用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍-元朗信義中學交流區
go

天水圍-元朗信義中學交流區 [複製鏈接]

Hi, 我小朋友剛入信義讀S1.
歡迎大家來聊聊!
今日出分班結果,但學校話
今年冇精英班,會把分班試的成績
將學生平均分配到各班,但又問
我們是否願意入C班普通話班嗎?
好唔明?咁又點平均公配?
唔知上年係點?
   7    0    1    0

醒目開學勳章

我女都入咗信義,編咗c班,不過其實都無咩呀,只係中文用普通話教啫

希望你們可以多D在此分享升中後的中學生活,因為我想知多D這校的事情,包括如何分班,學業繁重否和學生質素如何...在此謝謝和媽咪的分享.媽咪有太多問題,希望可以解答:
1. 你們的小朋友第1輪有否揀信義?
2. 接見過程問甚麼?
3. 我都知很唐突,但真係想知各位小朋友小學成績如何?
3. 聽聞信義功課壓力大,是否?
4. 午飯時間,學生如何解決?
5. 普通班是基於什麼條件入?
實在太多太多,可否未來(入了學後)仍然在此分享?
謝謝!

原帖由 acbeans 於 10-7-22 20:29 發表
我女都入咗信義,編咗c班,不過其實都無咩呀,只係中文用普通話教啫

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-7-23 11:41 發表
希望你們可以多D在此分享升中後的中學生活,因為我想知多D這校的事情,包括如何分班,學業繁重否和學生質素如何...在此謝謝和媽咪的分享.媽咪有太多問題,希望可以解答:
1. 你們的小朋友第1輪有否揀信義?
2. 接見過程問 ...

我自行都揀信義,其實佢之前有個簡介會,講晒
interview要嘅野,當時校長就有講佢地所收學
生都係band 1生,兼操行要喺B以上

回覆 1# acbeans 的文章

我自行都係揀信義.
S1-S3要留校食飯,可訂飯.
至於學習會否壓力?希望有其他媽媽
回答下。

可否講吓interview問D物?什麼語言?什麼形式(小組或個人)?大家考進去的媽咪是否住在天水圍區?我見校址不大,有什麼課外活動?聽說沒有什麼活動,最主要是讀書.其實大家點解會揀它?是否因為天水圍只得這間是英中,所以大家才揀它?真係太多問題,希望各位媽咪唔好介意!我有考慮這間和盧幹庭,覺得同級.

原帖由 小露兒 於 10-7-27 15:16 發表
我自行都係揀信義.
S1-S3要留校食飯,可訂飯.
至於學習會否壓力?希望有其他媽媽
回答下。

回覆 1# Sherryko9 的文章

你真係好多野想知,你小朋友幾年級?

今年九月升小六了!
因為信義近屋企,又係Band1,所以有諗佢,但聽太多佢焗成績的傳聞,有D担心,但而家知佢以普教中(囡囡自小2已是普教中),又幾好喎!所以又心動!

原帖由 小露兒 於 10-7-27 17:30 發表
你真係好多野想知,你小朋友幾年級?

加上網上好少信義的消息和無人講佢,而家知有家長係到,真係好難得 !

原帖由 Sherryko9 於 10-7-28 10:40 發表
今年九月升小六了!
因為信義近屋企,又係Band1,所以有諗佢,但聽太多佢焗成績的傳聞,有D担心,但而家知佢以普教中(囡囡自小2已是普教中),又幾好喎!所以又心動!

...

回覆 1# Sherryko9 的文章

Hi, Sherryko9,

今年九月升小六, 事實要做定功課。
好!我現在覆下你面試過程:
首先是spelling game,5個人一組,
接龍方式每人串一個字e.g.
Apple, elephant, tonight, together…
個字如果深D和長D會加分.
跟住去第二間房,讀一篇英文文章,
問幾題日常英文問題, 然後做英文
聆聽,聽tape、問關於內容的5題
問題.
跟住去另一間房, 用中文自我介紹,
給你一篇故事,用白話講出,小兒
扮聲做兩個角色,做完後老師對他笑。
最後問最近有冇留意新聞,講一則。
小兒講<高鐵>及感想, 完成。

謝謝你的解答.
想問學校多課外活動嗎?例如對外比賽或離港活動,可能我太心急 ,知你囝囝還未正式入學就問那麼多問題.其實我想知點解你會揀這間學校?囡囡比較活躍,我想找間活動/比賽多的中學給她,令她的中學生涯full of fun!

