用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有無資優兒,成日比學校投訴?
go

有無資優兒,成日比學校投訴? [複製鏈接]

貢獻勳章

好辛苦,仔仔成日比老師寫手冊,成日做好多無聊野,雖然知道係資優,但又有唔專注,搞到成績時好時壞,佢鍾意一晚溫晒,唔鍾意真係溫幾年都唔識 ,點算,我希望仔仔係一個平凡的小朋友
   1    0    0    0

我的小朋友也是資優, 也是專注不足, 成績又不好,將要入中學, 都不知如何是好

我個囝又係咁樣啦, 寫手冊係"家常便飯"啦~間中仲要收學校電話.

成日攪攪震, 坐唔定, 做功課溫習又唔專心. 我已經做定"長期抗戰"既心理準備.

哈哈, 我學校有個CASE ,有個小朋友係資優但日日都俾老師話佢唔合群唔分享唔識得講野etcetc
仲懷疑佢係自閉. END UP做左個IQ TEST 結果係資優!
不過呢, 唔係話你係資優就可以有籍口有不恰當既行為, 因為其實係要幫佢地去改善架.

呢位小朋友既媽媽寫左份TESTIMONAL 俾我,
你地去可以去參考下佢舍CASE WOR!

http://hk.myblog.yahoo.com/happylovely-child/article?mid=30

看完有賣廣告之嫌 -_-

原帖由 lokaci 於 10-1-22 10:52 發表
哈哈, 我學校有個CASE ,有個小朋友係資優但日日都俾老師話佢唔合群唔分享唔識得講野etcetc
仲懷疑佢係自閉. END UP做左個IQ TEST 結果係資優!
不過呢, 唔係話你係資優就可以有籍口有不恰當既行為, 因為其實係要幫佢 ...

我敢講,絕大部份的學校和老師都不喜歡資優兒的.隨非成績超好或有名氣的.
有很多家長都不會比學校知道小朋友是資優的.無着數又何必自尋煩惱呢?
無知是福

貢獻勳章

我個仔是在學校找心理學家check的,所以基本上老師是知道,但最大問題是同同學仔相處,佢d同學說話好難聽,有時我eq少d,都好想向亞仔d同學說:無家教!唉,其實人人話資優有特別技能,我發掘左好耐仲未搵到!搗蛋技能就一流

原帖由 brian61950 於 10-1-25 13:46 發表
我敢講,絕大部份的學校和老師都不喜歡資優兒的.隨非成績超好或有名氣的.
有很多家長都不會比學校知道小朋友是資優的.無着數又何必自尋煩惱呢?

原帖由 花仔媽咪 於 10-1-26 08:11 發表
我個仔是在學校找心理學家check的,所以基本上老師是知道,但最大問題是同同學仔相處,佢d同學說話好難聽,有時我eq少d,都好想向亞仔d同學說:無家教!唉,其實人人話資優有特別技能,我發掘左好耐仲未搵到!搗蛋技能就一流

...

要是小學時不加把勁,找出長處,可能會不知所終。

貢獻勳章

原帖由 happyvalley 於 10-1-26 17:24 發表

要是小學時不加把勁,找出長處,可能會不知所終。

原帖由 花仔媽咪 於 10-1-26 23:07 發表

慢慢黎啦...
或者出去坊間搵D私人機構做次許估,先令自己更了解仔仔嘅長短處先啦~~

PS, 唔知你仲記唔記得我... 估唔到會係呢度見番你~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

貢獻勳章

tsznok:

當然知你係邊個啦,你又有我的煩惱嗎?唉,依家我因為個仔真係好busy,所以都無晒私人時間,你話評估我做左好多,知道又點,我想我個仔是一個普通小朋友,d人成日話資優生一定有佢最叻的地方,我都唔發現佢有邊度叻?到底點發掘?唉

原帖由 tsznok 於 10-1-26 23:26 發表

慢慢黎啦...
或者出去坊間搵D私人機構做次許估,先令自己更了解仔仔嘅長短處先啦~~

PS, 唔知你仲記唔記得我... 估唔到會係呢度見番你~

原帖由 花仔媽咪 於 10-1-31 07:54 發表
tsznok:

當然知你係邊個啦,你又有我的煩惱嗎?唉,依家我因為個仔真係好busy,所以都無晒私人時間,你話評估我做左好多,知道又點,我想我個仔是一個普通小朋友,d人成日話資優生一定有佢最叻的地方,我都唔發現佢有邊度叻?到底點發掘?唉:pi ...

