用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎甲部誇區
go

大抽獎甲部誇區 [複製鏈接]

我想問以往大抽獎在第1 部分甲在志願1,2 or 3在那部分中獎多. 有沒有家長可以幫忙, 我想了解吓. 因我之前見到LS, MLC...都在志願1,2有機會.
謝謝幫忙!
   1    0    0    0

回覆 1# scmail 的文章

Only 5% for 誇區 application.  Chance seems to small.  

以LS為例已,180個,所以甲部只有9個位,仲要係全世界人抽,在41網的男仔故然會抽啦,而且有D已有私小做back-up的又博一博,機會,微乎其微。。。

好多人借地址抽中(甲乙都有填)或走後門(識人)入硬就會同人講自己甲部好好彩抽到.
無知是福

我都知道甲部好細, 但我見成日都見到有post在甲部得咗, 其實有多少呢

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 scmail 於 10-12-20 12:09 發表
我想問以往大抽獎在第1 部分甲在志願1,2 or 3在那部分中獎多. 有沒有家長可以幫忙, 我想了解吓. 因我之前見到LS, MLC...都在志願1,2有機會.
謝謝幫忙!

LS 甲1 中就會, 甲2 都可以中? 我就唔係幾信啦....

在統一派位階段,每間學校均有10%學額供給甲部,二萬幾個學生當中有二千幾個學生抽中甲部,機會雖微,但總有希望,我就識人在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校。

對, 機會雖然細, 但真係有人得架...只要得到幸運之神眷戀
原帖由 karen55407 於 10-12-22 16:15 發表
在統一派位階段,每間學校均有10%學額供給甲部,二萬幾個學生當中有二千幾個學生抽中甲部,機會雖微,但總有希望,我就識人在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校。 ... [/quote]

回復 7# karen55407 的帖子

你認識的朋友在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校...是在甲部1, 2及3那裡中呢

我都識人甲部中瑪利諾、協恩、聖羅撒,不過,我覺得詎地借地址多
原帖由 karen55407 於 10-12-22 16:15 發表
在統一派位階段,每間學校均有10%學額供給甲部,二萬幾個學生當中有二千幾個學生抽中甲部,機會雖微,但總有希望,我就識人在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校。 ...

甲部就唔關地址事...你言下之意係佢地根本係借地址然後乙部中, 但講就另外一套?
原帖由 nicolemummy 於 10-12-23 12:56 發表
我都識人甲部中瑪利諾、協恩、聖羅撒,不過,我覺得詎地借地址多

Of course 甲1
原帖由 scmail 於 10-12-23 12:04 發表
你認識的朋友在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校...是在甲部1, 2及3那裡中呢mouth:" />

My friends didn't.
原帖由 nicolemummy 於 10-12-23 12:56 發表

醒目開學勳章

更正:是該部份的10%,即係最多係全部學額的5%,有機會少於5%
以LS為例,全級180個學額,計分的第1輪自行佔了20%(總學額),這部份肯定用盡及超額申請,而第1輪中優先的世襲生部份,在過去也是超額的多,這部份不足的會由統一派位抽撥以滿足.
以過去來說,通常第1輪收都會去到92~98個收生
如果以98個計算,第2輪統一只有82個,給甲部是8個
而甲部是公開給全港,連同校網心儀的也一定會在甲部填埋,試想想8個位,全港有多少學生,今年是接近5萬個
扣除了自行成功的2萬幾,再扣一半是女生,再扣1半是心儀自己區內的學校(舉例net 12,有軒小上皇仁,有華仁),再扣一半怕麻煩.加返本區填埋甲部增加機會,
沒有1000都有500個啦(我估),或然率少於1%
如果你身邊認識的有幾個都說在甲部中La Sa,那這或然率實在高得不正常

在統一派位階段,每間學校均有10%學額供給甲部,二萬幾個學生當中有二千幾個學生抽中甲部,機會雖微,但總有希望,我就識人在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校。 ...

我係話:『在統一派位階段,每間學校均有10%學額供給甲部』咪同你講嘅一樣,到統一派位階段,已經剔除咗自行分配成功者,何需更正呢?
第二,我話:『我就識人在甲部中瑪利諾、聖羅撒、協恩等校』我無話識人甲部入到喇沙喎!
Ziyi, 係咪我表達能力唔夠,令你誤會。
原帖由 ziyi 於 10-12-23 14:57 發表
更正:是該部份的10%,即係最多係全部學額的5%,有機會少於5%
以LS為例,全級180個學額,計分的第1輪自行佔了20%(總學額),這部份肯定用盡及超額申請,而第1輪中優先的世襲生部份,在過去也是超額的多,這部份不足的會由統一 ...

今期荷花有本雜誌資料顯示2008-2010年參加統一派位的小朋友,當中大約有十分之一甲部中獎.

醒目開學勳章

詳細數字,可以睇教育局個報告,有齊該年學生人數,同每部分獲派位人數,2010年個報告可能要下個月至有:

2008年度小一入學報告書
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/08rept_c.pdf

2009年度小一入學報告書
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2009reportc.pdf

原帖由 karenlyk 於 10-12-26 10:27 發表
今期荷花有本雜誌資料顯示2008-2010年參加統一派位的小朋友,當中大約有十分之一甲部中獎.

回復 1# traeh 的帖子

我對這個文章有異議,特向您報告

I don't understanding what you mean???

醒目開學勳章

你唔明乜嘢呀?

原帖由 SANDYWONG2002 於 10-12-27 02:25 發表
我對這個文章有異議,特向您報告

I don't understanding what you mean???

My friend has told me that if you succeed from the lottery, it does not tell your got the offer from Part A or Part B! OF course that will happen if you choose the same school for both parts.

Can somebody confirm?
‹ 上一主題|下一主題