用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考到LS唔讀係唔係好傻?
go

考到LS唔讀係唔係好傻? [複製鏈接]

今年囝囝派入了LS小一, 而SSP一間出名的私校取錄了他. 在朋友口中得知前者老師教學方法和態度的情況, 自己唔係太認同, 覺得小兒如果入讀後者的話, 可以發揮得較好, 而且他們亦有資優培訓課程.  如打算放棄LS會唔會好可惜. 想聽吓大家嘅意見.
   0    0    0    0

係D有可惜,不過都係要小朋友讀得開心先係一個好選擇

唔好做令自已後悔既事。

請問你系幾分考入LS?
哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章

我會多問幾个朋友先决定, 有冇d在LS讀緊的friend問?

我估計你在SSP 的學校是天主教的一家,
我也是LS,SFA 及APS 也收了, 問題是LS是政府排位,所以沒有從前的好了, 所以我也不知道什麽選擇。

舊年都有四個成功從SFA插班入LS讀小二,可想而知,不少SFA嘅家長係target LS的。

同意,每年都有不少SFA考得全級頭幾名的人希望插班入喇沙。入讀喇沙小學,將來直上喇書的機會遠遠大過在別的學校,祇要keep到約頭80-100名左右便可以,相對其他小學可能要在全級最前列才能考入喇書,在升中上已經佔了不少優勢。

另外,喇小是津小而SFA每月要交2000多的學費,相對6年來說,這筆金錢可以有更多選擇。而且,讀SFA亦不見得比讀喇小輕鬆,如果是我,寧願一動不如一靜。

thomas_dad

原帖由 karen55407 於 11-5-11 07:13 發表
舊年都有四個成功從SFA插班入LS讀小二,可想而知,不少SFA嘅家長係target LS的。

SFA同喇沙都係勁谷既學校﹐全級最前列既同學和家長應能應付喇沙(因為模式相同)﹐所以想由要收費既sfa轉去喇沙亦無可口非。問題係小一入學﹐如果父母不認同學校既教育理念﹐就算在喇沙就讀亦未必能夠跟上喇沙又或讀得不高興。那麼要讀6-12年就實在太辛苦了。

原帖由 thomas_dad 於 11-5-11 09:00 發表
同意,每年都有不少SFA考得全級頭幾名的人希望插班入喇沙。入讀喇沙小學,將來直上喇書的機會遠遠大過在別的學校,祇要keep到約頭80-100名左右便可以,相對其他小學可能要在全級最前列才能考入喇書,在升中上已經佔了不少優勢 ...

還有一樣值得考慮是SFA係勁大班教學,課程緊張,家長一般唔隨便請病假,校園又細,學校又唔公開學生患傳染病資料,容易有傳染病,我朋友今年已中招兩次(流感和病毒感染),入埋醫院。另外,舊年有兩姊妹中手足口病,起初唔知,當皮膚病咁醫,結果腦膜炎入埋ICU,先從其他家長口中得知有幾位同學有手足口病,學校一直無公佈,家長話如果早知就唔會由細女傳比大女,連媽媽都中埋招,報紙都賣埋。SFA無疑是一間好學校,我都好鍾意,但當有LS offer時,我一定揀LS!

在我認識朋友中, 有兩個讀過ls, 其中一個小三轉了去國際學校,好似係家長唔係好認同老師既教學方法和態度. 加上小朋友好大壓力,又讀得唔開心,所以轉校.

另一個家長都覺得小朋友壓力大, 但係認同名校小朋友大多數都係有壓力,吃得鹹魚抵得喝.

sorry, post deleted

年年LS都有人走,一係跟唔上,一係家長頂唔住壓力,但係揀得SFA的,就不會介意這樣了。
原帖由 cckidsmm 於 11-5-11 11:43 發表
在我認識朋友中, 有兩個讀過ls, 其中一個小三轉了去國際學校,好似係家長唔係好認同老師既教學方法和態度. 加上小朋友好大壓力,又讀得唔開心,所以轉校.

