用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK offers my daughter a place!!
go

YORK offers my daughter a place!! [複製鏈接]

Is this school good? any commentents to this school? is it worth to study in this school?
   0    0    0    0

IMO,, the answer is not... everyone who interviewed will surely be offered a place, just the matter of am or pm... a truely 200% commerical school...

I don't think so. My daughter was rejected by them! How do you know that we are surely be offered a place.

原帖由 greg 於 10-11-10 00:51 發表
IMO,, the answer is not... everyone who interviewed will surely be offered a place, just the matter of am or pm... a truely 200% commerical school...

My friend's daughter was also rejected and my colleague's son was on the waiting list only. For my son, we applied for International class but was only offered a seat in bilingual class. I don't think they offered a seat to every applicant.

原帖由 ameinahor 於 10-11-10 01:36 發表
I don't think so. My daughter was rejected by them! How do you know that we are surely be offered a place.

恭喜! 恭喜!

原帖由 Mybaby.Ashley 於 10-11-9 22:19 發表
Is this school good? any commentents to this school? is it worth to study in this school?

咁快有結果? 囡囡23/10 in, 老師話3-4weeks會收到通知,  至昨日仍未有...

My child is studying K3 in York. I do believe both English and Chinese is quite difficult. My son needs to write the Chinese Statement now. His English is good bec' he took Cambridge class. If you're affortable, I suggest you take Multiple Intelligence Class which I think it's very important to my child. The drawback is double the tution fee. Is it expensive? It depends on how do you treat this Multiple Intelligence Class. Every Playground will charge you $1000+ every month with only 1 hour per week. But MIC only charges you $3k, you child will get a lot...... And I believe those helps my child for Primary school interview as well. With my past 2.5 years experience in york, I highly recommend to my friends if they can afford.

原帖由 Mybaby.Ashley 於 10-11-9 22:19 發表

york 之 feel ...

略有聽聞逢in必收, 尤其家長曾上york 簡介會, 會有一張粉紅色receipt, 上面註明有[優先取錄, 面試時請連同面試證交給面試老師]...

從學術成績角度, york 絕對唔使懷疑, 個人覺得呢d成績係用[金錢]堆砌既, 會叫家長同小朋友報讀(學校指定既)額外英語, 數學班, 參加d咩咩course... york 本身學費(4千幾)貴過好多kln tong幼稚園, 加埋其他雜費, course, 校車...要預至少8千什至一萬...

但佢好在[略]得家長錢, 會有番咁上下成績...
結語: 間學校/老師以致校長的確好好commercial...
為方便家長幫小朋友入讀心儀教會學校, 領洗紙都可以比五千幾蚊, 上學校既course買, 可見一班...

醒目開學勳章

每逢一有york話題, 總有人走出黎話"聽聞乜聽聞物, 加鹽又加醋"....

我係york家長, 小朋友讀得好開心係不爭事實, 舊年又係在baby kingdom聽到一大堆呢類言論,諗了好耐好唔好比小朋友讀,好彩最後選擇正確。

Hi Ashley BB,

Pls check PM.

「.....本身學費(4千幾)貴過好多kln tong幼稚園, 加埋其他雜費, course, 校車...要預至少8千什至一萬...」

我係york家長,學費三千幾,每月total計唔洗八千至一萬。d人唔好講得就講啦﹗資料搜收未做好就踩左人地一腳先,損人不利己。各位要小心邊d資料至係正確啊﹗

原帖由 fion_yinyin 於 10-11-10 12:53 發表
「.....本身學費(4千幾)貴過好多kln tong幼稚園, 加埋其他雜費, course, 校車...要預至少8千什至一萬...」

我係york家長,學費三千幾,每月total計唔洗八千至一萬。d人唔好講得就講啦﹗資料搜收未做好就踩左人地一腳先,損 ...

你說得對。要小心有些人個小便亂咁講。

係呀,我小朋友讀pn,一個月學費4千3百幾,除茶點外冇雜費,其實佢日日有外籍,k1開始日日有普通話,呢個價錢係kln tong黎講一d都唔貴啦,sc-4200日日有外籍但都唔係日日有普通話,除非你係sc讀英普班,
論學術--我唔清楚邊間好d
論名氣--當然是sc
論校舍--york(因為比較新)
btw..講過好多次..york既課外活動真的很多~但係冇人要你一定join架麻,即係好似你去街買野既道理一樣,你入間鋪頭入面有各式各樣既野比你揀,個sales姐姐冇權要你一定比錢出黎買佢鋪頭既野,係咪?

