用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒的校車問題...
go

聖羅撒的校車問題... [複製鏈接]

睇番D舊POST, 乜原來舊年校車公司潘氏, 今年係康和, 即係前年嗰間, 想問下點解舊年會轉潘氏?

係咪康和前年做得唔好?但今年又用番康和喎....
   0    0    0    0

我覺得康和好好喎...潘氐勁差!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

'潘氏'或'康和'都有家長滿意同唔滿意, 好定唔好要睇你好唔好彩喇, 其實任何一間校車公司都無可能滿足晒全部學生及家長嘅要求, 都係果句要互相包容及遷就!    

原帖由 annvnna 於 11-5-6 00:37 發表
睇番D舊POST, 乜原來舊年校車公司潘氏, 今年係康和, 即係前年嗰間, 想問下點解舊年會轉潘氏?

係咪康和前年做得唔好?但今年又用番康和喎....
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Oh NO!
My girl love the 校車ee on route #5
Will miss her then

我都係想了解多d者,校車最重要係安全,唔係話好唔好彩的問題,我見d post 話小朋友未坐低就開車,呢樣野唔係包容同體諒就得架嘛!

好不幸....我個女架車就係咁啦~~
鬧極佢都係咁...

原帖由 annvnna 於 11-5-7 17:56 發表
我都係想了解多d者,校車最重要係安全,唔係話好唔好彩的問題,我見d post 話小朋友未坐低就開車,呢樣野唔係包容同體諒就得架嘛!

咁今年轉左新公司, 希望冇呢個情況出現啦, 始終佢地太細, 就算係成人, 架車未坐定就開車都好DANGER啦...

原帖由 colourlu 於 11-5-8 01:34 發表
鬧極佢都係咁...

醒目開學勳章 貢獻勳章

都唔算轉左新公司, 用番前年果間啫, 不過可以肯定'康和'係安全D嘅, 提一下唔好期望坐車時間會短囉, 有個別路線要坐好耐架 :(  

原帖由 annvnna 於 11-5-9 00:08 發表
咁今年轉左新公司, 希望冇呢個情況出現啦, 始終佢地太細, 就算係成人, 架車未坐定就開車都好DANGER啦...

醒目開學勳章 貢獻勳章

明白你
我大囡坐'康和'車時都有好多問題, 鬧完又如何

原帖由 colourlu 於 11-5-8 01:34 發表
鬧極佢都係咁...

醒目開學勳章 貢獻勳章

你講得啱安全最緊要, '潘氏'係有問題, 至於'康和'絕對做到安全可惜坐車時間太長囉

原帖由 annvnna 於 11-5-7 17:56 發表

回覆 1# monkey妹 的文章

哦....唔怪之得啦, 由我屋企去學校, 只有15分鐘車程, 我問佢地做唔做到8點15上車, 佢地都話唔得, 可能都要預1個鐘搭車, 其實對小朋友黎講都好辛苦, 但都冇辦法....

咁而家你細小朋友駛唔駛搭校車?

原帖由 monkey妹 於 11-5-9 10:01 發表
明白你
我大囡坐'康和'車時都有好多問題, 鬧完又如何

我絕對唔同意康和比較安全,唔知有無家長記得,上年度剛剛開學不久,有次佢地送小朋友返學的時候,因為個小朋友睡著覺,佢地竟然漏低個小朋友在車上,直到小朋友醒咗先至發現 ,當時都有好多家長在這裡討論,再加上佢地坐車時間超長,由最初講的50分鐘 ,到後來要1小時15分鐘 所以當我知道下年度又要用康和真係好唔開心,現在已經和其他家長考慮到時或者可能會坐街車

但係街車唔可以駛入學校,同埋唔知d老師同姨姨會唔會因為坐街車而對佢地上落車時的照顧冇咁細心周到喎。
其實既然康和都唔好,當年有冇家長向學校投訴呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然有投訴喇, 而學校當然亦都有要求校車公司改善的!

睇番之前校車問題嘅post, 有家長話'康和'好, 亦都有家長話'潘氏'好, 咁大家認為學校要揀邊間校車公司先叫做好呢? 又試問邊到可以搵到一間校車公司能令全校家長及學生滿意?

校車問題唔係只有SRL先有, 其他學校都有呢D問題, 咁大家會唔會因校車問題而唔讀你所心儀的學校呢? 與其不滿意不如搵其他可行方法接送子女, 免得子女辛苦自己又勞氣!

順帶一提, 我地家教會委員因校車問題出了幾多時間幾多力, 我自己都請過假開會又跟車, 我地義務工作得番黎結果只係比人鬧, 將心比己, 我地唔係想要人讚揚, 只係希望大家能諒解及包容, 校車問題係可以沒完沒了的, 敢問聲有邊個能夠解決到呢?  

原帖由 annvnna 於 11-5-20 08:52 發表
其實既然康和都唔好,當年有冇家長向學校投訴呢? ...

當年康和係司機好好....但個校車保母好唔得(好似係8號校車果個)!!!日日黑住口面,態度極差同埋好冇禮貌,試過兩次"吸"我線......如果唔係個囡囡喺佢地手...一早已經同佢開咗片!!!!我就覺得潘氏係間唔中有遲到問題,其餘都OK!!

不過都知道當年家教會委員都出咗好多力,所以我覺得家教會委員好唔話得!辛苦晒!

我有野想問問...吾知有無其他人同我一樣有同樣既問題呢?!

我地住荔景.. 分派坐10號校車, 以前讀PN都係KLN.TONG區, 都係20-25分鐘車程,, 而家呢間學校既校車路線要成70分鐘車程.. 想問下有無得同校車公司/學校方面傾下既呢.. 發現佢編排路線上面有D問題.. 成個鐘後.. 架車仲係美孚.. 非常吾合情理

I live in tsing yi! My time to get on the bus is 0825! It seems there are a bit difference  from u & me wow...

咁都幾好喎.. 好合理.. tsing yi 咁遠都係0825上車.. 反而lai king要0750上車..

今日終於打左去校車公司問.. 佢既解釋係.. 成本,油錢,人數.. 唉.. 我地程車要頭站係荔景mtr.. 先上山去華景山莊, 浩景台.. 再落山.. 去荔枝角四小龍.. 又要返折返美孚.. 最後再去長沙灣.. 行程超豐富...

一心諗住坐校車.. 而家要坐成70分鐘咁耐.. 又吾想老人家辛苦接送返學.. 又吾想個細坐成70分鐘車.. 有無一舉2得方法....

原帖由 landlandhuimama 於 11-7-12 18:26 發表
I live in tsing yi! My time to get on the bus is 0825! It seems there are a bit difference  from u & me wow...

回復 1# Yan_bb 的帖子

我亞女k1時8:30上車, k2是7:50上車, 頭站同尾站唔同, 時間都差左成大半個鐘, 不過無辦法啦, 一係坐, 一係唔坐自己自接或坐街車, 不過佢地幾個小朋友同車好開心, 好快就熟絡, 仲成日一齊唱歌傾計, 所以唔駛擔心.
‹ 上一主題|下一主題