用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲2個月, 發展遲緩, 治療及讀書點安排 ? ...
go

2歲2個月, 發展遲緩, 治療及讀書點安排 ? [複製鏈接]

請教各位過來人,

亞仔而家26個月大,

(活動能力)
大肌肉 - 自從9個月識抓後, 企/行都未學識. 小肌肉 - 歲半前發展都冇咩問題, 但之後就慢慢發現做仔細動作有手震.

醫療 :
- 歲半仲行唔到由健康院 refer 去瑪嘉烈兒科跟進, 做過 2 次腦掃瞄, 1次脊 x-ray, 但通通冇發現, 而家睇吓有冇雖要公立寫紙出去做腦部磁力共振.
- 1歲9個月開始在瑪嘉烈做 pt, 每星期一次 ($60@), 由物理師評估為痙攣, 手腳活動協調差(腳尤其明顯, 經常鎖緊肌肉礓直), 肌張力高, 肌肉冇力.  
- 1歲 11個月開始做針炙, 每星期兩次 ($150@) , 由腳針到上頭都三四十針, 仲會有十支八支針留係頭皮半個鐘, 開頭加埋pt & 家居訓練, 都好似 ok, 但一個月後, 天氣開始凍, 訓練同治療密集咗, 但反而行的進度, 不進反退.
- ot, 2歲瑪嘉烈兒科 refer 咗佢地的ot俾我個仔, 大約一個月一至兩次, 評估佢小肌肉發展都遲緩, 穿唔到珠仔, 有時有手震, 未識交換手, 但可以攞杯小小飲水.

(言語)
絕大部份講單字, 大約講到廿幾三十個單字, 同埋十個八個兩字. 佢願意學, 成日好似講唔到, 單字講極都唔正, 兩個字續個音講, 都講得好辛苦.

醫療 : 兒科話佢問題唔係好明顯, 排言語治療要等到 2014.

(智力/情緒)
個人都算肯學, 有時反應都幾醒, 但因為身體的障礙令佢跟唔到, 唔算係有明顯智力問題, 但都影響佢發脾燥

醫療: 差唔多兩歲時, 政府評估中心姑娘, 話佢言語/智力問題亦係唔明顯, 只係大小肌肉問題, 要跟正常排等做正式評估最少要等六個月.   

(視力)
最近個半月 無啦啦開始豆雞眼.

醫療 :
兒科 refer 去政府明愛眼科, 睇過唔係遠視影響豆雞, 只可以話係眼肌肉發展不平衡所至的內斜視, 只建議做手術.  

問題 :
- 等政府做評估再去排 s 位讀書, 想今年 9月讀N班, 係咪冇咩可能 ? 想讀出年9月的 k1 又可唔可以趕得切排呢 ? or 大家有咩快d的方法呀?

- 治療同評估方面, 大家有咩意見呀?  收入唔多, 而家政府跟兒科/ot/pt/眼科 + 針灸 都緊緊, 加上亞仔的情況, 應該仲要打長期戰. 聽過脊醫, 但有相熟, 唔敢試, 聽講收費昂貴之餘, 仲要一個星做兩三次治療, 大人同小朋友都吃不消. 但當然, 如果見真係有希望的, 都會去做. 同埋我仲期望亞仔的問係如果係脊神經, 咁可以進展的空間同進度就會大好多.

在眼科/言語/智力的治療, 大家覺得夠嗎? 有咩意見 ?

- 聽過協康會 & 耀能會, 但未有時間入會, 都唔係好知同我個 case 來講, 佢哋幫唔幫呢 ? 大家有冇咩心得或意見呀?
   2    0    0    0

佢而家要大人雙手拖先行到, 提腳 / 踢腳的動作冇力+肌肉緊, 盆骨的肌張力低, 所以亦平衡唔到, 企唔到.

回覆 1# QQP 的文章

老實講, 如果企唔到又點可以上普通 N 班, 唔通坐住架學行車上堂? 雖然尚有半年時間追.

K1 大把位 (名校除外), 最緊要比心機執正個仔. 不過暫時睇黎S 位似乎適合d.

你當佢1歲學行BB, 扶住野企, 跟住自己企, 跟住扶住行, 跟住自己行.

得閒做多d 按摩, 按肌肉.關節, 希望有幫助.

我覺得政府真係有責任幫手, 盡快排個S位. 好過擺6K 野去MPF帳戶.

其實你個仔的能力, 出面幼稚園唔會收, 你盡快找評估, 因為評估完要排S位都要1-2年, 咁即係話, 佢呢2年會冇書讀, 會同佢排埋E位, 會快D, 會有各方面的訓練, 盡快照MRI, 確定腦部問題定係其他問題,會唔會有基因問題? 痙攣通常出生時已有問題, 歲半前發展真係都冇咩問題?協康會 & 耀能會有提供S及E位服務, 你去問下資料便會了解到, 可以參加3歲前的Playgroup問下治療師意見, 或者私家治療, 但會比你而家個D仲貴,

是的,我有點點經驗

我小朋友都系大肌發展慢,18接近19個月先自己行,行得很醜怪的,到佢第一次去in nursery,當時已經行好了很多,但同一般小朋友比,一看已經不同,in左3間都唔收.....

