用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問下學之園(青衣) ok 嗎? 請問有冇媽咪俾D意見 ...
go

想問下學之園(青衣) ok 嗎? 請問有冇媽咪俾D意見 [複製鏈接]

Ok 嗎? 想報名, 請問有冇媽咪俾D意見
   0    0    0    0

雖然學之園老師師資ok, 但上年學生考小學情況不是十分好.
如果有其他學校收, 我會揀其他 .
講真, 比四千幾但個校舍咁細.

LH係貴,但如果係住青衣的,絕對係最好選擇。

回復 2# youwant888 的帖子

咁真係要再睇睇先,
有冇其他媽咪可以比多d意見,吾該哂!

醒目開學勳章

雖然校舍係細, 但我覺得對小朋友學習是無關係的!

今年競爭大,如果近屋企不妨報左int左先,收咗先諗。

我覺得好好,透明度高,日日都見到校長,有咩問題隨時走去搵佢問都得,佢地又安排個個月都會見下面傾下小朋友返學既野,我個仔好鐘意返學,呢樣係我最想見到既,學費雖然唔平,但絕對值,我越黎越鐘意呢間學校,好慶幸個仔入到~

考小學成績同d名校冇得比,但呢樣野都睇好多方面既因素,我揀呢間主要係近得黎又好,小朋友返學唔想佢去得太遠,而且我心目中的小學唔係好出名o個d,我覺得小朋友返得開心又學到野就夠喇~

多謝各位媽咪嘅comment,我都會報咗先有個保障,咁報大角咀分校會否好d?

原帖由 keio 於 11-10-25 17:13 發表
今年競爭大,如果近屋企不妨報左int左先,收咗先諗。

agree,不過入都唔易,得40個位

多謝各位媽咪嘅comment,我都會報咗先有個保障,咁報大角咀分校會否好d?

無錯, 青衣私校來講, LH 語言方面真係好.

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-10-25 16:08 發表
LH係貴,但如果係住青衣的,絕對係最好選擇。

回復 10# d500man 的帖子

你指邊方面好d??

身邊有四個朋友既小朋友n班都係讀呢間,三個k班考到SC/KV都唔轉校, 係有一個轉去HY。

suggest你有offer先考慮, 因為呢間係大熱門, 而且n班係直升, 所以k班唔易入。

回覆 12# ho_yan2406 的文章

因為凱帆分校話有3班am,咁chance會否大d.

回復 15# d500man 的帖子

咁應該會la~去年校長話青衣有2班am1班pm,total90個位有50個位留俾n班,所以第一round得40個位收生,不過之後都好多唔直升,咁到7,8月都仲人有d收到call waiting

我都報咗, 我女女11月就要去in 啦! 我仲諗梗stafford好D定學之園好D! 如果stafford 收咗, 都唔知好唔好去IN好!

凱帆分校has 3 K1 class this year only. 2 am class (1 C/E and 1 P/E) and 1 pm class (P/E), it may be 5 classes in total for coming year as there are 5 K3 class this year.

原帖由 captainbaby 於 11-10-25 23:20 發表
我都報咗, 我女女11月就要去in 啦! 我仲諗梗stafford好D定學之園好D! 如果stafford 收咗, 都唔知好唔好去IN好!

既然報左咪in埋囉,我去年都諗住唔in,因為諗住實唔收,但還掂咁近,咪落去玩埋囉,估唔到會收佢~
而且你去interiew時,可以從中觀察下呢間kg岩唔岩你,咁如果收你,你又多個choice比較下嘛~

係呀, 凱帆12-13must have at least 4 or 5 pn classes. 上年我就係要二選一, 青衣和凱帆, 由於青衣pn學位少, 我就報左凱帆, 結果凱帆waiting收左. 康傑我囝囝都讀過, 我都己經好鍾意. 但現在讀了lh凱帆, 我就更加鍾意lh, 因為d老師真係會同家長勁溝通, 而且課程係好open, 令家長知道佢地每個星期讀緊和做緊什麼.
所以樓主你唔好理收唔收, in左先算!

原帖由 d-ma 於 11-10-25 23:23 發表
凱帆分校has 3 K1 class this year only. 2 am class (1 C/E and 1 P/E) and 1 pm class (P/E), it may be 5 classes in total for coming year as there are 5 K3 class this year.

‹ 上一主題|下一主題