用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南interview問題
go

迦南interview問題 [複製鏈接]

有冇媽媽上年interview過, 可唔可以share一下會考啲咩?
   1    0    0    0

原帖由 woojochu 於 11-11-3 10:03 發表
有冇媽媽上年interview過, 可唔可以share一下會考啲咩?

上年我去左兩間迦南: 藍田同九龍塘 (半日嗰間)
面試問題有啲唔同.

一樣嘅係, 會問家長:
1. 平時邊個揍?
2. 有冇特別食物/ 藥物敏感/ 身體健康問題

藍田 - 問小朋友
1. 你叫咩名呀?
2. 邊個係爸爸, 邊個係媽媽 (兩位家長陪入)
3. 老師取出3個大小不同杯子疊高, 叫小朋友跟老師疊嘅順序做
4. 老師取出3個顏色不同杯子, 叫小朋友: 俾藍色杯爸爸, 紅色俾媽媽, 黃色俾老師
5. 老師取出認圖卡, 指住問: 咩來架? (係蘋果, 車, 波波)
6. 老師送禮物, 要小朋友謝謝再見

九龍塘 - 問小朋友
1. 你叫咩名呀?
2. 哩個係邊個? (一個家長陪入)
3. 老師取出車子叫小朋友玩俾佢睇
4. 老師取出拚圖, 拚圖係一隻牛, 分左3塊, 中間嗰塊痴實左, 叫小朋友拚兩側嗰兩塊.
5. 老師送禮物, 要小朋友謝謝再見

希望冇遺漏~    祝好運~

我個仔成20個月都未識叫自己個名....死得...

好深呀....我個囡一定唔識....唉 !

我仔上年連發音都唔肯呀, 我上年 in 九龍塘, 問小朋友部份包括:

1. 叫咩名
2. 比個公仔你叫你指眼耳口鼻
3. 砌 puzzle
4. 認顏色, 老師放三隻唔同色的積本在枱, 再比三塊小朋友, 要小朋友將相同顏色的積木放在一起, 即紅色放返在紅色的上面或前面
5. 最後送咗隻熊仔

家長都係問邊個揍, 有冇咩特別病或敏感, 平時鍾意食咩.

咁有冇收你個小朋友?

原帖由 chanwendy 於 11-11-3 10:47 發表
我仔上年連發音都唔肯呀, 我上年 in 九龍塘, 問小朋友部份包括:

1. 叫咩名
2. 比個公仔你叫你指眼耳口鼻
3. 砌 puzzle
4. 認顏色, 老師放三隻唔同色的積本在枱, 再比三塊小朋友, 要小朋友將相同顏色的積木放在一起, ...

我個女都係只講到自己乳名, 唔識講全名.
即係好似: 柔柔, 芝芝, 明明, 咁樣都可以.

做反應做晒, 不過比較慢.
我全程齋陪坐同陪笑, 由佢慢慢來.
千萬唔好插手呀~

請問係唔係幼兒園N班interview問題黎架? 定係幼稚園 K 果d 呀? 乜咁難架?

回復 4# chanwendy 的帖子

請問整個過程用邊種語言溝通? 廣東話 / 英語 / 普通話?

點解d問題咁深ge..囡囡10年2月BB仲未識講自己名、認color同say thank you..唉~~

我舊年都覺得迦南係咁多間幼稚園考n1
考小朋友考得最深個間
(但係佢又唔係最好個間喎 )

我個仔係唔識講野..連baba mama音都無架..
唔識比反應..當然唔好講分類, 認顏色, 識物件呢d..全部都唔識

最後係無收到佢...   

不過考多幾間實有一間收ge..

大家努力啦!!

wow... k1 interview questions?
color identification and puzzle, my daughter does not know. She is now 16 month old.

真係好難喎~~ 我仔仔5月b都唔識

原帖由 lingan 於 11-11-3 12:17 發表
請問係唔係幼兒園N班interview問題黎架? 定係幼稚園 K 果d 呀? 乜咁難架?

幼兒園, N1呀~

上年我考過朗思我覺得佢叫我個女"形容"張卡片上個小朋友做緊咩, 真係好難呀~

原帖由 大白豬 於 11-11-3 13:56 發表
wow... k1 interview questions?
color identification and puzzle, my daughter does not know. She is now 16 month old.

係N1 questions ar.
我個女大啲, 去年面試時係1歲7,8個月啦.

I heard from other mamas that they prefer bbs who can talk a lot and know colors/puzzles...

mine can't la... 16 months ... too hard

回復 1# atalanta 的帖子

我反而覺得小朋友笑容多啲有著數呀.
我個女唔識答會對住老師笑.

唔識真係唔緊要架, 都未入學, 點識呢?
入到去咪又係教哩啲.

總之輕鬆啲, 同小朋友去玩下.
同陌生人傾下偈. 叫佢笑多啲.
考完即刻讚佢乖, 叻.  
老師都睇家長點對個小朋友架.

回復 17# tsangnamnam 的帖子

Thank you ar~~ That's quite comforting~

Agreed with u too..need to take it easy

迦南的老師出名nice, 順其自然吧.

我個女上個月22號去in方方,方方問得仲多野,又問形狀(puzzle),再問生果,又睇書,仲要疊杯,仲問佢叫咩名,btw,我個囡係2010年2月bb........@_@:!真係難左d lor....!!!!!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題