用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 有無小朋友讀英文班的家長?
go

有無小朋友讀英文班的家長? [複製鏈接]

我知明年將會全面轉英文小學,我想知之前讀英文班的同學,英文好嗎?學校嘅這語境好嗎?
   0    0    0    0

回復 1# dream_dream 的帖子

我兩位孩子都是於臻美由一年級至四年級就讀中文班,到五年級就轉讀英文班。大仔前年畢業,細仔將於今年畢業。

其實,學校過往每一年都在變,甚至每一天都在變,我大仔和細仔雖然只相差兩屆,但他們的英語學習已經有很大的分別。相信現在的高年班和低年班也有些不同,到明年學校全面改為英文小學可能又是另一個世界,因此我的意見對您未必有參考作用。

總的來說,大仔那一屆英文班的英語水平比細仔這一屆高,特別是聽、講、閱讀;但細仔這一屆學生去考英文TSA又必定會比大仔那一屆考得好。這個分別有很多原因,好難直接比較。

首先,八年前的臻美都算是一間「趨之若騖」的新直資,當年臻美是在一千人當中錄取一百二十人,無可否認被錄取的學生的平均水平是較兩年後我細仔那一屆的高。另一原因是早年臻美有大量外籍英語老師,他們製造英文語境的能力較佳,但正如我之前都曾經提過,香港最好的外籍老師都跑到國際學校,而且當年學校大部份的外籍老師都是由外判公司派來,當中有些笑料我也不想再提。反觀現在福附聘任的本地英文老師其實也不錯,我尤其欣賞Miss Vivian Leung,她與早年的Miss Amy Kwok可說各有千秋。

至於英文班的英文程度,其實唔算好高,但我都覺得可以收貨。我大仔那一班同學共三十二人,最後有三十一人入讀受歡迎的英文直資中學,一人入讀福附初中,相信他們在入學面試時的英文表達能力是他們其中一個最關鍵的成功因素。

畢竟,最能幫到您的應該是現時小一、小二英文班的情況,希望有其他家長幫到您。

Tommy

Tommy:
多謝你的回覆,我想問你知唔知點解畢業生唔讀返福中呢?
另外我亦好希望現得時小一、小二英文班家長比啲意見~

我個女讀小一英文班, 英文唔深, 無壓力......你想知d乜??隨便問

原帖由 dream_dream 於 10-12-14 10:34 發表
Tommy:
多謝你的回覆,我想問你知唔知點解畢業生唔讀返福中呢?

大仔就讀六年級的時侯,學校仍未與福中接龍,教育局宣布由福中接辦臻美的時侯已經是七月十日。其實,絕大部份大仔的同班同學在臻美交出辦學權之前,已經找到心儀的中學。

Hi,我想知道學校嘅語境如何?小朋友能否真正學得好英文?其實我另外還有禮賢offe,我都幾鍾意禮賢的,但因為唔係英文小學,我驚升唔到上英中!

原帖由 kakadaddy 於 10-12-14 17:07 發表
我個女讀小一英文班, 英文唔深, 無壓力......你想知d乜??隨便問

I see!

原帖由 Tommy 於 10-12-14 22:06 發表

大仔就讀六年級的時侯,學校仍未與福中接龍,教育局宣布由福中接辦臻美的時侯已經是七月十日。其實,絕大部份大仔的同班同學在臻美交出辦學權之前,已經找到心儀的中學。 ...

我都想知, 有冇褔小小一,二既家長可以分享下, 謝謝~

原帖由 dream_dream 於 10-12-14 23:48 發表
Hi,我想知道學校嘅語境如何?小朋友能否真正學得好英文?其實我另外還有禮賢offe,我都幾鍾意禮賢的,但因為唔係英文小學,我驚升唔到上英中!

小兒今年小一英文班,學習環境唔錯,小朋友返學都好開心。但係個別老師我覺得有D問題,無耐性,無愛心,處事手法我理解唔到。

咩事呀?

原帖由 Angus505 於 10-12-16 19:47 發表
小兒今年小一英文班,學習環境唔錯,小朋友返學都好開心。但係個別老師我覺得有D問題,無耐性,無愛心,處事手法我理解唔到。

原帖由 dream_dream 於 10-12-13 21:23 發表
我知明年將會全面轉英文小學,我想知之前讀英文班的同學,英文好嗎?學校嘅這語境好嗎?

