用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你哋點揀﹕九龍塘迦南,藍田啓思?
go

你哋點揀﹕九龍塘迦南,藍田啓思? [複製鏈接]

經過漫長的11月面試月後,我已經感到十分疲累。昨日同c6傾阿仔面試的情況,我話比c6聽,阿仔唔係好識眼耳口鼻,如果面試問到,阿仔便會唔識答。c6聽完,佢有少少嬲我,話我點解唔教佢,成日係屋企同阿仔hea(我係全職媽媽)其實我有教,但阿仔唔係好鐘意學眼耳口鼻,我都冇計,之後c6仲嬲左我成晚。我好唔開心,亦感受到做全職媽媽的壓力﹕阿仔唔好,咩都唔識,就係阿媽問題。

如今阿仔有兩間收左﹕九龍塘迦南(下午),藍田啓思(下午),現想請教各位有心媽媽,其實我想阿仔出年k1入sc,kv或一些雙語教學的幼稚園,邊間會有優勢?如果阿仔第二時入到啲傳統小學讀書,邊間幼稚園涵接得好啲?最後你吔知唔知九龍塘迦南及藍田啓思會入到邊間小學?多謝各位有心媽媽分享。
   0    0    0    0

如果讀傳統小學,迦南會好D,啟思課程好淺,上小學會追得好辛苦.迦南課程深D,上小學唔洗追得咁辛苦.

兩間的分別:
1. 你想唔想小朋友k1 開始讀全日
2. 你會自己送佢返學? 坐車? 我見過有人話坐保姆車, 要1hr15mins, 對一個2歲小朋友黎講, 要佢乖乖地坐定咁耐, 我覺得太難接受, 而且得佢一間, 冇得揀車, 相對地車費又一筆.
3. 學費, 好似差幾百

如果你target 係sc, kenville 等, 其實都冇咩所謂, pn 都係比小朋友開心咁玩, 唔好令佢怕左返學. 我自己覺得, 就算學校課程深定淺, 家長都需要返屋企自己教. 教育唔係只在學校, 家長都有責任. 所以sc, kv 都唔一定只收有讀pn 的小朋友, 我識幾個朋友仔女冇讀pn, 都一樣入到. 佢地係屋企都會用心教小朋友, 唔會比有讀pn 的小朋友差.
就算上小學, 都一樣, 家長都要教育, 如果佢由細開始鐘意學習, 就會事半功倍

Jinnie 講得好岩
"教育唔係只在學校, 家長都有責任"
所以我覺得您應該同先生一齊教
我太太同我都係咁
初時我有埋怨點解女女分唔到顏色
都我太太突登放左四個唔同顏色既波波係我書台
叫小朋友過黎我到拎紅色
個女識同我講"爸爸安安要紅色"
咁我叫佢自己拎
個女竟然拎個綠色
如是者成幾日都念口簧咁講一隻色拎第二隻色
嚇到我真係驚個女色盲
好彩之後請教過健康院護士, playgroup 既老師同其他家長先知要一個歲幾既小朋友對抽象既顏色有概念係要花多小小心機
之後我開始同太太合作花更多既心機(例如太太比小朋友帶紅色既手帶要小朋友配對返同一顏色既波或其他野先好拎,到我地係屋企既衣著顏色方面配合,足足花左近兩個月先令小朋友掌握到顏色既概念,所以希望您唔好灰心,亦唔好比自己同小朋友太大壓力!捉埋您先生一齊教小朋友一樣野,您先生自然會明白!當小朋友由唔識到學到識既時候個種開心既感覺,我相信一定可以改變到您先生!加油呀!)

講返兩間PN
其實我覺得啟思都好得
因為我好欣賞陸趙鈞鴻同晶晶教育出版社
但係考慮到您其實到想小朋友 K1 入 SC, KV,... kln tong kindergarten
我覺得倒不如破釜沈舟
from day one 就要小朋友返 kln tong
咁做對小朋友同大人都有誓師備戰 SC, KV 既意義
所以雖然迦南係遠小小
我會揀迦南
還掂佢地既車隊都 cover 好多區
遲早都要小朋友適應
我就早d要小朋友適應
因為如果日日自己帶返學既都幾辛苦
小朋友返左學您唔通日日自己坐係架車到睇雜誌咩
原帖由 dandanmami 於 10-11-28 20:01 發表
「阿仔唔好,咩都唔識,就係阿媽問題。」好多爸爸都係咁諗,我都畀老公責怪過,所以我都明白你的心情,老實講,有邊個阿媽唔想個仔好,難明?

