用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不知所謂的鑽石山靈糧幼稚園
go

不知所謂的鑽石山靈糧幼稚園 [複製鏈接]

知道曾校長最近忙於搞藍田幼兒班,就算不是,平常也多數在銅鑼灣...很少到其他分校...
但也不應置孩子的學習於不顧...一個學期沒有英文堂,你們覺得過分嗎?學校的外籍教師,出現了九月初的幾堂課就一直請假...家長初頭沒有過問(是不好意思),到了十月尾,開始有人問,學校(主任)說因為老師請了8星期假,暫時請不到人.更撒謊說班住任會負責教,你咪當我地D子女係白痴,一問就知班主任有沒教啦!所有小朋友都話..."沒",即是3個月唔上英文課!沒人理,沒人跟進...
老師終於請悠長的假期,上星期回來了...可惜,不夠3天,又開始請假
這些不知所謂的學校,有校長=沒有,總之,就係"唔理"
唔關我事,又唔係我D仔女,你咪阻住我搞藍田靈糧...
不知所謂,大佬!我個仔K3,出年小一啦!
唉!你地明白我的憤怒嗎...

橫店學校都置孩子於不顧...可以去消委會告學校嗎?
"貨不對辦"

0    0    0    0

校長應向家長有所交代,
始終兒童正處於學習黃金期,
沒有了英語刺激,
實在阻礙了成長!

回覆 1# littlefatball 的文章

雖然同集團, 咩唔係一間幼園一個校長咩? 點解會成個集團一個架?

原帖由 lafayette 於 09-12-8 09:01 發表
雖然同集團, 咩唔係一間幼園一個校長咩? 點解會成個集團一個架?

校長只有一個,其他每分校有所謂一個副校長,都係理得你去死!分分鐘連英文老師狂請假都沒上報!

如屬實,樓主可向教統局投訴。不是要挑起事端,但如你巳向學校反映而得不到正面回覆,唯有先禮後兵 明天升小一,可以想像你有多緊張 加油!

原帖由 cattylui 於 09-12-8 12:16 發表
如屬實,樓主可向教統局投訴。不是要挑起事端,但如你巳向學校反映而得不到正面回覆,唯有先禮後兵 明天升小一,可以想像你有多緊張 加油! ...

呢件事令我夜晚都訓得不好,學校不理,我想投訴,投訴又怕
影響個仔,唔投訴又覺得對所有小朋友好不公道...
(包括我個仔啦!)
總之,學校如果唔係甘樣唔理...就不會這樣!
多謝你的回應及建議!

唔係咁呀,升小之前玩d咁嘅嘢,唔係咁唔負責任呀

原帖由 littlefatball 於 09-12-8 13:44 發表

呢件事令我夜晚都訓得不好,學校不理,我想投訴,投訴又怕
影響個仔,唔投訴又覺得對所有小朋友好不公道...
(包括我個仔啦!)
總之,學校如果唔係甘樣唔理...就不會這樣!
多謝你的回應及建議! ...

應該聯絡教育處跟進...

唔係咁呀,升小之前玩d咁嘅嘢,唔係咁唔負責任呀,

密切注視你的帖子,繼續上報進展..

呢間野,上月我見識過~因為好近我屋企,同區黎講算係有口碑~
不過去完~~多謝晒!!唔合我!
我去面試K1,用左足足用左一個鐘~大部份係~~等~同排隊!!
頭15分鐘,一至十組人安排一個班房比D玩具佢等~個15分鐘2家長+1個小朋友 X 10組,足足30人 ,得一個老師係到好忙咁寫野,我初來步到,都唔知等咩~15分鐘後,個個好忙既老師,逐個叫一位家長問佢讀唔讀佢地藍田既PN~ (我當時都知自己唔讀呢間,一口答唔返)個時只想快完,因為小朋友開始欠耐性~
跟住佢地要人順NO.排隊出去玩,從中觀察小朋友喎~(呢樣都算正常既面試)點知行出去又要等~~又要排隊排隊,個度又10分鐘啦,我同亞仔去洗手間佢地重排緊~出到去玩左3分鐘左右,又再排隊~ 又要順號碼,去隔DD個到玩樂器,去到個度就大件事,又有大大小小既鼓,又木既樂器......D小朋友開始失控,因為比得1分鐘都無比佢地玩,D小朋友梗係唔多肯,係呢個時候,家長又要去排隊,佢D老師就去CHECK D樂器,應該係怕人整爛掛,如果怕整爛一早就唔洗做呢PART啦, 又無老師望下D小朋友表現,超無聊!!~~跟住再隊見校長啦~~等左又10分鐘左右,~~係個度又坐左10分鐘,比小朋友聽下老師講野,當年已經有小朋友係度喊架啦,有D出左去無再返入黎!!跟住介紹下個2位大人物(校長同副校長)跟住要遂個同校長BYEBYE,就可以走~~

如果咁既安排~即係呢間學校有待改善羅~我唔知佢目的係考驗家長耐性,定忍耐力!!!!!!!

