用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb3月出世,若剛滿2歲便入幼兒園會否太早? ...
go

bb3月出世,若剛滿2歲便入幼兒園會否太早? [複製鏈接]

bb3月出世,若剛滿2歲便入幼兒園會否太早?是否等bb到9月才入學會好些?
   0    0    0    0

剛滿2歲便入幼兒園, OK wor

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇屋企邊個湊啦~
我嗰時因為俾工人湊, 所以都諗住俾阿仔足兩歲就插班, 等佢d自理能力好d

原帖由 小曳人 於 10-1-28 09:47 發表
睇屋企邊個湊啦~
我嗰時因為俾工人湊, 所以都諗住俾阿仔足兩歲就插班, 等佢d自理能力好d

我都係呢個原因, 俾阿仔3月插班, 重要係返全日tim.

我個b都係3月喎..........
.我打算畀佢兩歲大入讀  :)

回覆 2# mianyang_99 的文章

我同你一樣, 囝囝三月返全日, 最近見有媽咪話小朋友一近學就病, 有D擔心.

原帖由 babydream2008 於 10-1-28 12:54 發表
我同你一樣, 囝囝三月返全日, 最近見有媽咪話小朋友一近學就病, 有D擔心.

我都有擔心, 但就算而家唔病, 遲d返學咪一樣會病, 反正pn課程唔係咁重要, 苦果真係咁唔好彩成日要sick leave, 影響都無咁大.呢個係我地做媽媽o既一個心理關口, 一定要克服.

一齊加油啦!!

是否返學學得會快好多?我bb是工人照顧,我放工回家好疲倦,都沒心力去教bb...bb現在11個月,byebye都未學識,有d擔心...

我個B 都系工人睇, 所以我都諗住滿2歲比佢去返PN。都系想佢同多D小朋友一齊及學下自理方面。

我bb返咗n未夠一個月, sick leave了5日了....不過都預咗, 返學仲喊, 不過開始看到成果, 如自理好咗, 所以如果working mum, 比佢早d返學係好d...不過要expect 佢地sick...

原帖由 kathy貓 於 10-1-27 10:19 發表
bb3月出世,若剛滿2歲便入幼兒園會否太早?是否等bb到9月才入學會好些?

你2歲插班到同年9月米又係要repeat n1, 又何必硬要佢插班? 分分鐘睇每月醫生$重多過學費.

早少少返學係好既, 不過你要預左真係一個月返得半個月學啦....睇下搵邊個湊..

醒目開學勳章

原帖由 陳家大少奶 於 10-1-31 23:14 發表

我囡囡都係未夠兩歲讀插班,佢好鍾意返學,可惜一返學就病到七彩,Jan 4 開學到而家,病左三次,上星期請左四日病假啦,今日都未好番哂,明天都吾知比吾比佢返學好, 我囡囡兩年來未病過架,而家一病,湊到我死下死下睇到囡囡 ...

佢e+病到7彩, 原因係佢兩年都無病過, 唔好以為返遲半年有太大分別

原帖由 kerkermui 於 10-2-1 06:58 發表

佢e+病到7彩, 原因係佢兩年都無病過, 唔好以為返遲半年有太大分別

恐龍媽, 非常認同你的說法...

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-1-29 20:18 發表
我bb返咗n未夠一個月, sick leave了5日了....不過都預咗, 返學仲喊, 不過開始看到成果, 如自理好咗, 所以如果working mum, 比佢早d返學係好d...不過要expect 佢地sick... ...

希望我仔仔返學后都會有進步啦.
其實我諗, 比小朋友早d返學, 等佢身體早d適應(即係病下), 同埋早d習慣下返學, 學好d自理, 咁等佢9月正式開學時(repeat n1)就樣樣都ready, 唔駛再浪費左d學習時間呢.

原帖由 mianyang_99 於 10-2-1 09:30 發表

希望我仔仔返學后都會有進步啦.
其實我諗, 比小朋友早d返學, 等佢身體早d適應(即係病下), 同埋早d習慣下返學, 學好d自理, 咁等佢9月正式開學時(repeat n1)就樣樣都ready, 唔駛再浪費左d學習時間呢. ...

我prefer兩歲至兩歲半這段時間返playgroup就算, 因為你bb係3月大仔, 9月又要repeat n1, 如果仍留在同一間學校, 咁佢學的野會一樣, 又會唱番個D歌 (相信老師唔會度身訂造新野教佢, 因為要遷就其他未返過學的小朋友), 我擔心repeat n1小朋友會覺得悶.

原帖由 jaycee_mami 於 10-2-1 13:37 發表

我prefer兩歲至兩歲半這段時間返playgroup就算, 因為你bb係3月大仔, 9月又要repeat n1, 如果仍留在同一間學校, 咁佢學的野會一樣, 又會唱番個D歌 (相信老師唔會度身訂造新野教佢, 因為要遷就其他未返過學的小朋友) ...

唔會呢, 3月插得班o既通常都係一般o既學校.不過我當係適應期, 都無相干呢. 但9月時我一定會同仔仔轉一間學術較強的nursery, 例如英普為主的學校.

原帖由 jaycee_mami 於 10-2-1 13:37 發表

我prefer兩歲至兩歲半這段時間返playgroup就算, 因為你bb係3月大仔, 9月又要repeat n1, 如果仍留在同一間學校, 咁佢學的野會一樣, 又會唱番個D歌 (相信老師唔會度身訂造新野教佢, 因為要遷就其他未返過學的小朋友) ...

我都有同一個疑問,因為想方便d,放bb係同一間nursary,請其他媽媽分享一下大家的經驗和意見....

原帖由 kathy貓 於 10-2-1 14:11 發表

我都有同一個疑問,因為想方便d,放bb係同一間nursary,請其他媽媽分享一下大家的經驗和意見....

唔, 我諗, 如果真係小朋友係插班個年真係咁唔好彩成日病, 咁佢都無mug機會正式上堂返學. 所以我唔覺得到佢地係新學年時會覺得d野悶.
‹ 上一主題|下一主題