講到話讀邊間,其實N班我會考慮近屋企,話晒細個呀,都係近近地好啲,等佢玩得開心返 ...

原帖由 dennispapa 於 10-11-28 22:26 發表
Jinnie 講得好岩
"教育唔係只在學校, 家長都有責任"
所以我覺得您應該同先生一齊教
我太太同我都係咁
初時我有埋怨點解女女分唔到顏色
都我太太突登放左四個唔同顏色既波波係我書台
叫小朋友過黎我到拎紅色
個女識同 ...

我有同樣煩惱...

- klt 啟思(am)
- 藍田迦南 (am)
- klt THINK (pm)

我知光頭仔讀九龍塘啟思會開心d, 但..因為佢係超百厭, 太過活動教學我怕佢誤解左"返學"呢樣野...

但下年搵klt既k時, 我諗klt啟思既pn會睇落去好睇d...anyway, 老公話交哂留位費先...

e+等緊waterloo迦南(20/11見), 如果收就一天都光哂...

多謝大家回應。尼幾日為阿仔讀pn事,令到個人好煩, 仲有啲訓唔著。我唸我會同c6好好溝通,究竟想阿仔日後行條咩路,比咩野佢最好。可能我住觀塘,只係得幾間較好的中小學,我哋就好擔心阿仔唔夠人爭,就好難入大學。哈哈....睇反自己都有啲誇張,個仔得歲半,自己想到佢20年後既事。

回覆 1# 傻太 的文章

Cannan (Waterloo Rd.) 都收左我女女,不過全日無哂位,而家 registered AM先再睇下點!希望有機會做同學仔!

原帖由 babybbmama 於 10-11-29 10:16 發表
多謝大家回應。尼幾日為阿仔讀pn事,令到個人好煩, 仲有啲訓唔著。我唸我會同c6好好溝通,究竟想阿仔日後行條咩路,比咩野佢最好。可能我住觀塘,只係得幾間較好的中小學,我哋就好擔心阿仔唔夠人爭,就好難入大學。哈哈....睇反 ...

我都係住官塘 , 不過如果諗唔掂, 都係交左留位費先, 起碼有多幾個月去考慮, 幾個月可以發生好多事, 好多變化...

我都有d無去交, 但呢3間較難揀, &我有剛有第二胎又要攪搬屋, 唔想咁煩, 都係交左先...

原帖由 dennispapa 於 10-11-29 10:18 發表
Cannan (Waterloo Rd.) 都收左我女女,不過全日無哂位,而家 registered AM先再睇下點!希望有機會做同學仔!

無哂全日班... ...咁做乜鬼叫我去in呀...

我prefer光頭仔返全日的, 想佢遠離姐姐, 學好自理能力...e+...

回覆 1# 傻太 的文章

您問清楚好woo
我交留位費個日 (Nov 23)
突登親自過去交張入數紙返去
揾靚女副校長向佢地重申我既意願
佢比我既答覆係會睇返我個女個 file
同將個 file 排去 a.m. request 轉 full day個邊 jar woo

傻太,恭喜你有第二個啦,你唔好咁操勞啦..我同你都好相似,我剛剛生左第二個啦...而家都煩緊搬屋。我就生細b時,就陀住細b幫大b周圍去交報名表,身水身汗。而家坐完月,就同大b周圍去面試。出年又係咁,沒完沒了。

原帖由 babybbmama 於 10-11-29 12:45 發表
傻太,恭喜你有第二個啦,你唔好咁操勞啦..我同你都好相似,我剛剛生左第二個啦...而家都煩緊搬屋。我就生細b時,就陀住細b幫大b周圍去交報名表,身水身汗。而家坐完月,就同大b周圍去面試。出年又係咁,沒完沒了。 ...

多謝關心, 其實我一直作小產, sick leave左3個幾星期, 都未係好穩定, 但都要帶光頭仔去interview, 學你話齋, 呢個11月真係好漫長...但起碼我地大囝有得揀丫, 我見侄女(11月出世), 舊年真係無乜面試既機會...