"個人都算肯學, 有時反應都幾醒, 但因為身體的障礙令佢跟唔到, 唔算係有明顯智力問題, 但都影響佢發脾燥"

我一開始同阿仔做pt時,姑娘已經提我一定一定要加強大肌訓練,因為大肌影響小肌,小肌影響語言,語言影響認智,最後便是智力...

我可以說,當阿仔開始了自己行,做了很多很多的訓練後,系完全唔同,小朋友可以自己用身體去探索系可以學多好多野,反應多左,慢慢再出語言,所以你一定要系pt方面加強訓練,如你未試過協康會的訓練,不妨一試,我小朋友系協康會的pt教到佢識行的,當日,家居"密集"訓練系不可小!

媽媽加油!

是的,我有點點經驗

我小朋友都系大肌發展慢,18接近19個月先自己行,行得很醜怪的,到佢第一次去in nursery,當時已經行好了很多,但同一般小朋友比,一看已經不同,in左3間都唔收.....

"個人都算肯學, 有時反應都幾醒, 但因為身體的障礙令佢跟唔到, 唔算係有明顯智力問題, 但都影響佢發脾燥"

我一開始同阿仔做pt時,姑娘已經提我一定一定要加強大肌訓練,因為大肌影響小肌,小肌影響語言,語言影響認智,最後便是智力...

我可以說,當阿仔開始了自己行,做了很多很多的訓練後,系完全唔同,小朋友可以自己用身體去探索系可以學多好多野,反應多左,慢慢再出語言,所以你一定要系pt方面加強訓練,如你未試過協康會的訓練,不妨一試,我小朋友系協康會的pt教到佢識行的,當日,家居"密集"訓練系不可小!

媽媽加油!

多謝你哋兩位的意見呀.

咁我會盡快去協康同耀能會問吓.

其實我都知亞仔可以讀到九月主流幼稚園N1的機會唔大, 不過我都盡量霸住樓下幼稚園個位先, 我估過多兩個月, 佢見我個仔仲未行得, 佢都會唔收我.

至於評估, 睇嚟等政府的都要等多三幾個月, 都冇得快, 如果私人 or 協康會做, 我都知道唔平. 等我再問吓價錢先.

亞仔個 case 都好奇怪, 佢真係歲半前冇咩明顯唔正常的跡象, 佢都照半歲前識轉身, 七八個月識坐, 九個月都識抓, 係到歲半後先續樣問題走出嚟, 近個半月先有豆雞眼, 近兩星期仲成日流口水添....至於會唔會穩性遺傳 / 基因問題, 似乎都唔係政府醫生會急切處理的問題, 佢地好似覺得反正都係冇得攪, 搵病因唔係當務之急咁, 靠做 pt & ot 治療頂住先.

至於家居訓練同治療, 我都密密做, 只係做得越多, 亞仔好似仲反感, 一拖佢行企 / 拉筋/針灸, 就情緒好差, 攪到痙攣好似仲越嚴重咗.   唔知點算.  

最近唯有自己再同佢按摩全身同俾左d聲稱低頻的音樂治療 cd 佢聽, 又好似好少少.

回覆 7# nokia6300 的文章

多謝你呀!

我會盡快去協康會問吓, 聽講d課程/治療都好full 吓, 都要排一段時間.

可能我樓下的幼稚園賺錢心切, 我話佢知, 我個仔暫時只係肌肉問題, 佢見我個仔都精靈, 玩遊戲有反應, 又好笑容, 都即刻收咗. 不過講明, 到時開課唔識行, 就唔收.

至於訓練, 我都好密集吓, 出去做的 pt/ot/針灸,  加上在樓吓氹佢行/上落樓梯, 都光音似箭, 連佢休息既時間都攪得好飄忽. 情緒又差, 我估我除咗外求其他 pt/ot 之外, 都要再唸d佢鍾意玩的方法再引佢, 如果唔係, 佢一發癲就封鎖晒自己, 學唔到嘢, 痙攣手腳震動的情況仲嚴重咗.

原帖由 QQP 於 11-2-24 23:12 發表
多謝你呀!

我會盡快去協康會問吓, 聽講d課程/治療都好full 吓, 都要排一段時間.

可能我樓下的幼稚園賺錢心切, 我話佢知, 我個仔暫時只係肌肉問題, 佢見我個仔都精靈, 玩遊戲有反應, 又好笑容, 都即刻收咗. 不過講 ...

