用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真的好沮喪~~~~~究竟可以點做?
go

真的好沮喪~~~~~究竟可以點做? [複製鏈接]

阿囝08年9月,算細仔,本來以為同佢報5-6間學校都已經夠啦,點知到而家為止,IN咗3間,2間都REJECT,點算呀~~

IN咗既3間分別係:

寶血:本來唔知佢咁出名,抱住報下心態IN,阿囝當日唔睬老師,我都預咗唔收,加上佢地收女仔多。。。但原來收到REJECT信既時候,都我既打擊都幾大。。朋友就安慰我,佢先IN第一間,又唔係心儀,唔緊要啦~~

玫瑰岡:呢間學校我好鍾意,因為佢有外籍老師,阿囝平時同工人係用英文溝通(工人淨係識講英文),我見阿囝聽得明又講到喎,感覺上呢間都幾適合個囝。。。點知今朝又收到REJECT信。。。佢IN個時都麻麻地,又知收好少人,都有少少預咗。。但一睇封信,真係覺得好沮喪。。。

靈糧:呢間IN得唔錯架,因為佢地未上樓IN前你可以係下間玩車車,阿囝玩得好開心,同埋IN個時又係用唱遊方式,無壓力,點知到最後分校長同副校長續個講88個時。。。2個人都搵唔到阿囝張FORM。。。原來係夾住咗人地個張,真係好想問佢地,頭先有無睇到阿囝既表現呢?? 我好擔心佢地就係因為咁唔收阿囝。。。

其實我見好多MAMA都POST有類似情況,但睇人講同自己寫出黎真係2回事。。。當你不繼收到既只係REJECT信,連WAITING都無,我擔心阿囝到最後真係無一間學校收呀。。。

究竟可以點做呀,小朋友表現好唔好我又控制唔到,學校收生標準我又唔知,當然我知只可以盡量令小朋友表現,但我已經失去咗信心。。。
   0    0    0    0

妳同我一樣、希望囡囡在其它in 好d

唔好咁啦~ 我仔係大B tim ar! in 4間...三間waiting, 唔係咁心儀果間就收咗! 其實阿仔表現都唔算差...無奈都唔收! 個心確有D唔C服...有時仲會望下個仔心諗...佢真係咁差???

如果真係心儀, 不妨寫求位信, 試下囉~

另外, 有冇報啲普通的幼稚園? 比較容易收架~

加油啊!!

我total報左10間,原因都係因為阿仔係細仔0810,so我都報多d先,因為之前報n經驗,原來細仔真係好唔著數

now in左8間,好好彩地,now有6間收(但好d個d係pm class(寶血同聖彼得堂),有4間係am class,1間waiting(衞理堂,當日阿仔唔太好狀態,我都預左唔收),1間等result

其實我覺得唔洗咁灰心,我都好明白你心情,有d school真係好多人爭,eg寶血,靈糧呢d,但你同bb盡了力就ok,interview呢d野,真係好無準則的,但我地又control唔到,你仲有二間未in,努力呀,唔好放棄,你bb有無讀緊n?其實當初我都打定輪數,好多都唔收,最worst ge咪讀番now讀緊間n 讀k lor,總會有書讀的,加油呀.

原帖由 honey_karen 於 10-11-27 13:44 發表
阿囝08年9月,算細仔,本來以為同佢報5-6間學校都已經夠啦,點知到而家為止,IN咗3間,2間都REJECT,點算呀~~

IN咗既3間分別係:

寶血:本來唔知佢咁出名,抱住報下心態IN,阿囝當日唔睬老師,我都預咗唔收,加上佢地收女仔多。。。但原來收到REJECT信既時候,都我既打擊都 ...

我個女0802, in完第一間ok表現,收左AM.
in第二間(最心儀),超好表現,只收PM.
跟住都吾想in la,有3間無去in,
今日in埋Good hope收工!!

表現好唔等如收梗,
表現差又吾等如唔收!!!

11月真辛苦!!!
下年我又要同個0910細女努力la!!!

你吾好咁沮喪,俾好俾壓力自己同小朋友,
就算d屋村學校都好好ka,到下年會有好多offer放出lei!!

GOOD LUCK!!!

唔好咁唔開心啦,其實我地嘅寶貝個個都係NO.1, 只不過兩歲人仔,就要開始出嚟面對同人競爭,做家長緊係希望俾晒最好嘅佢地,好嘅生活環境,讀好嘅學校,有好嘅將來,我覺得寶貝們已經做得好好,幼稚園面試只不過係一個開始,讀唔到心儀嘅幼稚園唔代表失敗,前面嘅路好漫長,我地做父母嘅更加唔可失左信心, 因為我地係寶貝們最好嘅軍師

其實讀一間出名的幼稚園係咪真係好重要呢? 定係小學重要d?

好多謝各位。。。其實我都唔係以間學校出唔出名而報,只係選D我比較鍾意佢地既環境/教學方法。。。

我個B無讀N班,屋企附近個D當初以為無咩人爭無報,點知原來競爭好大,打去問話出年5月先CONFIRM有無位。。。

所以真係唔知點算好。。。

唔好咁喇,再問問其他無咁HOT既KG,睇吓仲有冇得APPLY,只要有一間响手,個心會定好多的。

我囝囝是0809,我發現他的表現好似一次比一次差,幸運的是,第一間IN的也是我心儀之一,並取錄了。

我囝囝並不是SMART BOY,尤其是和大囝相比,更覺差別,但是我每次都好appreciate囝囝的表現,因為他在面試期間從不扭計、不哭鬧、定定的坐着和老師玩,縱使在別人的眼中他是不合格,但囝囝的表現足已令我感到欣慰。

樓主,不會因為面試而感到壓力,小朋友只得兩歲,其實年紀真得還少,我的心態是,普通學校要報,名學校也要報,就算名校fail了,也不要太失望,至少給了小朋友一個機會,點都叫做試過,將來也不會後悔。

你會有好消息的,加油!