當然每間學校都有好處與壞處,我之前也跟rosebud一樣比別人的壞處言論遮蓋了好處,但入讀後又不似別人口中說的那麼差,
學校在慕道班事件中是很錯,連家長都受到外人的指指點點,如果你入york就要承受這些說話,但係我覺得學校做每一件事,我們控制不到,如果學校出既課程自己覺得唔合乎道德就唔好參加!
最後祝你們的孩子入到心儀的kg!

若然未有資料搜集, 亂up一通, 誤導了家長們, 在此衷心致歉!

原帖由 rainrain613 於 10-11-10 13:08 發表

你說得對。要小心有些人個小便亂咁講。

york 於自己網頁admission information 教統局資料均寫遁:
school fees for 2010-2011 N1, L2, U3:
$46200 (11 months) = $4200 per month
加埋校車($1000), playground ($1000), mic ($3500)…

Did you daughter apply for Int's stream or local stream? If you applied for Int's stream, do York give you an offer for local stream?

原帖由 ameinahor 於 10-11-10 01:36 發表

唔講慕道班

唔講慕道班, 早幾年, york 股東之間亦有因錢銀分配問題,係high court 搞出好幾單官司.

但york並未受到影響, 足以證明york 真係一間辦得好好既幼稚園, 唔係點可以係kln tong 立足30年, 論l學術成績, york 就更加唔使懷疑, 校園又新又活潑!

為囡囡報讀前, 做了近三個月資料搜集, 仍然決定為囡囡報, 希望有好消息啦!

醒目開學勳章

慕道班事件, 學校做錯了, York家長傷害極深, 仲惹來一班真假信徙出來踩多幾腳 , 什麼校長品格點點點教唔出好學生, 學校好商業, 係人都收, 從不發reject letter, 今次仲利害, 就算發reject letter 都會返兜比offer, 呢啲聽人講嘅言論真是無所不用其極 !

係咪要全校老師校長通過品格測試先為之好學校? York學術成績由錢堆砌? 我想問一下, 邊間私校, 邊個興趣班唔係同家長講錢?
學生學術成績, 係經過學生同家長一齊努力, 講到人地用錢買成績, 不但侮辱了國際試評核標準, 亦侮辱了曾經付出努力嘅學生。

小囡讀了一段時間, York多方面都感滿意, 好好彩當日遇到幾個真正用家, 解除疑慮先入讀。

York提供好多課外活動比學生, 但參與與否, 從未強迫, 小囡同班同學亦有因為自己在校外有課外活動而不參與, 亦無受到校方任何壓力。不過樓上媽咪講得好啱, 選擇入讀, 唔多唔少要承受一班說34以踩低人地學校為樂, 顯出自己子女學校高貴嘅家長嘅閒言閒語。

有意入讀嘅, 不妨去問下YORK真正用家才決定, 當日我在YORK校車旁問家長YORK情況, 亦有問有子女入讀/畢業朋友同親戚才作出決定的。

如果你係想引證你講嘅資料, 就唔好睇d唔睇d, 真係會誤導有意報讀嘅家長, 你係入左york嘅網, 不過你睇左
international個邊, 就連教統局有四間york, 你都係入左國際睇, 所以school fee $4200, 而billingal就係
$3600, school bus我住Tsuen Wan就$860, 間間學校都係差不多嫁啦, 仲有我唔知點解你會話雜費要
$3500, N1 Misc Fee for Aug-Sept $1842, 活動方面, 就連學劵嘅學校都會有嫁啦, 都係要額外比錢嫁, 睇下你學d咩啫, 都一樣唔係$1000羅, 學兩樣就大約
$2000 8lessons 2hours15mins, 學小提琴都係
$1360 8lessons, 如果都覺得貴都可以唔報, 好多家長都因為時間唔啱都冇報到, 所以想知清楚嘅家長可以問學校又或者入york果面讀緊嘅家長啦, thanks!!

原帖由 迦迦媽爹 於 10-11-10 13:54 發表

york 於自己網頁admission information 及 教統局資料均寫遁:
school fees for 2010-2011 N1, L2, U3:
$46200 (11 months) = $4200 per month
咁…加埋校車(約$1000), playground (約$1000), mic (約$3500)…
  ...
‹ 上一主題|下一主題