用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會馬鞍山主風小學 聖公會馬鞍山主風小學
go

聖公會馬鞍山主風小學 [複製鏈接]

點解之前個 post 會無端端被關帖?

2    0    0    0

囝囝尋日打完針, 放學後到今早都話隻手好痛, 你地啲小朋友有無事 ?(己經同佢用暖水"夫"過幾次)

回覆 1# maymaywong0417 的文章

係喎, 你唔講我都唔知之前個post關帖咗tim.

我阿囝都係咁, 由尋晚到今朝都仲話打針個位痛 ... 唔知係支針問題定係個姑娘手勢問題呢?

原帖由 monkichi 於 11-4-20 12:42 發表
係喎, 你唔講我都唔知之前個post關帖咗tim.

我阿囝都係咁, 由尋晚到今朝都仲話打針個位痛 ... 唔知係支針問題定係個姑娘手勢問題呢?
我尋日叫亞囝返到學校問下啲同學仔係咪都係咁, 佢話係呀, 佢問左好多個, 個個都係話痛, 佢仲話吳老師有問佢地全班有無邊個打完針有咩唔舒服(除左傷口痛..), 所以應該係支針既問題....

我個仔無話痛呀
我叫天樂仔,希望大家天天快樂

明天派成績表了........

原帖由 maymaywong0417 於 11-5-5 16:43 發表
明天派成績表了........mouth:" />

講開成績表 ... 我都係星期日幫佢 check 功課時, 喺個功課袋見到先知派咗.

其實係咪一早已經寫咗/講咗話5月6號會派咖, 喺邊度睇到?

仲有個龍虎榜 ... 睇完我好驚訝, 又好開心

醒目開學勳章 王國長老

你是否指這個呢?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2124674&extra=&page=37

因系統問題, 較早前自動關閉了, 現已打開. 請到那裡繼續討論, 又或者向管理員申請建立該校的討論區 (在小學一覽中). 可以讓各位家長到那裡查詢有用資料

謝謝!
原帖由 maymaywong0417 於 11-4-20 10:58 發表
點解之前個 post 會無端端被關帖?

回覆 7# monkichi 的文章

5月 3 日放學返黎, 囝囝就話"老師話今個星期會派成績表", 但就無講話幾時派...卒之星期五就派左...我諗住佢今次實會比科數學拉低, 點知總平均分又同上次都係差唔多, 高高好勁呀, 2 科上磅, 成績應該都唔錯呀

原帖由 maymaywong0417 於 11-5-11 14:11 發表
5月 3 日放學返黎, 囝囝就話"老師話今個星期會派成績表", 但就無講話幾時派...卒之星期五就派左...我諗住佢今次實會比科數學拉低, 點知總平均分又同上次都係差唔多, 高高好勁呀, 2 科上磅, 成績應該都唔錯呀:excited ...

唉! 聽你咁講, 我個囝就真係一舊雲.
唔好話聽到老師講會派成績表, 就連我拎住張成績表問佢「咦, 派咗成績表喎」, 佢都好似唔知嗰張紙係成績表咁.
激死!

佢上到數學個榜, 我真係好驚訝 ... (當然都好開心)
不過我諗佢只係"付付碌碌"掹車邊先上到, 下次都好難...

回覆 10# monkichi 的文章

佢可能無為意張成績表係咁重要, 以為都係好似啲默書咁....因為我問過囝囝幾次點解咁耐都未派成績表, 都成個月咁濟, 所以佢先會留意啲...
數學科只要睇清楚啲題目, 其實都唔難, 今次張卷我覺得無乜啲特別"陰"人既題目, 小心啲做應該都無乜問題, 佢只要中文再好啲, 遲啲中文同常識都會在掌握之內啦...

係呢, 每日一篇果度話可以買果張咩獎狀, 其實有無用架呢, 你地會唔會買?

原帖由 maymaywong0417 於 11-5-11 16:46 發表
係呢, 每日一篇果度話可以買果張咩獎狀, 其實有無用架呢, 你地會唔會買?

我唔會買嗰張獎狀 ... ... 無咩用

你地會唔會幫小朋友服學校嗰d暑期興趣班? 明天報名喇.

原帖由 monkichi 於 11-5-12 12:29 發表

我唔會買嗰張獎狀 ... ... 無咩用

你地會唔會幫小朋友服學校嗰d暑期興趣班? 明天報名喇.
唔會喇, 因為果啲暑期班多數都係平日返, 而家無工人, 我又要返工, 無人帶佢返學, 所以唔會報了...

唔知今次宗教評估又會係咩形式呢? 上次就連線, 今次唔知會唔會考埋要識寫出黎呢?

原來下個星期六就係小一派位放榜 ... ... 話咁快就一年.

有少少感想:
我當初選呢間學校純粹係因為近屋企, 同埋有千禧校舍.
當時無乜做 research 去同其他學校做比較.

不過, 宜家阿囝喺度讀咗差不多一年, 覺得呢間學校真係唔錯!
學校的校長、老師同工友(至少係我接觸過的)都有愛心同親切 (完全唔係之前喺網上見到d負面評論咁)
阿囝鍾意返小學多過返幼稚園, 讀得開心, 進步咗好多.

前幾日同阿囝幼稚園同學的媽咪傾開(佢個小朋友讀同區另一間小學).
從佢所講嘅, 我覺得我地呢間學校算係比較無咁催谷, 學生算係輕鬆, 同埋愉快學習.
但係佢嘅中學派位成績又唔錯喎.

不過, 阿囝現在先係小一, 我唔知小三以後係咩情況.
(我相信到小三應該全港小學都會催谷學生)

至少佢地第一年上小學讀得開心, 無壓力, 咁已經係好好.

原帖由 monkichi 於 11-5-26 10:43 發表
原來下個星期六就係小一派位放榜 ... ... 話咁快就一年.

有少少感想:
我當初選呢間學校純粹係因為近屋企, 同埋有千禧校舍.
當時無乜做 research 去同其他學校做比較.

不過, 宜家阿囝喺度讀咗差不多一年, 覺得呢間 ...
我都覺得馬主幾好呀, 我未皂之前都有 search 過, 呢間比瀝源果間好, 校風, 師資, 環境各方面都好好, 係我個仔比較曳, 所以成日比人罰, 不過佢都好中意讀..我睇番佢啲派位, 都幾多派去曾肇添中學(我都想亞囝讀依間...)

想問問 你地d 小朋友來自邊間幼稚園?

Monkichi
MayMayWong,

兩位媽咪,想請教馬主小一D課程深唔深?功課同測驗多嗎? 因為阿囝今年會入讀此校小一,佢都係比較鍾意玩,一話做功課同睇書就調頭走,唉!真係驚個衰仔跟唔上!
另外,因為我要返工,想佢放學後有人教佢做功課同溫習,請問兩位知唔知馬鞍山區有冇好既補習舍介紹?

原帖由 cfaye 於 11-5-29 00:59 發表
想問問 你地d 小朋友來自邊間幼稚園?

我囝囝係禾輋救世軍的
‹ 上一主題|下一主題