用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島那區多些好的小學(能入band1 中學)
go

港島那區多些好的小學(能入band1 中學) [複製鏈接]

好想知男仔在港島區(中西區、灣仔區、東區)那區多些好的小學,能有多些機會入band 1 中學,
   0    0    0    0

港島那區多些好的小學(能入band1 中學)

好想知男仔在港島區(中西區、灣仔區、東區)那區多些好的小學,能有多些機會入band 1 中學,

回覆 2# jeffluk 的文章

聽聞基灣五成以上派英中。

基灣不是九成咩?

原帖由 uns 於 10-5-20 15:08 發表
聽聞基灣五成以上派英中。

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-20 22:03 發表
基灣不是九成咩?

around 50%, 表面上好似女仔派得好過男仔.
要注意的是民生去年還是中中.

學生所獲派中學:

獲派中學

人數

獲派中學

人數

庇理羅士女子中學

聖保羅男女中學

聖士提反女子中學

皇仁書院

港島民生書院

聖馬可中學

張祝珊英文中學

嘉諾撒書院

香港中國婦女會中學

中華基金中學

金文泰中學

保良局羅氏基金中學

聖公會鄧肇堅中學

聖士提反書院

優才(楊殷有娣)書院

英華女書院

慈幼英文學校

匯知中學

皇仁舊生會中學

中華傳道會劉永生中學

嶺南中學

顯理中學

嶺南衡怡紀念中學

[td]

衛理中學

聖公會李福慶中學

寶血中學

張振興伉儷書院

粉嶺禮賢會中學

培僑中學

文理書院(香港)

其他

九成??真的假呀,真係難以致信,喺學校網頁到睇到學校派位都有唔少band 2 3 的學校,仲有係10間其他學校,都唔知係咩野中學

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-20 22:03 發表
基灣不是九成咩?

Kei Wan dropped alot in last two years.

Island East, North Point Methodist, and St Michael are very good close to 60-65% Band 1.

North Point Methodist is always good, just have no idea how good the school is

which st michael is it?

原帖由 ANChan59 於 10-5-22 21:21 發表
Kei Wan dropped alot in last two years.

Island East, North Point Methodist, and St Michael are very good close to 60-65% Band 1.

以前聽講基灣好好,估唔到依家差著, North Point Methodist 指的是衛理小學嗎?

被勸轉校????????? 真的嗎????????? 成績不好便要轉校,究竟是教  好學生,還是教好  學生

原帖由 summichalle 於 10-5-23 13:58 發表
基灣,如你的子女是平庸之輩,就不宜入,我朋友的女,成績麻麻,被勸轉校,但他拒絕。

門口標語,當應教養小孩,你。

之前聽過朋友說過 她有朋友的小孩分數考不過80分 被召見家長...

請問有冇北角循道的意見? 跟柴灣聖米加肋比較, 邊間好d?

我老公係循道舊生...但我又鐘意柴米個地點...

thanks..

聽聞基灣真的很功利主義,D家長成日討論點樣討好老師,小朋友又大壓力,成日測驗考試,做功課做到晚上10點!!

無論基灣點好, 我都唔會俾小朋友入讀, 因為我唔得閒去討好老師。
原帖由 uns 於 10-5-28 10:48 發表
聽聞基灣真的很功利主義,D家長成日討論點樣討好老師,小朋友又大壓力,成日測驗考試,做功課做到晚上10點!!

柴米轉了校長好似現在麻麻!

我個女讀梗基灣六年級,但我從未討好過任何一位老師。相反,我有幾次見到老師比家長鬧。

不過,派位係比以前差咗,佢哋全級130人,校長話考1-80名係band one,81-120名係 band two,121-130 名band three。

聽有個老師講依家派位真是差著, 得70%去到band1, 請問你女女間是基灣 or 基灣(愛碟灣)?
原帖由 stellalau 於 10-5-28 14:35 發表
我個女讀梗基灣六年級,但我從未討好過任何一位老師。相反,我有幾次見到老師比家長鬧。

不過,派位係比以前差咗,佢哋全級130人,校長話考1-80名係band one,81-120名係 band two,121-130 名band three。 ...

基灣(愛蝶灣)
‹ 上一主題|下一主題