用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 國際班能唔能夠上主流小學?
go

國際班能唔能夠上主流小學? [複製鏈接]

國際班能唔能夠上主流小學?寫的中文字深嗎?
   0    0    0    0

回覆 1# jennychan08 的文章

是否每日除英話外,側以普通話教學?

打去問過,主流同國際分別係,國際每日有普通話時間,net teacher 全日同小朋友上課,主流班net teacher 一星期來幾次(sorry i forget how many times); 普通話一星期一次

我小朋友明年會入K1international, 未讀我未知實際會點,不過只係語境比較好,我估入主流小學冇問題

jennychan08:你呢?

回復 3# lum_lum 的帖子

lum_lum:我估英語能力應該會提升,不過我擔心仔仔,能唔能夠跟到水平,因是插L2下學期,另外我有打去學校問(多元智能班),她說:要老師觀察一排,才決定會否收生,與劍橋英語班是否分開讀呢?收費如何?

原帖由 jennychan08 於 11-12-12 16:50 發表
lum_lum:我估英語能力應該會提升,不過我擔心仔仔,能唔能夠跟到水平,因是插L2下學期,另外我有打去學校問(多元智能班),她說:要老師觀察一排,才決定會否收生,與劍橋英語班是否分開讀呢?收費如何? ...
如有join多元智能班,劍橋會被包括在內,不另收費(考試費不包)

如沒join,便要當興趣班來報,興趣班收費,逢星期六或課餘上堂。

想請問多元智能班是一星期上多少堂?幾$收費?:question:
如果報興趣班(劍橋英語),幾$收費?一星期上多少堂?

回復 1# jennychan08 的帖子

智能班一星期五曰,如返常規am就會pm智能班,反之亦然,即是要返全曰,$3800/m.  而家$有冇變就不知了。

興趣班就好似二千頭,不記得了,通告都掉了,但記得要報幾期才可報考試的。

是不是$3600+$3800?係咪包食lunch?放學幾點?如上興趣班(劍橋英語),比較下,上多元智能班好些?可否介紹多元智能班的內容?

$32xx+$3800, 唔記得智能班是包lunch or tea了,我prefer智能班因時間較好,(跟閒曰上學時間),可留星期六時間做其他嘢,時間好使好多!因如是興趣班便是星期六上午or 平曰放學後(其中二曰,好似),又要再arrange 交通。

智能班包: 畫班、普通話唐詩、體操、劍橋英語課程、小一面試、每月outing、喺k3 時重會有violin、tennis...

個人覺得劍橋跟智能班好啲,語境慨嘢真係密密浸好啲,因佢近考試時會日曰上劍橋英文,可備戰又能提升小朋友水平,上興趣班感覺上好像攤凍了。

回復 2# jennychan08 的帖子

+智能班變全曰班的話,放學4:30pm

回復 10# To_Ma 的帖子

thanks!絕對認同,不過好似唔一定會收(多元智能班),收生的標準?多元智能班一班教幾多學生?有幾多時間會學到英文?在york讀普通話是否不夠,是否需要另外在外面要學?

好擔心!剛轉校至york,會在2012年2月入讀,我仔仔是插班生,怕仔仔跟不上英文水平,又擔心老師有否愛心教導,坊間太多負面的流言,但我interview及聽完講座後,我相信應該無揀錯學校,請大家多分享下校園的生活!

唔使擔心吖,我仔仔在york由k1-3,到現在回想都覺得多姿多彩又學到嘢,話明流言根本唔使理,難道佢地仲清楚過真正用家?

但又好奇問下何解k2 下學期才插班呢?小朋友都要適應的,況且下學期都要開始預備選小一了。

回復 To_Ma 的帖子

我9月開左幾日學,其實是打算k2的,但話入表先,初頭仲話無位,等下等下變左插下學期

回復 jennychan08 的帖子

妳囝囝今年讀K幾?我都覺得遲左轉校,但都希望幫到我囝囝,在語境方面能夠加強,所以都好擔心有無成效架!我老公話唔轉一定d水平就低,因為我之前這間是有學卷的,教學有規限的

仔仔現在小一,真係話咁快,眨眼間已是下學期了。

To_Ma 發表於 12-1-6 07:36
仔仔現在小一,真係話咁快,眨眼間已是下學期了。

咁你o個年的同班小朋友考私校/直資/叩門,ok??

應該幾好,阿仔班約有廿人左右,考到嘅有KTS,GH,TSL,YW, 認識唔曬啲家長...可能重有更多(好)都未定。 只肯定TSL嗰個係在第二輪(700人中揀10人)入的...

咁妳仔仔而家讀邊間?

已PM 你了,仔仔班上共有三位去同一間,仲有聽聞其他班都有數位做到同學仔...
‹ 上一主題|下一主題