樓主應該係有耐性同忍耐力~~如果對自己既仔女遇到唔合理既事或者對佢成長既影響,作為家長點可以唔出聲~

原帖由 bebe 於 09-12-8 17:38 發表
呢間野,上月我見識過~因為好近我屋企,同區黎講算係有口碑~
不過去完~~多謝晒!!唔合我!
我去面試K1,用左足足用左一個鐘~大部份係~~等~同排隊!!
頭15分鐘,一至十組人安排一個班房比D玩具佢等~個15分鐘2家長+1個小朋友  ...

係呀!最搞笑就係成間學校上下午夾埋幾百人,看過只有幾個家長在討論區投訴下,私底下投訴的就不知道了...呢間學校D家長的忍耐力真係好高,包括我自己在內,而家忍無可忍要在此發洩...及尋求意見。聽日,真係想試下打去教署投訴,不過,未試過,有D驚。

想請問如果想去教育局投訴,可以點做?
係咪一定要寫信?打電話可以嗎?

我剛剛先在教育局投訴我個仔間幼兒園的制度不合理,在中途其間突然換左班主任老師,(個老師不是辭職,而是被掉去k3班教喎....長話短說。)我還cc埋果間學校的聯會,將這情況公諸於世....你先寫封詳細交待事件的信,若然你想校方跟進此事時,記得要留下你的姓名和聯絡電話呀...

因為我實在太不滿這間幼兒園,所以我都決定幫個仔轉校了...

原帖由 littlefatball 於 09-12-8 07:57 發表
知道曾校長最近忙於搞藍田幼兒班,就算不是,平常也多數在銅鑼灣...很少到其他分校...
但也不應置孩子的學習於不顧...一個學期沒有英文堂,你們覺得過分嗎?學校的外籍教師,出現了九月初的幾堂課就一直請假...家長初頭沒 ...
:-D

呢間o野真系勁差!我帶阿女去九龍塘果間面試,又系,D安排完全唔合情理,排隊,等,排隊,等,上樓,落樓,人都比佢玩殘,等甘耐,阿女幾好狀態都唔耐煩啦!

兩間靈糧係唔同 group 架喎!!!  我都有帶阿仔去 in 九靈, 個安排真係好差, 老師又冇乜笑容~

反而我幾欣賞藍靈 interview 既安排喎, 唔知係咪好彩, 我地唔駛等好耐, 同埋我幾鍾意佢地 interview 既形式, 比時間小朋友玩下 warm up 下, 又有個模擬上堂老師唱歌仔 session, 校長從旁觀察比分... 總好過d 一去到就坐低單對單問問題既面試 (個人感覺only)~

想問下樓主, 除左今次事件, 你對呢間學校有咩comment 呢??  thx~~

原帖由 sissy0531 於 09-12-9 11:22 發表
呢間o野真系勁差!我帶阿女去九龍塘果間面試,又系,D安排完全唔合情理,排隊,等,排隊,等,上樓,落樓,人都比佢玩殘,等甘耐,阿女幾好狀態都唔耐煩啦! ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

一定要投訴讚石山靈糧,我覺得小朋友現在真是學習黃金時間,一個星期沒有外藉老師都唔得啦,何況話幾個月

我帶我個女上個月14號朝早9:30 面試,成個過程一小時多啲,但我又覺得幾好喎,我地準時到達,樓下有些EE(相信是家長義工)指示我地上去登記,登記完跟住老師帶入去大房玩,尤於以為只可以一位家長入去所以我無入等媽咪帶,過左一陣我見其他後來的家長都可以兩個一齊帶小朋友入內我就再問職員,佢話爸爸其實都可以一齊入去,入到去聽我太太講返都有問佢有無興趣比小朋友讀藍田N班,當我入返去時都差不多玩完玩具,老師編number叫小朋友的名和line-up去另一間房面試,中間經過一個掛左好多裝飾的課室(相信是音樂室),我諗佢地唔係專登等小朋友玩嗰啲樂噐,只係去真正面試的課室前經過這裡而焉,到真正面試時由老師從旁觀察小朋友玩耍,又會間中問問小朋友問題,評估我個女的老師叫詠詩老師,我覺得佢和當日其他老師都幾nice吖,Interview大約10分鐘,無錯,又要排隊去另一間課室,老師叫小朋友圍埋一齊坐,家長坐or企喺後面,我都唔知仲乜事,原來有一個老師帶小朋友唱歌,如是者玩了一輪,又到另一位老師replace頭先位老師,今次係講故事,不過喺呢間課室度我都認為時間長左啲,最後就係你地所講的2位大人物出場啦,我女女被安排見和say goodbye to副校長,但我女女有個缺點,她見到後生啲和笑容多啲的Miss會肯答嘢同有交流,見到年紀大啲和嚴肅啲的老師會唔啋人,佢就係咁唔啋副校長又唔出聲,我地11月30號收到result話waiting,我地都覺得可惜,因為before見校長前她表現一直好好,可能同見校長前那段暢遊時間太長有關,但整體嚟講我又覺得佢地係有heart攪好個interview,如果唔係都唔駛花咁多時間去in小朋友,又比晒爸爸媽媽齊齊入,需然迫同混亂啲,但我想佢地都係重視family整體性,想爸爸媽咪都清楚了解成個過程,SC和KV我都有考,時間就係好快,但會唔會太流水式和commercial?還有一樣我好欣賞就係可以網上交表,我只需把30元入數紙和小朋友相片上載就okay,唔駛咁多回郵信封,呢樣安排都唔錯,不過佢地始終係一間happy school,如果讀完三年再上傳統小學都有一定難度

