用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 阿仔收到2012-13 Y.1取錄信啦
go

阿仔收到2012-13 Y.1取錄信啦 [複製鏈接]

阿仔收到2012-13 Y.1取錄信啦!好開心呀!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

恭喜晒!

We got the acceptance letter today.

Me too

恭喜,恭喜!

Me too, received letter last night ....

Take 錯表情...should be happy face ^_^

我都收到了 ...
但心情好矛盾 ,
究竟比唔比小朋友讀呢 ?
因 ... 最擔心問題系學費問題 ..... 太貴了
還要唸每年都會加學費 ...
心情真系好煩腦 .
請大家比  d  意見 ar
thanks

原帖由 baby-town 於 11-11-12 08:55 發表
我都收到了 ...
但心情好矛盾 ,
心情真系好煩腦 .
thanks ...

其他人真的很難俾意見, 最緊要你們夫婦好好商量, 達成共識, 一家和諧比小朋友讀什麼學校更重要, 而且元朗也有很多很好的資助學校.

你有沒有請工人? 我們也沒有其他資助, 當小女兒也升小後, 我們不會再請工人,(用請工人的錢, 其實已經夠交學費.)一來可減輕經濟負擔, 二來可訓練小朋友做家務, 學習獨立及自我管理, 一舉兩得!

如果咁樣安排, 夠唔夠錢俾佢讀LA呢?

原帖由 kamtsk 於 11-11-12 14:46 發表

其他人真的很難俾意見, 最緊要你們夫婦好好商量, 達成共識, 一家和諧比小朋友讀什麼學校更重要, 而且元朗也有很多很好的資助學校.

你有沒有請工人? 我們也沒有其他資助, 當小女兒也升小後, 我們不會再請工人,(用 ...

kamtsa 這樣的安排很好呀

我的大女兒正讀Year 1, 昨天我們也收到妹妹的取錄信了,感謝主!雖然學費是比較貴,但也真物有所值,小童的學習時期對他的人生很重要,所以可以的話盡量安排罷。我們也打算等到妹妹Year 2的時候就不用工人,留返啲錢比兩個女返學比較實際!

原帖由 baby-town 於 11-11-12 08:55 發表
我都收到了 ...
但心情好矛盾 ,
心情真系好煩腦 .
thanks ...

睇你點去衡量"值唔值".
學費年年加, 係一定的了.
如果要起"泳池", 仲會再加多d.
計埋通漲, 上到中學部, 你預334的$6000/月, IB的, 一定過$10000/月.
(我是現在的家長)
但教育是.......好難訂位如何是"值".

Esther-Rachel,

恭喜, 真係安落晒! 希望我個女明年都能順順利利考入宏信, 同哥哥一齊返學啦!

Hi LA parent,

Appreciate if anyone can advise school bus schedule from Tuen Mun or from Long Ping Station??? and how much it's cost???

Thanks in advance....

原帖由 Gremlin 於 11-11-14 11:33 發表
Hi LA parent,

Appreciate if anyone can advise school bus schedule from Tuen Mun or from Long Ping Station??? and how much it's cost???

Thanks in advance....

依家係有屯門A /B 線, 要睇你住邊.
元朗線好似唔過朗屏MTR station, 新元中就有.
元朗$450, 屯門好似$600+. 睇地區.
詳情打比學校82082092, "理論上"佢會答你.
不過, 提提你, 校車是好煩.

我都打算不用工人, 將錢給女女讀書, 再者女女小一應該學習自己照顧自己!

我都係决定唔交留位費!!……..我計過LA 12年學費加埋要成50萬,但仲未計要每年要加學費,轉咗IB課程又要加,保守估計80萬走唔甩。而且若果中途我發現間學校唔啱我個仔、或者經濟上出現咗問題,想轉校亦好難,原因並唔係其他學校唔收,而係子女適應唔返傳統學校,其次,到升讀大學時要同其他學生爭本地學位,相信會比傳統學校輸蝕,到時又要供佢去外國讀大學………咁不如而家俾個仔入傳統學校,將來佢真係入唔到大學,用呢80萬留番呢俾佢去外國讀大學。再講,我有個朋友個女讀緊LA year8,佢都話想轉校,佢話佢班啲同學都幾有錢,但我朋友只係一個普通家庭,成班同學都用名牌,Macbook一年換2部,一年去幾次外國旅行,佢個女就乜都無,同學又睇唔起佢,令到佢個女好自卑感好重。

我諗唔係個個學生屋企都係有錢人,成身名牌咁誇張嘅,起碼我一定唔係啦!
不過呢個都係你嘅選擇,希望你小朋友都有愉快的學習生活啦!

我是Y8家長,是普通公務員家庭.但OK小兒沒有給同學看不起,讀得很開心和進步

如果用12年學費total sum 去睇....係好嚇人gar (我都計過!!)但每月俾..係可以acceptable.  Choosen LA, cox want to give our child enjoyable study life, 連貫性學習,learns how to learn .... under affortable circumstance.  Besides, under 傳統學校,校後功課補習、中英數課外班等都不能少...average expense $2000 per month, 圍埋條數唔會相差太大(有LA parent話過student唔需要extra補習,因無得補,課程唔同)
再者govt policy always 每年一小改,三至五年一大改,學生同家長都好辛苦去適應...
以上only 個人意見,當然亦要睇返自己小朋友嘅性格啦!!!

原帖由 Esther_Rachel 於 11-11-14 21:18 發表
我諗唔係個個學生屋企都係有錢人,成身名牌咁誇張嘅,起碼我一定唔係啦!
不過呢個都係你嘅選擇,希望你小朋友都有愉快的學習生活啦!

LA唔係人人都好有錢, 我果班都係一半半啦.
有人帶iphone返學, 有人好樸素的, 我果個polo爛左我都未買新衫.

有錢的人, 元朗大把 !!!
你睇學校日日門口幾多名車 &自訂車牌靚車 在門口打躉接送.
比$3800左右學費一個月, 係唔少數目, 而且一定年年加, 不過包你唔洗出面補中英數, 條數自己計計啦, 人人定位唔同.
‹ 上一主題|下一主題