用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選讀女校好唔好
go

選讀女校好唔好 [複製鏈接]

我女兒明年升中一,我想選女校(培道) ,但我的朋友十個有九個都話唔好,究竟女校好唔好呢?
   0    0    0    0

揀中學時, 只要是好學校(成績+校風), 女校與否對我來說並不重要.

好多家長都是考慮拍拖問題,
但我又覺得男女校仲好啦!!
因為就算拍拖,大多數都是同學,起碼知道對方是誰.
如女校,對象不是同學,都不知從那裡識返來的,咪仲擔心...

原帖由 VV媽 於 11-9-3 23:00 發表
好多家長都是考慮拍拖問題,
但我又覺得男女校仲好啦!!
因為就算拍拖,大多數都是同學,起碼知道對方是誰.
如女校,對象不是同學,都不知從那裡識返來的,咪仲擔心... ...

我接受唔到我的小朋友在中學時期就拍拖。我由佢小學開始已經有意無意咁灌輸左呢d思想。
當你睇完阿許生個case,同學可能更易受到對方威嚇!

我同意kenfu的意見,新高中課程中group discussion 同 project homework佔相當比重,有男有女先能多角度分析。拍拖一定發生,不管男校、女校或男女校,父母要接受呢啲係社會趨勢,唔關男校、女校或男女校,齋校唔代表唔可以date其他齋校,我親耳聽到某名女校學生,在地鐵高聲講已經date咗某名男校學生,到時你咪仲唔知係咩人!

Asked your daughter whether she like or not. let her make the decision because she need studying 7 years.

回復 9# mingyuet 的帖子

haha~~你個女青見 0吾 青見?
青見就選女校,廢事敢早拍拖!0吾 青見就選男校,想拍都沒有!像我,0吾夠 青見,想拍都沒有!到大專才拍!~~
說笑而已!其實有d 0野有難避!只可不斷(但不經意地)灌輸!
曾有人提議給思春期女兒看那套……忘了戲名!抄日劇的,薛凱琪做的,說一個少女懷孕……等女兒知道後果(不知WORK 0吾WORK)

回復 9# hinhin-mother 的帖子

It should be 6 years only, not 7! Of course, repeaters are exceptions!

我小學讀屋村男女校,中學係培道女校畢業,而家已經係一個媽媽.
讀女校只係因為大抽獎派到邊間就邊間,當是父母完全唔識呢間學校.
開頭有d唔慣,但係讀落又覺得好處好多~因為無論乜野日子都唔會有壓力:例如~
~女孩子好容易會因為某些原因而整污糟左件校服,大家係女仔就無咁尷尬.
~唔會俾人笑男人婆
~上生物堂時唔會有d唔多乖既男仔口多多
~結識異性既機會小d
~無心結識異性既女孩子會小左d無謂既滋擾(你唔想識人,人地想同你做好朋友......)當然~如果個女係刻意想結識異性既,咁係邊都識到但係我過來人既身份,男孩子要係學校門口等人,都會俾老師同校長"關心"
~至於TB呢個問題~其實取向大半係天生,無論讀乜野學校,要發生都阻唔到......
純個人意見,不過我真係好慶幸可以係呢間學校畢業:)

原帖由 vincher 於 11-9-28 08:34 發表
haha~~你個女青見 0吾 青見?
青見就選女校,廢事敢早拍拖!0吾 青見就選男校,想拍都沒有!像我,0吾夠 青見,想拍都沒有!到大專才拍!~~
說笑而已!其實有d 0野有難避!只可不斷(但不經意地)灌輸!
曾有人提議給思春期女兒看那套… ...

你應該想講----唔靚就選男女校。
其中一個原因啦!

回復 1# fallenleaf 的帖子

ha ha ~~
對! 我打漏一字!
唔靚就選男女校

原帖由 vincher 於 11-9-28 23:47 發表
ha ha ~~
對! 我打漏一字!
唔靚就選男女校

少女十八無醜婦,呢個年紀係無唔靚的女仔架!

原帖由 vincher 於 11-9-28 08:34 發表
曾有人提議給思春期女兒看那套……忘了戲名!抄日劇的,薛凱琪做的,說一個少女懷孕……等女兒知道後果(不知WORK 0吾WORK)

這套電影"早x"男主角的爸, 巳經是女生的反面教材, 攪大...連親生...都唔認, 睇其真人show教訓更勝虛構電影.

齣戲叫"早熟",爾冬陞拍的. 多年前在戲院看過,發覺他們拍得很有心,所以後來買了DVD回家,待小朋友升中學時陪他們再看一次,看完後跟他們討論一下.現在小兒就讀Year 12男女校,Year 7開始第一次拍拖,Year 8後再沒有拍拖直到現在. 問他為什麼沒有再拍拖,他說太麻煩及沒時間,以後再想吧! 其實小朋友拍拖,大都只是好奇,只要家長在旁灌輸正確的觀念,男女校或齊校都應該不是大問題!

唔好LA,會LES嫁~!

我會揀女校, 大部份的女校的"校風"和"學術成績"都比較好.
‹ 上一主題|下一主題