乜評估時,醫生唔係注明邊處特別高分的嗎。

我之前上過"九型人格"既course, 都有講到一啲関於你le啲case, 若我哋啲家長可了解佢哋既性格同佢哋行為背後動機, 咁對教佢哋都有幫助。
可以參孝吓le個網址:http://www.youtube.com/watch?v=jKrFZ-NNwy8&feature=related
原帖由 花仔媽咪 於 10-1-17 23:43 發表
好辛苦,仔仔成日比老師寫手冊,成日做好多無聊野,雖然知道係資優,但又有唔專注,搞到成績時好時壞,佢鍾意一晚溫晒,唔鍾意真係溫幾年都唔識 ,點算,我希望仔仔係一個平凡的小朋友 ...

http://www.brunstad.org/en/

原帖由 花仔媽咪 於 10-1-31 07:54 發表
tsznok:

當然知你係邊個啦,你又有我的煩惱嗎?唉,依家我因為個仔真係好busy,所以都無晒私人時間,你話評估我做左好多,知道又點,我想我個仔是一個普通小朋友,d人成日話資優生一定有佢最叻的地方,我都唔發現佢有邊度叻?到底點發掘?唉:pi ...

add oil !我明白學校勁投訢的感覺.我女兒e+k3,班主任一個數足3hrs,but 女兒 at home 係一點問題都無,我刻意唔備課唔教女兒咁多,.最後,要我用$3600去証明班主任係錯.做咗評估,我女兒iq:128,唔係資優,但評估員有講解如何處理.我心想女兒沒有情緒病,我已經好開心.
資優已係事實,唔好咁灰.你佢,佢知道,發掘唔到唔緊要,最緊要你的支持.
e+ everyday newspaper 都有小朋友壓力大做傻事,所以証實沒有情緒病,已經係可喜

add oil

貢獻勳章

125以上巳經算是資優!所以你亦要正視此問題~

原帖由 catcathy 於 10-2-20 15:11 發表

add oil !我明白學校勁投訢的感覺.我女兒e+k3,班主任一個數足3hrs,but 女兒 at home 係一點問題都無,我刻意唔備課唔教女兒咁多,.最後,要我用$3600去証明班主任係錯.做咗評估,我女兒iq:128,唔係資優,但評估員有講解如何處理. ...

原帖由 花仔媽咪 於 10-1-17 23:43 發表
好辛苦,仔仔成日比老師寫手冊,成日做好多無聊野,雖然知道係資優,但又有唔專注,搞到成績時好時壞,佢鍾意一晚溫晒,唔鍾意真係溫幾年都唔識 ,點算,我希望仔仔係一個平凡的小朋友 ...

開心D啦!我仔小二小三連功課都唔做 日日留堂!小五小六又好D啦,交齊功課仲成績好 不過今年S1,又舊病復發
我預咗長期抗爭,面朦到底......

How to teach a kid with IQ 136

I found it very hard to teach my son whose IQ is 136.  His acadamic school results are sometimes good and sometimes bad. He studies at a local famous school which gives me a lot of pressure. However, he is getting better everytime after  I push him with his homework. I've to work and also got two younger twins to look after so I'm really getting crazy with him sometimes. Does anyone know the better way to teach such a kid.
Thanks.

原帖由 lai080207 於 10-3-5 02:45 發表
I found it very hard to teach my son whose IQ is 136.  His acadamic school results are sometimes good and sometimes bad. He studies at a local famous school which gives me a lot of pressure. However,  ...

local famous school 傳统名校??以成績掛帥ge學校,的確唔太適合資優生 你仔仔幾多年班?

回覆 1# 701003 的文章

My son is 10 years old and studying in Primary 5. I'm so worrying about whether he can have good results to get into his secondary school (only accept Band 1 students). I always think if he can try his best, he will be OK. However, the problem is that it is vey hard to make him pay attention only on his studying since he is easily distracted by the environment.
‹ 上一主題|下一主題