原帖由 honey_karen 於 10-11-27 13:44 發表

IN咗既3間分別係:

寶血:本來唔知佢咁出名,抱住報下心態IN,阿囝當日唔睬老師,我都預咗唔收,加上佢地收女仔多。。。但原來收到REJECT信既時候,都我既打擊都 ...

原帖由 honey_karen 於 10-11-27 15:50 發表
好多謝各位。。。其實我都唔係以間學校出唔出名而報,只係選D我比較鍾意佢地既環境/教學方法。。。

我個B無讀N班,屋企附近個D當初以為無咩人爭無報,點知原來競爭好大,打去問話出年5月先CONFIRM有無位。。。

所以真係唔知點算好。。。 ...

如果有心儀既學校真係要打多幾次電話去問下,其實考幼園時得果兩歲人仔,好難考到d咩,父母係咪有誠意送小朋友去果間學校係好重要既因素,你打多次電話學校自然對你有好印象,一有位都會諗起你啦。
另外有好多人hold住幾個學位,遲d放番位出來就論到學校揾人讀喇。
繼續努力,you are not alone.

放心啦, waiting 好多時d位就會出返晒離. 好以我b, 有的offer 無比 registeration fee. 加油

回覆 1# honey_karen 的文章

Don't give up! Take it easy!

呢位媽媽首先你要對自己仔仔有信心,,,因為只有你最了解他及愛他....學校收生標準我地唔知...亦可能是你仔仔在度選緊,,,,
講我經驗..我個仔是大仔0801但講嘢唔叻..但認知,,社交..定性唔比同年齡小朋友差...但已知香港教育事實...因為我報左足足20間...所謂可以都報左..以架in左16間...但到今日為至未有一間收....但我冇怪佢及自己...因為我知自己個仔唔是差到咁....但事實又冇...我唯有去方方及好少人去屋村學校拿定個位...

其實每個小朋友都會有佢地特定路..上天一早安排好...我地又何必太過擔心...只要盡了自己能力...就已足够....請不要太過沮喪.....

IN咗既3間分別係:

don't give up honey_karen, still have 3 more interview right? hope u will receive the offer soon.

咁已經好好啦,你囝咁合作!我諗,好多學校都鐘意呢d學生!

我囡係大囡,講嘢叻到不得了,都算smart,咁又點?每次interview都玩嘢,一時同老師講唔舒服唔答問題,一時話唔鐘意呢間學校,又唔答...一時直頭大扭計...

每次interview都表現唔到自己既長處,不斷暴露自己既短處...每次interview完我都唔開心!如果佢盡左力就算啦,點知佢次次都唔爭氣!我都唔知怪佢好,定怪自己教得佢唔好!

in左10間8間,2間收,交左1間留位費,心目中呢間ranking唔算太高,但好過無啦!

有無學校肯收呢d smart但'有性格'既學生架?

原帖由 fishballbaby 於 10-11-27 15:51 發表
唔好咁喇,再問問其他無咁HOT既KG,睇吓仲有冇得APPLY,只要有一間响手,個心會定好多的。

我囝囝是0809,我發現他的表現好似一次比一次差,幸運的是,第一間IN的也是我心儀之一,並取錄了。

我囝囝並不是SMART BOY,尤其是和大囝相 ...

原帖由 anlywan 於 10-11-27 21:24 發表
呢位媽媽首先你要對自己仔仔有信心,,,因為只有你最了解他及愛他....學校收生標準我地唔知...亦可能是你仔仔在度選緊,,,,
講我經驗..我個仔是大仔0801但講嘢唔叻..但認知,,社交..定性唔比同年T齡小朋友差...但已知香港 ...

My son is a Jan boy too and same we have interviewed 5 schools, none has real offer. One rejected and two are on wait list. Two pending results, but these two are famous schools and our chance is very low. I fully understandhow you feel.

My boy is a talkative boy but only at home, when he faces other people, he will be very shy, guess is becoz he issingle child and we do not bring him to play with other kids so much. I have my reflection for his results so far, and think I should expose him more to other people, to build up his confidence when facing people, as presentation skill is very important to his future, even academic side he is already very advance (no problem at all to say sentence and spell words) but still he has no offer at all!

ftcl

Do you still have interview opportunity? If yes, chance still here. How many schools you selected to apply this year?

我個B係0811, 在家咀GEL GEL,去到IN就唔講野,拉住我雙腳,今日老師都話唔緊要,同佢玩住先,但佢都唔答野,齋笑...叫佢用大匙"不"野,佢唔"不", 老師即刻走去寫野,老師一行開佢就肯做,返嚟既時候見到佢肯"不",又走去寫過...之後要做既動作都係要講三幾次,加埋我幾分肉緊翻譯佢先至做...唉...IN咗3間都係咁...唔答人地叫咩名,幾歲...雖然補咗飛去報屋村幼稚園排位,但都唔會咁快知得定唔得...依家無一個OFFER在手,仲難頂...

真係間間都唔收, 附近唔出名的你都要報定先架啦!  BB 真係好睇心情, 我個B IN親Group的都衰緊9成! in 中文的又唔掂, 所以我都不寄予厚望...

做家長可以做的就係幫佢報下學校, 邊間收真係睇佢自己啦!
‹ 上一主題|下一主題