pg。甘就好d la,起碼都睇到他的進步。

其實1 hr 的playgroup,可以俾小朋友學到ge野唔多,好多時都要靠家長返屋企,不停甘同小朋友做training。我覺得pg的作用,一部分系俾小朋友有機會同唔同的小朋友相處,學習禮儀等等。另一方面,就系俾家長學習點樣在屋企教、train小朋友。

你可以找下仲有無pn可以俾仔仔插班。我仔仔系12月的,我上年就找唔到la,所以他先無讀n班。我知有d區,有d幼兒園都會有位俾細b插班讀ge。

不過我仔仔宜家返緊pg ge導師就好反對俾小朋友讀n班(即系滿2歲就返學),他成日都話,小朋友的適學年齡應該系2歲8個月,而2歲至2歲8個月呢段時間,系最需要父母ge時間。

不過我覺得呢d野,睇你家庭環境而安排lor。如果你系ftm,又好enjoy湊仔仔ge話,可以考慮俾仔仔遲一年先讀N(因為你仔仔系細仔);又或者好似我仔仔甘,讀2年K1。如果你想多d自己時間,都可以俾仔仔返半日N班。

如果系由老人家或工人湊,甘梗系俾仔仔返N班la,睇下下年11月有無pn可以俾你仔仔插班,有咪俾他去讀lor。

另外,如果你暫時唔想俾仔仔去返pg 住,都可以在屋企整d教材,教下小朋友做d小肌肉、手眼協調的遊戲。對他將來去interview(N OR K)都有幫助ga!如果有需要的話,我可以pm教你。自己整,省返好多錢!!

好呀~~你教下我整呀~~
我其實都唔係好識點教bb, 本身都唔係想咁早比仔仔返學, 但我要返工, 個b係老爺湊, 佢勁鍚&寵佢, 加上老人家只識湊, 唔識教, 同佢講唔好咁對bb, 佢地又唔聽, 攪到我唯有決定盡快比佢返學學多d自理及基本禮儀的野~

Stone媽媽 發表於 11-12-18 22:59

ok,自制教材ge做法,我遲d pm俾你la。

如果系甘,仔仔由你62湊,甘俾他早d返n班都系好ge。如果你想俾仔仔做大b,其實你都可以俾他下年11月返pn。你可以打電話去d幼兒園,問下有無位俾仔仔下年11月插班。有ge咪俾他去讀lor。

然後下年就幫你仔仔再報多年N班,或者試下考k班。到時就可以幫他報d出名d ge幼兒園pn。甘遲d考K ge時候,你咪可以輕鬆d lor。

另外,在你仔仔返pn之前,你可以幫他報d pg。因為系老人家湊ge關系,他們未必知道應該點去教你仔仔,有時你講,他們又未必肯聽。甘你咪幫仔仔報d pg,等他們帶仔仔去上下堂,等d導師講俾他們知,應該點去教小朋友lor。d導師講,好過你講la!另一方面,你仔仔又可以見多d人,識多d野。

我同仔仔返過幾個唔同ge pg,有d都系麻麻、婆婆、工人姐姐帶小朋友去上,因為爸爸媽媽要返工,唔得閑。我覺得甘都幾好丫。曾經遇到有個小朋友好自我,一拿走他的玩具就會不停甘大喊,又唔系好聽指示。miss就會同他的婆婆講返呢個問題,等他們返去注意下,唔好太遷就個小朋友。我覺得呢d說話,由miss講,總好過由媽咪講。你講,他們未必會認同。但其他人講,他們就會上心d,甘對你的小朋友都有幫助。

Angelkinki : can you share the playgroup information for my study?  I have same problem and so interest your suggestion. Thanks a lot.

Stone媽媽 發表於 11-12-18 22:59

我pm唔到俾你,我聽日再試下la!

yukai 發表於 11-12-18 23:44

Angelkinki : can you share the playgroup information for my study?  I have s ...

我有同仔仔返過唔同ge pg,唱遊班、蒙特梭利、感統、親子遊戲等等。有d pg系我覺得唔錯的。

你想俾小朋友返d咩類型的pg?

你的小朋友都系由6299、婆婆 or工人姐姐湊?你想自己陪小朋友返,定系6299、婆婆 or 工人姐姐陪小朋友返??
‹ 上一主題|下一主題