你好呀, 我想問下你住邊區架?
我仔仔岩岩入左一間兼收幼兒園讀左兩個月, 個老師好細心照顧呀仔, 佢初時入學行路仲好似醉酒佬咁, 而家己經行得OK左啦, 同埋己識講幾個單字, 好開心, 老師話會特別照顧佢, 兼且教佢果位N班老師係兼收組既, 所以唔錯, 老師岩岩派左成績表, 都唔錯, 進步左好多, 老師一睇就知佢係自傾, 但都收, 同都好用心教佢

QQP,  嗱嗱聲買本睇下

1. 如何幫助腦傷兒童成長
https://www.coolbooks.com.tw

有幾個Video 一定千萬 億萬要看, 非常極度超級重要 !! 冇睇過或唔知係乜會損失好大好大

Major:
http://www.youtube.com/watch?v=RHtOQWWtShI&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=Y_Aj6Sfgzno
http://www.youtube.com/watch?v=QsAl97RyuX8&feature=related

minor:
http://www.youtube.com/watch?v=sxq2OoVIkP0
http://www.youtube.com/watch?v=0R9_fxJ1HiU&NR=1
http://www.youtube.com/user/hudit77#p/search/0/7hSPPueqGf0
http://www.youtube.com/user/hudit77#p/search/1/ZMqqwc57PLc

回覆 10# pipi331 的文章

好感激!

今朝打左去協康會問, 佢哋話等做平估都差唔多要等三個幾月, 而家開始等三個幾月, 可能政府都排到. 睇到你個 post, 即刻打咗電話去 step, 等佢地主任回覆時間, 佢哋話一般等兩三個星期有得做評估, 咁真係快好多又平好多呀. 多謝你!

"最好chur 到排e+s位", 但我想問, 點解唔係排 i 位呀? 係咪 e/ s 位會適合我小朋友d 呀?  同埋我係同做評估那位評估員 chur, 定係再去排服務時, 同政府的福利員 chur 呀?  唔好意思, 我唔係好識, 想問清楚, 我怕到時 miss 左 chur 佢哋的機會.

回覆 11# 我係女仔 的文章

葵芳, 青衣 or 荃灣, 都算近我.  如果港島區呢, 就中環最近, 不過皮費重, 車程又長.

其實我之前都問過一間有兼收位的幼稚園, 佢哋間間都話普通位 full, 要入佢地的 i 位就要從政府途徑轉介, 我都照交表申請普通位先, 再等消息, 我交咗表兩個月都冇咩回音.

回覆 12# 諾諾爸爸 的文章

yes sir.  我會加油去睇吓書, 惡補吓.

原帖由 pipi331 於 11-2-25 18:30 發表

要排mud service, 評估差唔多完成時. 評估員會同您講番小朋友ge情況, 例如: 慢幾多, 似系mud (痙攣, 自閉, 整體遲緩....), 建議排mud服務. 果個時候就可以講您想要mud服務.  如遲d想改排另一d服務要同評估中心講.. ...

真係多謝你呀, 今日下午那位 step 的主任覆咗我電話, 仲教咗我 s/i/e 邊位先適合我個仔, 佢話 i 位係冇物理治療, 唔係太適合行動不便的小朋友, 佢話會 suggest 評估員幫我排 e & s 位. 雖然 s 位個名唔好聽, 不過為咗小朋友的發展著想, 都希望搵到最適合佢, 最緊要佢返得開心.

講真上星期返過一d主流幼稚園攪的 playgroup, 都幾無謂, 學野都冇乜, 主要為幫亞仔去體驗吓返學的模式.  第一堂都叫 ok, 扭計實有, 但都未算係好難控制.

到底主流 定係 s 位都要再觀察, 但都會嗱嗱聲去做左評估排咗隊先.

自從細仔出世, 我都冇返工, 想陪佢哋多d, 而家細仔七個月大 lu, 而家大仔成日去做治療/睇醫生/做訓練, 我一個人手都唔夠, 最近都請咗工人, 但財政真係緊絕, 所以盡量用得政府服務的, 都要嗱嗱聲去排去做.

回覆 18# pipi331 的文章

做全職媽, 雖然好想, 但都掙扎咗好耐, 怕俾太大壓力老公. anyway, 最於都實行咗, 真的不易做 - 好苦好累, 不過為咗兩個仔, 我會頂住.

有關耀能, 我先兩日打過電話去問, 佢地原來得樂富的centre先有物理治療, 同評估只得做物理治療 / 言語治療的評估, 令有需要人仕得以轉介去政府的治療服務. 其如各間的中心有咩服務, 佢話要自己再打去問問.

另外, 都睇過協康會的網頁, 收費都唔平, 同埋好似都要排一段時間先有位. 會再問問同唸唸先.

你講 s位 的學術程度問題, 都係我擔心同考慮的問題, 不過點都好, 都要排到先有得揀, 都係盡快評估先.

回覆 18# pipi331 的文章

同埋都想問吓, 點樣可以去參觀 S位 ? 佢係有特定的開放日? 定係我可以電話預約就可以去?
‹ 上一主題|下一主題