不過正因為有個細既, 我更加諗清楚光頭仔既路...因為點都有影響的...尤其你細b係細仔, 有個哥哥開好條路, 點都好行d...

我都係住觀塘0架….小朋友有(KLN TONG) 迦南 offer, 而(藍田)啟思offer 我放棄咗啦!! 其實觀塘去九龍塘車程對2歲幾既小朋友黎講都幾遠,如果觀塘係尾站咪要搭成個鐘頭車!!! 不過現在等緊(麗港城)迦南 封信,希望收啦...不過我勁like九龍塘既環境

原帖由 傻太 於 10-11-29 10:23 發表

我都係住官塘 , 不過如果諗唔掂, 都係交左留位費先, 起碼有多幾個月去考慮, 幾個月可以發生好多事, 好多變化...

我都有d無去交, 但呢3間較難揀, &我有剛有第二胎又要攪搬屋, 唔想咁煩, 都係交左先...:igiv ...

迦南(黃埔上午班)vs迦南(九龍塘下午班)

以題,家住土瓜灣....兩間都收咗,點揀好?

我都係住觀塘, 大仔讀緊金巴迦南, 每朝7:55要落到樓下坐校巴, 因為我兩個小朋友都早睡早起既習慣, 下午返屋企食飯後又可以午睡, 又唔係太辛苦~
今年到妹妹interview, 宜家都係有兩個offer :
啟思 (pm)
金巴迦南 (am)

大仔今年in埋藍田朗思, 結果收佐(am), 因為上年過佐過時間interview....結果in 佐都係waiting list

其實迦南既老師同學校環境都唔錯, 我只怕到升小學時就頭痛要誇區, 比較難入番0個邊既小學...而朗思有英譜雙語, 比較適合阿仔...但轉朗思, 哥哥同妹妹就唔可以同一間學校....真係煩, 唔知點選擇!!

請問觀塘去九龍塘坐校車收幾多錢呀??可否分享你大仔初初開學時既情況....一來要適應搭校車,又要適應返學,會唔會好困難呢???一唸起呀仔同時間要接受2種新環境,我驚佢會嚇傻咗! 另外,你有冇幫妹妹報朗思N1呀???佢咪可以同哥哥一齊返學囉..

原帖由 JOESPHINE 於 10-11-30 13:12 發表
我都係住觀塘, 大仔讀緊金巴迦南, 每朝7:55要落到樓下坐校巴, 因為我兩個小朋友都早睡早起既習慣, 下午返屋企食飯後又可以午睡, 又唔係太辛苦~
今年到妹妹interview, 宜家都係有兩個offer :
啟思 (pm)
金巴迦南 (am) ...

原帖由 wy1219wy 於 10-11-30 13:35 發表
請問觀塘去九龍塘坐校車收幾多錢呀??可否分享你大仔初初開學時既情況....一來要適應搭校車,又要適應返學,會唔會好困難呢???一唸起呀仔同時間要接受2種新環境,我驚佢會嚇傻咗! 另外,你有冇幫妹妹報朗思N1呀???佢咪可 ...

我大仔係0801B, 所以係09年頭已經係附近學校做插班生, 所以已經有心理準備學校生活, 只係重新適應另一學校老師同同學, 不過迦南佢之前已經一星期去一次PG, 所以頭3天家長帶返學已經無問題, 好易適應.
致於搭校車, 就由9月開始(因為8月新生適應期,校車只可選擇回程或去程, 因時間而定) 9月頭一個星期Baba送佢返學, 放學就搭校車返屋企, 第二個星期佢已經開始習慣啦~~由觀塘至學校, 我係觀塘市中心0個邊 : $810, 我都有幫阿妹報朗思, 可怕唔收呢

原帖由 belle2009 於 10-11-30 13:48 發表
All Kwun tong mummy,
want to ask one question, why didn't you consider 德福(N1 international class)?.........some kids after studying N1 (Telford) got K1 offer from very famous kindergartens (like st ...

我第一年幫大仔搵學校都有睇過德福, 但最後都冇報到...其實德福同九龍塘都一樣需要搭車, 但得一間國際學校, 選擇小, 環境又無九龍塘的那樣大...加上我聽過有家長說呢間唔係咁好,  所以當時無報!
‹ 上一主題|下一主題