用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家不仿一試
go

大家不仿一試 [複製鏈接]

大家有冇俾魚肝油比你哋個小朋友食?我俾咗我個仔食咗兩個禮拜,有明顯嘅進步。佢單字同發音多咗,笑容多咗好多,以前唔肯自己"筆"飯食,而家肯,服從命令多咗,明白咗多D嘢例如叫佢hug and kiss邊個佢都會做(之前邊個係邊個都搞唔清,而家就好清楚知道邊個係爸爸,媽媽,爺爺嘛嘛公公婆婆表姐表妹....);激嬲你會主動hug番你,以前佢死都唔肯拜拜而家會雖然有D似拍手但好過以前乜都唔郁,模仿力好明顯好好多.....
佢而家仲識叫佢表姐個名ally,佢成曰聽我哋叫.

大家不仿一試.
   2    0    0    0

你小朋友幾大?

回覆 1# hp116 的文章

我個小朋友兩歳半.

我個細你D,我係佢未夠兩歲時一知道有事,即食魚油(唔係魚肝油),我心諗,我細個阿媽都有俾我地食,而呢度D媽媽個個都話好,咪試下囉,個陣咩訓練都未做,食咗同戒埋奶,反應即刻好好多呀。

但我唔敢好似樽野咁講,頭三個月一日食足三次,都係一日一次咋(係食方面我都好保險架)。

不過我都唔知係咪自己心理作用架,反正正常細路都會食,所以我都覺得一試無妨

原帖由 bebebettyw 於 11-6-3 15:33 發表
我個小朋友兩歳半.

我都有比囡囡食..都食左幾個月, 咁囡囡呢幾個月亦有好明顯改變...最近因為食晒d魚油, 咁我去健x坊度睇下有冇魚油, 佢地介紹左一隻海豹油比我..我上網見到好多小朋友都有食, 外國都好多人食, 因為佢既脂肪酸係最接近人類...etc...之後我就買左比囡囡食, 哥哥話有魚油咁難食喎...(因為我係吉穿比佢地食)..感覺都ok.

我都係一日比一粒佢地食...唔敢比多...

醒目開學勳章

我仔自2月尾係 CAC 中心評估有自閉特徵

我就3月頭就比魚油丸 DHA (唔係魚肝油)佢食, 同時又做私家言語治療, 呢2個月... D 親友覺得我仔有脫胎換骨既感覺

明顯有自信, 大膽左, 肯係親友面前表演唱歌跳舞, 口才已追到表弟 (表弟細1年半, 而表弟係言語力高既小朋友)

我仔食果只, 之前 BABY KINGDOM 都有賣廣告, 係萬 O 有得賣 (唔係 CREAM 果只), 不過佢寫明3歲先食得, 唔算貴, $189 左右有50粒 (我仔每天食2粒)

請問大家魚油買哪個牌子的??

我冇日日俾佢食, 等我又試下先, 唔至萬0有呀~你打上去同佢講做會員, 有會員價, 買多0的平多0的, 我同我個FD SHARE買一人兩盒, 每盒125粒, 600幾蚊咋, 我地每人另仲一盒50粒裝送..好抵

我小朋友兩歲半, 都想比佢試下, 但係唔識吞, 可以點做啊?

兩歲半識食架啦, 好似糖咁咬...如果唔得都可以擰開魚尾,即入口,

原帖由 Roseyuen 於 11-6-8 13:12 發表
我小朋友兩歲半, 都想比佢試下, 但係唔識吞, 可以點做啊?

我買 liquid,有橙味同雲尼拿,不過我只買橙味嚟撈飯。

回覆 6# szeszes 的文章

請問你小朋友系幾大。我都系上個月開始備我仔食,我仔系3歲七個月,不過系液體既,我就覺得液體不系幾好,驚擺雪柜太餒會壞,吃完下次唔買呢種啦,

醒目開學勳章

exactly ... 我就係同 D 同事一齊夾份買, 8個同事夾 (每人2盒125粒+1盒50粒贈品)

我就天天比亞仔食2粒, 有老師同亞仔講: 你講野叻左, 有時會讚佢 d 功課填色好靚好 colourful, 我仔自己答老師: 因為我食左魚魚糖, 所以叻仔左

我仔小一派位入唔到第一志願, 但係佢叩門成功, 校長即時收佢 .... 居然校長同我講:
你小朋友好精靈醒目, 講野好快, 不過計數仲快
玩一些手眼協調既玩具, 仲好快玩到 (只係校長出校務處搵我既時間就得左), 校長好讚賞佢
(我真係估佢唔到, 因為我仔係單獨同校長 interview, confirm 收左, 先叫我入房乍)

原帖由 ttlucky0303 於 11-6-8 10:56 發表
我冇日日俾佢食, 等我又試下先, 唔至萬0有呀~你打上去同佢講做會員, 有會員價, 買多0的平多0的, 我同我個FD SHARE買一人兩盒, 每盒125粒, 600幾蚊咋, 我地每人另仲一盒50粒裝送..好抵 ...

醒目開學勳章

原帖由 xixi1218 於 11-6-7 18:26 發表
請問大家魚油買哪個牌子的??

我仔食呢只, 我都有介紹比我同事, 佢仔仔2歲4個月仲係講 bb 話, 佢比仔仔食左1個月左右, 佢仔明顯講有意思既野, 如: playgroup 老師問佢要咩野 color, 佢識答 yellow [我又唔 sure 關唔關事, 因為佢呢1-2個月比小朋友返 playgroup, 同埋換左個印印姐姐, 呢個會同佢小朋友講下野]

http://www.baby-kingdom.com/editorial/2111.php?storyid=2111

原帖由 szeszes 於 11-6-9 13:22 發表

我仔食呢只, 我都有介紹比我同事, 佢仔仔2歲4個月仲係講 bb 話, 佢比仔仔食左1個月左右, 佢仔明顯講有意思既野, 如: playgroup 老師問佢要咩野 color, 佢識答 yellow [我又唔 sure 關唔關事, 因為佢呢1-2個月比小 ...

多謝回覆。你小朋友讀小一嗎??如果見校長已經這麼醒目,我覺得他的情況不差,真是替你高興~!

醒目開學勳章

我仔今年9月返小一啦!!! 都好, 起碼校長話我仔計數快 (我仔一向對男人有好感些, 好自動同男性講野)

但係我一直都無同校長提及我仔係有 自閉徵狀, 如果一講就會即 REJECT, 因為呢間學校都有好多正常小朋友去叩門, 呢區來說都幾 HIT

原帖由 xixi1218 於 11-6-9 22:24 發表
多謝回覆。你小朋友讀小一嗎??如果見校長已經這麼醒目,我覺得他的情況不差,真是替你高興~!

醒目開學勳章

佢係萬O, 屈人寺及 沙沙都有得賣

係呢一只, BABY KINGDOM 廣告
http://www.baby-kingdom.com/editorial/2111.php?storyid=2111

原帖由 ikebukuro 於 11-6-10 22:35 發表
請問喺萬O係買邊隻?

我個仔食緊嗰隻係有橙味嘅魚油,係liquid,而佢又完全唔抗拒。佢食咗三個禮拜之後再加上啱啱開始咗嘅ABA Training(Applied Behavioral Analysis), 進步不少。佢以前從來唔發"M" 音,但佢最近終於肯講!終於聽到佢叫"媽"!十分開心!其他方面例如眼神接觸,模仿力,耐性,明白事情都明顯好好多。希望佢會繼續進步。

各位媽媽努力!
‹ 上一主題|下一主題