用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1C 家長請進 [複製鏈接]

大家好!大家可以在此交流逸事。我仔仔係1C㗎!請多多指教!
   0    0    0    0

我囡囡是2號, 報到

等左好耐, 爭d都想問下有無1C同學仔! 終於都見到有同班同學仔, 我仔仔28號, 大家好!

今日中文評估唔知點呢? 希望第一次唔會太深啦!

回覆 3# wingtsang 的文章

我都唔記得左今日評估,

昨日da da 仲帶左佢玩左一日,

今朝囡囡仲係未瞓醒的狀態上車,

哈哈, 今次真係考佢平時有無上堂留心la,

今日派返張評估啦! 好在都唔係太多默寫, 唔係我仔仔實好低分lu! 原來金句係bonus分來架! 我都無同佢背到果句添!

2號得到一包紫菜奬賞, 佢好開心:

好叻叻喎! 証明囡囡上堂超級留心兼有乖乖背金句! :)

原帖由 SFNK 於 10-9-28 18:15 發表
2號得到一包紫菜奬賞, 佢好開心::" />

今日得閒click左入去每日家課, 原來再click入去, 老師有時會有留言.  英文科評估會響11/10果個星期呀!

請問有無人知 spelling bees notes / revision folder 係唔係keep響學校呢? 我仔仔話唔知喎! 激c

自己Keep的, 因為要溫習, 稍後會默字的

各位好! 囝囝都係讀1C班, 24號.  希望以後多d交流下.

之前我都有擔心評估唔知難唔難, 不過又唔知點溫好, 就
諗住第一次唔緊要, 同囝囝讀下課文就收工!  

其實我覺得最緊要都係平時囝囝上堂接收到幾多才重要,
接收到就幾時評估都無有怕.  不過現階段係適期, 見囝囝時遊魂時清醒嘅狀態, 唯有跟緊d啦!

今日2號囡放學返嚟, 話蕭老師要求做中文網上功課, 由10月1日開始補做番至今天,

從今日開始, 她就有藉口要用電腦了

係咩? 我仔仔都有話要上網做功課, 仲以為係當參考書咁添! 又唔見老師響家課表樹提喎! 問我仔仔, 問親佢都係果句 "唔知呀! 你上網問下啦!" 激c我!

不過, 最開心就係每晚沖涼同瞓覺時間, 佢都用男高音咁唱聖詩, 我成日響門口偷聽, 好似超級無敵估歌仔咁, 好攪笑!

原帖由 SFNK 於 10-10-4 22:44 發表
今日2號囡放學返嚟, 話蕭老師要求做中文網上功課, 由10月1日開始補做番至今天,

從今日開始, 她就有藉口要用電腦了

大囡時, 蕭老師到左一段時間, 就會CHECK CHECK 邊個無做, 要補做,

以前大囡都係週末先做, 但好似網上分數會少D

2號囡, 現在好積極做完功課, 執好書包, 然後做網上功課,

我都想她著緊自己的功課, 所以都由得佢做, 都係一個動力

2號囡就會係瞓覺時唱校歌, 背校訓,  今朝就比家姐投訴嘈住佢瞓,

不過, 我就  

sfnk,

原來你仲有個大女架? 真係開心啦! 佢地瞓一間房? 想請教下, 我都打算兩兄弟一齊瞓, 但係又驚佢地掛住玩, 同埋朝早哥哥起身會嘈醒細佬, 細佬K2, 其實乜野時間一間房會好d呢? 因為哥哥張檯仔太矮同太暗, 想一次過整埋, 煩惱中!

其實佢地可以話係同我一間房的, 因為DA DA 不是經常
在HK. 如果DA DA 在, 她們就兩個自己瞓,

我係妹妹K2時已同佢講, 妳K3的時候, 在學校已經是大姐姐了,大個女了,  所以K3時, 就要同姐姐瞓,  

另加一個方法, 就係同她們一齊佢買床上用品, 讓她們選擇所喜歡的,  結果OK喎,

初期兩個都係唔瞓, 密密傾, 所以就會分開時間瞓, 大囡約9:00瞓, 妹妹約10:00,  所以起床的時間都有前後,

現在因為兩個同時返學, 就一齊瞓, 但都會密密傾, 我就會留意佢地D狀態, 如果無咩精神, 就要出禁制令, 瞓覺.

現在大囡在房有一張書枱, 連書櫃, 妹妹未有, 只用一張摺枱仔, 我哋都構思咁, 如何在有限的空間滿足兩個都有自己的書枱....

多謝你嘅分享! 你女女咁乖肯9點就上床啦? 我仔仔晚晚都10點先熄到燈, 佢仲要唱下歌仔成10點3 / 4 至瞓得著呀! 我都成日想佢9點瞓, 但係爹d放工返來都成差唔多8點, 食完飯, 玩一陣, 練埋琴, storytime + 祈禱, 都一定要10點, 無計!!

星期五記住家長晚會呀! 我爭d都唔記得添! 希望到時有機會互相認識下呀!

明晚我都會去, 基督使命團差遣禮大囡有份,

凡事謝恩
因為DA DA不在香港工作, 所以我哋可以好早食飯,
時間上較易控制, 主要就孩子, 少左好多張力

否則情況都係差唔多, 無可能一家四口, 要分頭尾圍....

原帖由 wingtsang 於 10-10-7 15:46 發表
多謝你嘅分享! 你女女咁乖肯9點就上床啦? 我仔仔晚晚都10點先熄到燈, 佢仲要唱下歌仔成10點3 / 4 至瞓得著呀! 我都成日想佢9點瞓, 但係爹d放工返來都成差唔多8點, 食完飯, 玩一陣, 練埋琴, storytime + 祈禱, 都一定 ...

去完星期五個家長晚會, 先感受到icqm原來好有紀律, 老師仲好嚴厲下添! 再次對icqm加多左信心, 真係好開心小朋友有機會響icqm被牧養.

唔知入grace choir 同基督使命團係未好難呢?

可否分享一吓家長晚會講佐Dセ呀??

我都遲左呀! 入到去校長已經講緊, 主要講感恩, 如: 以勒音樂廳換左新projector, 老師每朝7:00已回學校靈修, 老師有更好靈命更能牧養好小朋友, 有同學在外國鋼琴比賽取得優異成績, 另有同學在本港故事比賽勝出, 會出書, 跟住就係grace choir 韓國之旅見証分享同表演多首樂曲, 非常精彩, 最後就係4至6年級基督使命團差遣禮, 跟住就分班上班房同班主任見面, update 下學校最近活動同小朋友學習情況。

原帖由 88654321 於 10-10-11 12:50 發表
可否分享一吓家長晚會講佐Dセ呀??
‹ 上一主題|下一主題