用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀!
go

SC 定係 GH 好呀? 好頭痛呀! [複製鏈接]

SC 同 GH 都收上午, 如果你係我你會點選好呢? 俾D意見我啦, 唔該!
   0    0    0    0

你連少少背景資料都無提供,點俾意見你?

回復 2# wongsara 的帖子

當然係GH啦!當你到考小一時,你就發覺好彩當初揀咗GH.因為若你不喜歡GH小學,你一樣可以考其他私小直資,但起碼你揸住了GH小學保險!你唔好忘記08年出生率十分之高,到時你就煩了!

不如你問下自己讀完sc之後會唔會都照去考gh小學?

一定係GH,除非你想小一中一再考過!

我選St Cat,因為不想小孩讀單一性別的學校。

回復 3# fennieho 的帖子

但是校風很好的,很多都是女校呀。好似SPCC咁好的男女校並不多。

其實應問自己為甚麼要考那間學校,是否接受那學校的理念。很難過看到每次放榜後,不少家長因孩子是waiting而傷心,而那些考到的又頭痛要考慮入那間學校,遲遲未能作出決定...無論決定如何,希望早日放位出來讓有心人。

GH for sure - Keen competition in admission of primary school will be coming after 3 years, then you will know.

聽說GH課程很淺,又不能學好英文,純粹愉快學習。

但St Cat課程就好好多!中英數都好!

GH小一大量位留比自已KG,外校生少左好多機會?

GH 剛剛開校好難評估課程好唔好,但小女現讀k3都ok,讀得好開心,校監、校長、主任、老師、甚至校工姨姨都十分愛鍚照顧小朋友。

各位恕本人愚蠢....sc和gh是那一間學校.....

St. Catherine's International Kindergarten
Good Hope School(Kindergarten)

哦...thx..

我呀女係由SC轉去GH讀K3, 論課程一定係SC好,但如果論有愛心又有熱誠,咁就GH好d,但其實最大問題係小一,如果你會以德望小學作為第一第二選擇,就一定要入德幼,因為有8成升小的機會,但如果你以出面其他小學為首選,咁你要讀SC, 但我可以告訴你,我呀女係SC都好好成績,但今年考小一全軍覆沒,各間名牌連waiting都無,所以我都不禁講一句,好在我轉咗去GH

補充一句,係因為而家出生率太高,要考出面嘅名牌私學真係好難,大抽獎更加有如買六合彩

回復 7# PoorParent 的帖子

我朋友個女係今年K3生,佢話就算不是正取生也是後備生,而GH Kinder嘅後備生會優先取錄,其實大致上係收哂!除咗一d麻煩嘅bad list學生/家長例外!

My daughter switched to GHK K3 from KV. I have no regrets especially seeing others' results this year. No doubts if you aim at subsided schools with 25 marks, you may wish to find a kinder with the best syllabus and environment. If not, I would still opt for GHK. For K3, I don't think their syllabus is of lower level though not as organized as other experienced famous KLT kinders.
‹ 上一主題|下一主題