用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校定津校?好煩
go

私校定津校?好煩 [複製鏈接]

6月4日就知派位結果,小女已有私校德雅小學收咗,爸爸和我都好喜歡德雅:校風好,樸實,升中派位好,但亦心儀津校(保良局黃永樹):唔洗交學費,有游泳池,將軍澳top 5小學,不過,亦担心德雅程度深,跟唔上,點算?如果好彩派到(黄永樹),咁讀邊間好?有無德雅同保良局黃永樹家長分享吓!大家比少少建議Thx:)
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Hi wing yin,

我大囡都不是小一开始在德小就讀,即使有選擇錯誤的情況出現,大可以申請轉校。

(如果您唔嫌太煩的話!)

另check pm!

原帖由 wingyin 於 11-5-16 12:54 發表
6月4日就知派位結果,小女已有私校德雅小學收咗,爸爸和我都好喜歡德雅:校風好,樸實,升中派位好,但亦心儀津校(保良局黃永樹):唔洗交學費,有游泳池,將軍澳top 5小學,不過,亦担心德雅程度深,跟唔上,點算?如果好彩派到(黄 ...

醒目開學勳章

黃永樹在區內是很好的,省到的學費也可以用於其他地方
車費也省一些
但要考慮區內的中學校網問題,這都是為什麼區內很多家長都考區外的小學其中一個原因(包括自己)

原帖由 wingyin 於 11-5-16 12:54 發表
6月4日就知派位結果,小女已有私校德雅小學收咗,爸爸和我都好喜歡德雅:校風好,樸實,升中派位好,但亦心儀津校(保良局黃永樹):唔洗交學費,有游泳池,將軍澳top 5小學,不過,亦担心德雅程度深,跟唔上,點算?如果好彩派到(黄 ...

如果經濟上許可的話, 應考慮私小, 老師教學較為認真, 我個人認為津小的老師有些似在打政府工的模式.

黃永樹係好但你一定要keep到你個小朋友係精英班先有用。

我仔仔都是讀官立小學,老師教得都不差,成績絕對不差過私校。
學校只是輔導,自已讀書才是重要,入到一間好學校不一定有好成績,自已勤力到那間學校都會有好成績,不要太為選校而煩腦,只要不是太差就沒有問題。

原帖由 bigcakecake 於 11-5-16 21:44 發表
如果經濟上許可的話, 應考慮私小, 老師教學較為認真, 我個人認為津小的老師有些似在打政府工的模式.

我覺得如果小學唔太差既, 官津校都可以. 不過真係要考慮升中校網問題.

升中的校網,是如何選的.
是否一條龍直上,或是跟返居住地區的校網.

醒目開學勳章

回覆 1# mio8390 的文章

我记得德小校长在家长会说,我地学校的言果程是培育学生顺利升上114间英中(以前流行用浯)。所以中英数主科只要一科不合格就要留班的。

我亦见识某间津校的辅导学生的情况。唔该哂!我交的税得出来的服务是一些我接受唔到的。培育学生才是真正良心教育!

我呀女讀某間津小,我非常滿意學校,所以唔可以以偏蓋全!我也是納稅人,交稅只是公民責任,我從不以為自己交了稅就是一個政府的顧客!
原帖由 Yukyuk 於 11-5-16 23:01 發表
我记得德小校长在家长会说,我地学校的言果程是培育学生顺利升上114间英中(以前流行用浯)。所以中英数主科只要一科不合格就要留班的。

我亦见识某间津校的辅导学生的情况。唔该哂!我交的税得出来的服务是一些我接受唔到 ...

我都覺得中學校網是主要考慮,小兒也是到區外讀書,不在將軍澳,將軍澳的中學不能說沒有好的,但是.......很小很小呢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 8# yiptszman10 的文章

校網係跟就讀小學嘅!另家長可選擇跟居住地址!
恐龍家

想當年大仔搵小學時, 我都無留係自己居住既區內讀小學, 去咗第2區, 當時就係諗埋中學校網問題.