原帖由 sam9035 於 09-12-9 12:46 發表
我帶我個女上個月14號朝早9:30 面試,成個過程一小時多啲,但我又覺得幾好喎,我地準時到達,樓下有些EE(相信是家長義工)指示我地上去登記,登記完跟住老師帶入去大房玩,尤於以為只可以一位家長入去所以我無入等媽咪帶,過左一陣 ...

我都好同意你的講法,所以,當年我都挑了它!
而且,在很多方面都是好的,如果唔係,都唔會呢幾年有D口碑,
但呢件事真係令人不可忍呢!

Fully understand the worry, but I think no use to complain to EDB (教育處) for this case.  The HK government encourages KG to use 廣東話教學 , English lesson is not a MUST for KG,  and no English teaching even fits the EDB's encouraged policy.

I think the best and most effective mean is to write letter to the 辦學團體高層, skip the principal.

原帖由 littlefatball 於 09-12-9 13:05 發表

littlefatball:

我也是鑽石山靈糧家長,一個k1,一個k3,說不定可能k3的孩子跟你同班...

見到你的post,實在有點不吐不快,英文老師因腳傷請病假多個星期,當然對小朋友的進度有影響,校方這次安排亦令很多家長擔心,身為家長,當然希望校方交代下一步安排及難處所在...

其實家長有意見,學校設有多個公開渠道方便家長反映,內聯網有討論區+聊天室,你亦可以直接發電郵給校長/副校/主任/校董,送孩子上學直接跟校方表達,昨天曾校長來到鑽石山分校巡視,如果你在場的話,你大可以當面向她表達你的不滿...

要不然,可以找家教會家長,過往我有問題或要求,例如小朋友校車安排等,都會透過這些渠道,校方強調家校合作,非常願意和家長溝通,每次都迅速回應,尋求解決辦法,絕不敷衍了事,不信,你可以試試看...

坦白說,如果你有每天送孩子上學的話,你會見到上星期及今天英文老師是坐在小椅子,在學校門口迎接小朋友及授課,(見於兩個小朋友的校園相簿),相信她的腳傷還沒治好便回來...

這次事件,有意見的家長,相信不只你一個,表達的方式亦很多,我已將你的不滿電郵給校方,副校已經得悉並迅速回應,承諾會盡快處理,不如你等待校方的回應再決定是否投訴或下一步行動吧...

原帖由 littlefatball 於 09-12-9 13:05 發表

我家有三寶

fostermak

請問你會給你小孩子讀什樣的小學?Interview完之後我很喜歡DHLL (可惜waiting),我自己是陳瑞祺小學畢業,如無意外也會比我女讀返陳瑞祺小學,但怕DHLL程度太淺追唔上小一(唔好怪我咁講),因為好多家長都係咁認為,我而家有德望pm和聖母am的offer喺手,但睇小女性格似係不能坐定定睇書的人,是不是DHLL、九龍禮賢這類schools才啱佢呢?不過我都會寫封求位信去DHLL校長

fostermak,

十分多謝妳的回應!一直知道你是一位很好,好熱心的家長,我都知道老師今天回來了,她請假,一定有她的理由,我們都不怪她。但你有沒有看過內聯網的討論區已有幾位家長分別對此事發言,有些到後期言詞已不太客氣,直指其不是,及提出學校應有應變行動、和要學校要想想怎樣追回課程等,這些不是反映嗎?初期都有些回應,但到後期,你看不見連主任也懶理,由得那幾位家長生氣嗎?
當初,一開始見到有家長肯在討論區拿出來講,以為有救了,再看看事情發展,心知不妙,覺得學校真的想不了了之。你以為我真的沒有寄過信比曾校長嗎?可是,到現在也沒有回音,不知道是不是秘書沒有幫她CHECK 電郵。所以,才在此公開其不是。孩子讀了幾年,學校很多地方都很好,但我不想盲目追捧,這次,學校真的不對了。

很高興知道你再一次幫我們跟副校長說,希望她們能正視這件事情。老師雖然回來了,但失去的卻追不回來。

最後,真的再次多謝妳!

原帖由 fostermak 於 09-12-9 16:16 發表
littlefatball:

我也是鑽石山靈糧家長,一個k1,一個k3,說不定可能k3的孩子跟你同班...

見到你的post,實在有點不吐不快,英文老師因腳傷請病假多個星期,當然對小朋友的進度有影響,校方這次安排亦令很多家長擔心,身為 ...

‹ 上一主題|下一主題