另一個家長都覺得小朋友壓力大, 但係認同名校小朋友大多數都係 ...

有,舊年有人公開賽游水攞牌的,成功叩入小一。係校長親揀的。
原帖由 小雞組 於 11-5-11 12:04 發表
LS有無得叩門㗎!

SuperSmaillTwins

唔計LS, 你會選SFA定 APS呀?

原帖由 SuperSmallTwins 於 11-5-11 05:58 發表
我也是LS,SFA 及APS 也收了, 問題是LS是政府排位,所以沒有從前的好了, 所以我也不知道什麽擇。

SFA冇中學,個網又唔係靚,所以好多家長都係會想插入去唔同既一條龍學校.講真,響P3,4果時,仲有幾多個資優既留響度都成問題,會仲可以開乜野資優既課程呢?就真係要等讀過既家長講下先知啦.
兩間聽聞都係勁谷,如果本身係叻既,響LS就起碼都基本都入番LS,唔鐘意既又可以去第二間.但係響SFA就要諗定想入邊間中學,再計下有冇機會啦.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 SuperSmallTwins 於 11-5-11 05:58 發表
我也是LS,SFA 及APS 也收了, 問題是LS是政府排位,所以沒有從前的好了, 所以我也不知道什麽選擇。

當年我兒子都考到SFA, APS, 但第一輪抽到LS,  就選了LSPS, 到現在LSC都沒有後侮過.
LSPS & LSC 給予學生發展空間非常大,見識很廣,除學術外,運動、音樂、....等活動都有。

在LSPS六年時間,有苦有樂,只要父母從旁引導完成LSPS這六年課程的基本功,再接中學課程就輕鬆很多.
(今日流口水,明天流眼淚)

老師方面都盡責,有時不要看表面,老師每個做法,都會有某個原因,多回校做義工和與老師溝通,就會明白得多.

小朋友讀書開心與否,視乎父母的付出,小朋友時間分配,課外活動補習的安排.....

我兒子很喜歡LS, 有歸屬感,所以還未通街逛,
亦使他積極參加校內的活動,學業+運動+活動=無時間諗拍拖,對中學生的絕招.

論傳統學校,學術 + 運動 + 不用交學費 + LSC
真是沒理由不選LS

原帖由 cckidsmm 於 11-5-11 11:43 發表

另一個家長都覺得小朋友壓力大, 但係認同名校小朋友大多數都係 ...

在LS讀到現在,學校都不會比壓力給家長和學生,而且沒有精英班制度,相比有些設精英班的小學已減壓力。

小學生就像一粒種子,慢慢施肥,令他變成茂密的大樹。 就算種子放在任付肥沃的泥土裏,農夫沒有灌溉和施肥,種子就不能成長,不過農夫不會說自己沒時間去灌溉和施肥,只會說泥土差,成長不到。

好多謝大家嘅意見! 由於私有位朋友的囝囝現時在LS就讀P.4, 聽說老師上堂用好少時間教書, 有時甚至唔教就派worksheet比學生回家做, 上堂提供作業答案比學生抄, 一天可看多套ETV(係同一個老師), 功課又要家長改.  所以我朋友跟得好辛苦, 首先, 根本唔知道老師邊d有教, 邊d無教??? 作業抄咗老師提供咗d答案回家, 原來囝囝跟本唔明, 咁就煩啦. 其實, 我朋友的囝囝是一個聰明的小朋友, 如果老師真正認真地在學校教過他的話, 他是可以自己獨立處理, 但係老師用的教學方法, 導致我朋友用了更多額外的時間從新再教過小朋友,小朋友成績當然唔錯, 不過, 我覺得好浪費時間. 好似'囇'咗位小朋友, 本來朋友好想幫囝囝轉去其他學校, 但係還有兩年就上書院了, 確實有點浪費, 而且, 囝囝已和同學建立了一份友情. 所以, 他唯有繼續協助囝囝捱埋呢兩年. 他已叮囑我要想清楚才作決定.
‹ 上一主題|下一主題