用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N1退學要一個月通知嗎???
go

N1退學要一個月通知嗎??? [複製鏈接]

我呀囡返左N1每個月都病,想停學比佢休息下!!!
學校話要1個月通知......又話月頭轉脹,而家遲了 要白白交多1個月$$
有冇mama知可吾可以和即刻停???
我呀囡返左N1每個月都病,想停學比佢休息下!!!
學校話要1個月通知......又話月頭轉脹,而家遲了 要白白交多1個月$$
有冇mama知可吾可以和即刻停???
   0    0    0    0

無辦法架,好多kg都係咁,我個小朋友都要交多個月先退學。
但另一方面諗,比佢返學再病番,佢又辛苦,又要比錢睇醫生,花時間又無覺好瞓,比多一個月都算啦。(我係咁樣安慰自己架)

我個囡都係, 返學前未病過, 返左n1後例牌每個月病一次, 到12月仲衰, 病呎2個星期都唔好, 係到放xmas holiday先好返, 最慘係我又岩岩生生左bb, 1個月大人仔已經俾佢家姐傳染, 連我都病埋, 真係好慘, 1月開學冇幾日又病過, 我同妹妹又俾佢傳染左, 病到而家都未好, 所以就同學校講話退學, 個主任叫我地寫封退學信俾校長, 但係俾左幾日都冇聲氣, 咁就再打去問, 佢就話要交學費直至2月, 因為要一個月通知wor, 我本來係寫返到1月尾家嘛, 佢又拖我時間, 所以又要局住俾多一個月, 不過算啦, 錢是小, 佢冇得返學都唔知同佢玩咩好!

SAME CASE...我個仔...12月入咗一次醫院(腸胃炎)..1月啱啱又肺炎入咗醫院...我係13/1同學校講退學...因由返n1開始病無停....佢都要我比埋二月學費....咁我就打去教育局問....回應係話...睇你開學時有冇簽過一份通告or同意書之類..話要一個月通知....如果有就要比埋...

人地打開門口做生意都冇計...
小朋友病真係冇得避...抗體要儲吓儲吓...
樂觀d...今日儲多d抗體第時病少d...
N1唔儲,K1開學一樣慘烈...

我仔都係n1後成日病, 我都想佢唔返, 但佢好鐘意返學, 無計

原帖由 oooray 於 10-1-19 15:10 發表
人地打開門口做生意都冇計...
小朋友病真係冇得避...抗體要儲吓儲吓...
樂觀d...今日儲多d抗體第時病少d...
N1唔儲,K1開學一樣慘烈...

同意..衰d講而家病多d 抗體好d
k1唔可以成日請假架喇.唔係好難追

我個仔都算嚇人...佢十月二號病到而家無停過...返咗n1之後....12月入院係痾同嘔到缺水...今次肺炎係仲咗兩隻菌...其中一隻係肺炎鏈球菌....bb時打哂針都仲到....我唸佢真係弱雞過人...醫生都叫佢停下先....所以我投降了...中途退學~~維有搵啲playgroup比佢返住先...因唔想佢一日到黑都一個人對住個工人....好無奈....~!

原帖由 claudiayk 於 10-1-19 16:49 發表
我個仔都算嚇人...佢十月二號病到而家無停過...返咗n1之後....12月入院係痾同嘔到缺水...今次肺炎係仲咗兩隻菌...其中一隻係肺炎鏈球菌....bb時打哂針都仲到....我唸佢真係弱雞過人...醫生都叫佢停下先....所以我投 ...

多口問句 學校環境如何?
係唔係商場式 ?
空氣流通 ?

回覆 1# sitterbobo 的文章

我個女都係一樣,佢係12月細女,12月插班,返左1個禮拜,一直病><''後來仲要入醫院...... 醫生叫我比小朋友休息下,不過我就好小小,因為之前學校叫我簽什麼同意書&自動轉帳我就一直拖字決冇簽到,所以退學只係補返封信就ok,我諗住過埋個新年等佢抗體好d,再比佢習慣下,因為這兩個月係非常時期,有d怕!!!!!

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 16:58 發表

多口問句 學校環境如何?
係唔係商場式 ?
空氣流通 ?

我都好想知, 麻煩提供.. 多謝..

我囡2010年開始返n1, 剛剛聖誕中左諾沃克, 好可怕!!!

有咩方法操佢地的抵抗力? 食多d生果? 夏天"的"佢去游水? 老公成日怕細菌唔多願俾個女出街...

我個囡囡又係, 由9月返學到依架未停過, 只係聖誕放假好D, 返學之後又嚟過, 真係煩死...但係唔返學N1, 佢又好悶, 學興趣班好多又未夠年齡... 都只可比佢繼續返..無計

原帖由 Alichau 於 10-1-19 17:24 發表

我都好想知, 麻煩提供.. 多謝..

我囡2010年開始返n1, 剛剛聖誕中左諾沃克, 好可怕!!!

有咩方法操佢地的抵抗力? 食多d生果? 夏天"的"佢去游水? 老公成日怕細菌唔多願俾個女出街... ...

唔出街唔係辦法喎
總要去面對架
不要對小朋友太保護
d人話動物多菌
我仔自細同仔狗一齊
我最近仲買埋烏龜.
愈怕愈要面對

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 17:34 發表

唔出街唔係辦法喎
總要去面對架
不要對小朋友太保護
d人話動物多菌
我仔自細同仔狗一齊
我最近仲買埋烏龜.
愈怕愈要面對

我都知, 但我老公超固執, 好難講掂佢...

原帖由 Alichau 於 10-1-19 17:40 發表

講離題多d..
而家新一代 (80後, 90後)
真係太受保護...好多而家出來做野既年青人真係令人"o"哂咀
2000後既一代會係點呢 ?
睇我地點教了
加油 !!!

You just ask your bank to stop transfer money to the kindergarten. It takes only 2 days according to HSBC.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會多d同佢落公園行吓曬太陽
唔食水果就食vitamin C糖

touchwood.. 頭嗰兩個月之後.. 無再有大問題
不過更大嘅問題叫"鼻敏感"!
即係話: 可以照返學!

咁你要同你老公好好傾一下, 小朋友病係好正常. 我個小朋友11月都中左洛沃克. 但醫生話岩岩11-12月會係高峰期, 好多大人都中左, 我都唔例外.

我都認同早d病, 生多d唔同抗體, 對佢將來上k1會好d, 希望到時請少d假

原帖由 Alichau 於 10-1-19 17:40 發表

回覆 17# 小曳人 的文章

係喔 ''鼻敏感''真係極煩人

原帖由 NICOLE123 於 10-1-19 17:34 發表

唔出街唔係辦法喎
總要去面對架
不要對小朋友太保護
d人話動物多菌
我仔自細同仔狗一齊
我最近仲買埋烏龜.
愈怕愈要面對

我都係咁諗, 但係我有個NEWBORN BB, 如果個大既有病, 就會攪到成家都病, 包括坐緊月既我! 所以就算佢好鍾意返學我都要stop 希望返k1會好d啦~
‹ 上一主題|下一主題