用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine (new campus) vs 九龍塘樂基
go

St Catherine (new campus) vs 九龍塘樂基 [複製鏈接]

希望小朋友能打好英文基礎, SC 新校的英粵班( 學費$4800+ 無校車)與 九龍塘樂基中英文班, 那一間英文程度較好? 如何選擇?

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

入咗hkps就唔駛轉SC啦!
恐龍家

我的小朋友是考K1入的, 不是由N1升上的, 請問樂基和SC比較, 那一間的英文較好? 樂基的課程是否比SC較淺?
請多多指教!

Thanks!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 4# wwinnie 的文章

樂基不比SC淺
我無直接比較過kln tong vs SC
只知數學會較SC淺 (2年前嘅post講嘅)
但講英文,應該差唔多

仲有一樣嘢要考慮,小朋友嘅適應問題,就算適應能力快,都會有短暫問題,SC要轉am/pm,campus,hkps唔駛!

恐龍家

我小朋友係樂基讀,英文同數學都唔淺.英文同中文都係Reading Approach,K2數學就已經做緊雙位加,錢的運算及時間,有基本小一程度.

st cat我唔係太清楚,但朋友的女兒在st cat也唸得很開心.

對不起!你小朋友是K1正取生定係call waiting 架?因為我都等緊Hkps call waiting!好似冇咩消息!

原帖由 wwinnie 於 11-5-17 07:16 發表
我的小朋友是考K1入的, 不是由N1升上的, 請問樂基和SC比較, 那一間的英文較好? 樂基的課程是否比SC較淺?
請多多指教!

Thanks!

HKPS 啦!!SC就快變有錢都可以讀的學校了. 過份多學生!!!!而且小朋友走來走去都唔好啦.好似讀兩間學校甘!!新校舍問題都會多D!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jcmchan 於 11-5-17 10:31 發表
HKPS 啦!!SC就快變有錢都可以讀的學校了. 過份多學生!!!!而且小朋友走來走去都唔好啦.好似讀兩間學校甘!!新校舍問題都會多D!

係啦!
hkps難入好多呀!!
恐龍家

小曳人

咁你覺得讀Ascot HKPS都算還可以? 活動教學得黎又唔太淺?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cow1303 於 11-5-17 10:40 發表
小曳人

咁你覺得讀Ascot HKPS都算還可以? 活動教學得黎又唔太淺?

ascot 直頭好啦!
我覺得ascot好過kln tong架!(除咗個campus之外~)
不過都要睇返家長想唔想小朋友讀d較深嘅課程~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-5-17 10:48 發表

ascot 直頭好啦!
我覺得ascot好過kln tong架!(除咗個campus之外~)

用活動咁教深嘅課程又ok喎, 上小學都好似容易d.

原帖由 wwinnie 於 11-5-16 21:16 發表
希望小朋友能打好英文基礎, SC 新校的英粵班( 學費$4800+ 無校車)與 九龍塘樂基中英文班, 那一間英文程度較好? 如何選擇?

HKPS la, 冇校車好唔方便

我的小朋友是waiting入的.

很多謝各位的分享, 給我很有用的參考!

梗係hkps啦, sc大班教學, hkps小班教學, 呢個分別就已經唔洗再講其他啦

請問ascot 和 kowloon tong 的HKPS 有什麼在教學/課程上有什麼分別? 可否講多D

原帖由 小曳人 於 11-5-17 10:48 發表

ascot 直頭好啦!

回覆 15# wwinnie 的文章

waiting list都入到?? 唔洗諗啦, 樂基for sure..你知唔知樂基幾難入.  ......先聲明, 只是個人愚見, 各位sc和kv家長不要怒氣, 我會覺得樂基.比SC同KV更好

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kartimmi 於 11-5-17 14:00 發表
請問ascot 和 kowloon tong 的HKPS 有什麼在教學/課程上有什麼分別? 可否講多D

首先聲明,我無從直接比較過兩間學校!
但從幾個朋友口中得知個明情況
ascot K1寫字, kln tong就K2
ascot 會有家長班教家長點幫小朋友跟學校派嘅書/phonics 之類
kln tong 行政較亂

因為始終識嘅人有限,唔係apple to apple咁比較,只覺得,kln tong 嘅家長對學校滿意情度較ascot低 (sample size 問題,可能係咁啱啫..)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題