原帖由 小露兒 於 10-7-29 13:47 發表
Hi, Sherryko9,

今年九月升小六, 事實要做定功課。
好!我現在覆下你面試過程:
首先是spelling game,5個人一組,
接龍方式每人串一個字e.g.
Apple, elephant, tonight, together…
個字如果深D和長D會加分.
跟住去第二 ...

間野有d白鴿眼﹐自行申請果陣之前有個乜野家長會開放日﹐點知按其要求系網上留低資料申領一個開放日甘簡單既野﹐居然連email都無回﹐于是都費事再選擇間甘既野。
間野態度唔系幾好﹐心態亦唔端正。搏命系度宣傳乜野自己淨系會收一流小學既學生﹐如果唔系一流小學既高才生就最好唔好選擇它﹐以免浪費自己寶貴既機會甘話﹐我重以為系牛津﹐MIT定系北大清華系樹收生添.就算系呢幾間收生都唔會甘騎泥既啵﹐你連成績都未望過﹐亦無IN过,憑乜野可以斷定邊個浪費邊個既時間甘呢?

若活躍及想參與多些課外活動, 我認為趙中會較合適

原帖由 Sherryko9 於 10-7-30 17:37 發表
謝謝你的解答.
想問學校多課外活動嗎?例如對外比賽或離港活動,可能我太心急 ,知你囝囝還未正式入學就問那麼多問題.其實我想知點解你會揀這間學校?囡囡比較活躍,我想找間活動/比賽多的中學給她,令她的中學生 ...

謝謝!我想問"盧中"又怎樣?另外我係睇中"雙語"教學呢樣野(普教中).媽咪是趙中出身,對囡囡考入趙中是否真有幫助?其實趙中唔太係我心選,佢除左地點對我來說是極理想外(再加上以前留下的聲名),實則無物可以吸引我,因為近幾年來睇佢D公開考試成績同收生成績唔成正比,我唔係要佢公開考試勁,但佢地收晒Band1生,點解出來D成績甘平平無奇,我只担心佢地入邊教學/學習方法或態度有問題(老師和學生),而家佢地D成績真係連一間升呢的中學亦不及,這令人很担憂!佢地D雙語又唔係突出,其他有否?如果說游泳,這不是我要求的,加上媽咪比較實際,運動員生涯真的很艱難,囡囡一定唔會行呢條路.
希望天娜再分析吓現在中學的形勢!再3謝謝!

原帖由 天娜 於 10-8-1 20:40 發表
若活躍及想參與多些課外活動, 我認為趙中會較合適

若論學業, 趙中的公開試成績稍遜, 但我見d同學讀得很開心, 但開心過後, 又怕入吾到大學, 家長們便要衡量得失了
其實每間學校都有很多課外活動, 只求參與便可以, 你都係選間學業成績好的中學, 如鄉中, 陳瑞芝, 梁球琚等, 吾使十五十六了

謝謝你的建議 .因為還有時間,所以我會好好考慮各種因素,我諗你在BK區都成日我問呢D問題,真係好煩的媽咪! 在我心目中,只係得幾間中學會考慮,屯門都唔係好想諗,因為地點唔就腳,媽咪想每天都可以車囡囡返學,看著她成長,所以會揀那些方便(當然間學校亦唔差)媽咪送囡後再返工呢!就算囡囡有能力自己返學但媽咪都想增加親子時間!

原帖由 天娜 於 10-8-3 19:58 發表
若論學業, 趙中的公開試成績稍遜, 但我見d同學讀得很開心, 但開心過後, 又怕入吾到大學, 家長們便要衡量得失了
其實每間學校都有很多課外活動, 只求參與便可以, 你都係選間學業成績好的中學, 如鄉中, 陳瑞芝, 梁球琚 ...

Sherryko9

其實我都知你未必會考慮屯門, 只是我覺得元朗公開試成績較好的學校真是翏翏可數, 反之鄰近的屯門就較多選擇

嘩!信義今期會考好勁, 最佳六科有14分以上的居然有88%, 白約翰有44%, 而鄉中都係得66%

回覆 1# 天娜 的文章

咁平均每人取幾多個優良?點解你咁快有資料,我找報紙都睇唔到。你真叻!多謝!

鄉中的校網早已post了今屆的成績, 8a有一位, 7a有兩位, 6a有四位, 是2006至2010較差一屆
它每年收禁多尖子, 成績真係差左d, 同埋兩極化左d
而白記和信義的成績我是從BK的討論區獲知

原帖由 小露兒 於 10-8-6 11:24 發表
咁平均每人取幾多個優良?點解你咁快有資料,我找報紙都睇唔到。你真叻!多謝!
‹ 上一主題|下一主題