請問明年小一學費是否全部學生一律收$3,000?如果係的話,我覺得太貴,唔值!

當年臻美初辦英文班,每月學費比中文班幾乎貴一倍,背後有很多「原因」和「承諾」,有些家長更只是因為支持學校而不介意付出更多,這$3,000包含著很多各式各樣的「感情」和「支持」。

現在福附已經和外面的主流學校沒有太大的分別,小班教學亦已經在全港各間官津小學實際推行,教育局對直資學校的人頭資助又續年大幅提高,福附老師的薪津又沒有大幅提高,現在的辦學團體又沒有賺錢的需要,我實看不出為何要收$3,000一個月。

Tommy

我都覺$3000一個月太貴了, 來年好似會收25人一班, 又不是太少人一班, 而且我家沒有人是公務員, 要負擔六年的學費, 實有一定壓力, 所以才想多了解學校, 是否值這個學費, 但耐何這裡沒有太多資訊....., 但都好感謝在這裡回覆過的家長 ~

原帖由 Tommy 於 10-12-17 00:23 發表

請問明年小一學費是否全部學生一律收$3,000?如果係的話,我覺得太貴,唔值!

當年臻美初辦英文班,每月學費比中文班幾乎貴一倍,背後有很多「原因」和「承諾」,有些家長更只是因為支持學校而不介意付出更多,這$3,000包含著很多 ...

原帖由 芷欣mama 於 10-12-17 16:42 發表
我都覺$3000一個月太貴了, 來年好似會收25人一班, 又不是太少人一班, 而且我家沒有人是公務員, 要負擔六年的學費, 實有一定壓力, 所以才想多了解學校, 是否值這個學費, 但耐何這裡沒有太多資訊....., 但都好感謝在這 ...

要學好英文,始終要靠自己,最有效和最經濟的辦法是:
從圖書館借英文書閱讀
多看英文電視節目和電影
根據孩子的興趣引導他看外國的網站和YouTube
當然還要多寫作

Tommy

回覆 6# dream_dream 的文章

我都係禮賢收左,知佢係中文小學,而崇真亦收左(國際班)英文一定比禮賢強,真係唔知點揀......?

我都係在祟真(中英交班)和福小之中去選擇....唔知點選.....我老公係公務員,所以學費壓力較少,而且家住油塘,福小就好近....

不過我身邊多數朋友都建議我選祟真,可能因為臻美事件,令人覺得有d陰影.....我知福中就好過祟中......好頭痛....有無人可以比多d意見我.....thank you

近油塘,讀福小好, 要返學的是小孩子,打風落雨都唔使怕

我諗選得福小都係因為想入福中,福中係一間好學校,我都係因為咁先考慮福小,但仍頭痛中!

我想我都有少少資格回應, 我兩個仔都係由day 1 就讀英文班, 一個p.6(同tommy個仔同一斑),另一個p.3. 我覺得佢地英語環境無以前甘多, 但英文寫作能力比前強左. 只可以話,佢地英文一定不能同d國際學校比, 但看同聽的能成,我覺一定會比其他官津校好,而且無甘大壓力. 我覺得細仔的phonics比大仔差,可能是他們好似無左一堂專教phonics,以前大仔有, 所以以前佢寸字幾甘差, 幾年後的今天佢有好得,就係佢當年phonics基礎好, 我都吾明點解而家無左, 默書多根本對英文好吾好無關係, 而係應該看書多d. 好彩細仔有d小聰明, 都算吾錯,但我知有d同學仔麻麻, 還投訴thematics深,叫miss/sir用雙語再解釋.

那普遍同學說英文及普通話的能力如何?

原帖由 familyking 於 11-1-21 17:56 發表
我想我都有少少資格回應, 我兩個仔都係由day 1 就讀英文班, 一個p.6(同tommy個仔同一斑),另一個p.3. 我覺得佢地英語環境無以前甘多, 但英文寫作能力比前強左. 只可以話,佢地英文一定不能同d國際學校比, 但看同聽的能 ...

原帖由 芷欣mama 於 11-1-24 16:49 發表
那普遍同學說英文及普通話的能力如何?

英文肯定吾會怕醜講,普通話就麻麻.
‹ 上一主題|下一主題