醒目開學勳章

回覆 3# karen55407 的文章

karen55407,

不好意思!  我沒有寫過是全部津校。

我對mio890會員所謂,"學校只是輔導"這句,感覺好敏感,唔舒服,尤其是小學。

除非間學校將撥出大部分時間進行重點培養小朋友閱讀,以閱讀為主導,咁就唔同講法!

mio890寫道:
我仔仔都是讀官立小學,老師教得都不差,成績絕對不差過私校。
學校只是輔導,自已讀書才是重要,入到一間好學校不一定有好成績,自已勤力到那間學校都會有好成績,不要太為選校而煩腦,只要不是太差就沒有問題。

德雅唔係唔好,但只屬二線學校,功課多,車程相對遠,讀得無咁輕鬆,校舍舊,校網屬深水埗,不是優勝很多。如果黃永樹是自己心儀學校的話,我會揀它,勝在夠近及免學費。

多謝大家嘅意建,
我同老公都係因為升中嘅問題先咁苦惱,將軍澳有好嘅小學,但係,好嘅中學就小之又小,英中仲得一間(據我所知) ,我同老公都有觀察過2間小學附近環境,同學生放學情況,發現德小又係好D嘅(品德上)!起碼唔會好似tko某D中小學咁,一放學就周圍走,大叫,仲有D講粗口同食煙.... 你知啦環境好影响人嘅成長!!學業重要但品德仲重要,唔知我咁諗好唔好?

Yukyuk,

每個人嘅價值觀都好唔同,何必動怒!
我本人都好重視為孩子揾學校,我覺得校舍、位置、師資、校風、信仰、學費、成績和升中結果也是考慮因素,我睇到唔同學校學生有唔同風格和氣質,可想而知,學校會直接影响學生。
原帖由 Yukyuk 於 11-5-17 10:19 發表
karen55407,

不好意思!  我沒有寫過是全部津校。

我對mio890會員所謂,"學校只是輔導"這句,感覺好敏感,唔舒服,尤其是小學。

除非間學校將撥出大部分時間進行重點培養小朋友閱讀,以閱讀為主導,咁就唔同講法!

mio890寫道 ...

醒目開學勳章

又來了!  

只不過是小學,就要分一線二線。

我覺得一間好學校,能夠培養到小朋友基礎能力及有持續向上能力而不會輕言放棄。

校長講過,如果一位家長應為小朋友能力夠,毋須做咁多,可以申請不用做咁多。

至於車程,當年大囡都係馬鞍山返九龍塘,都係比較遠,這只是個人及習慣問題而已。

校舍舊 - 不會影響學習氣氛/情緒吧!

您不喜歡深水埗校網是您的自由。

原帖由 karen55407 於 11-5-17 10:23 發表
德雅唔係唔好,但只屬二線學校,功課多,車程相對遠,讀得無咁輕鬆,校舍舊,校網屬深水埗,不是優勝很多。如果黃永樹是自己心儀學校的話,我會揀它,勝在夠近及免學費。 ...

Yukyuk你的囡囡係德小學生?
多唔多功課?深唔深?會唔會好多測驗默書?

我同意將軍澳區會比較雜,我亦相信德雅校風好,慢慢諗吓喇!都未知派唔派到?重有好多考慮因素的,例如:是否媽媽全職照顧,如是的話,就唔使太担心讀將軍澳學校雜,始終小學生,有媽媽睇住唔會咁易學壞;仲有既然揀得誇區讀德雅,何不放榜後叩門叩多幾間九龍塘區津校呢?
原帖由 wingyin 於 11-5-17 10:33 發表
多謝大家嘅意建,
我同老公都係因為升中嘅問題先咁苦惱,將軍澳有好嘅小學,但係,好嘅中學就小之又小,英中仲得一間(據我所知) ,我同老公都有觀察過2間小學附近環境,同學生放學情況,發現德小又係好D嘅(丬品德上)!起 ...
‹ 上一主題|下一主題