用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問會考直資/私校的mami
go

想問會考直資/私校的mami [複製鏈接]

你們考直資/私校的原因是:

1)區內沒有好津校?
2)沒有把握抽到心儀津校?
3)跟本不喜歡子女入津校?(不同的私人理由)

謝謝各位!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

2. and 對那間學校喜歡

醒目開學勳章

原帖由 vow 於 09-8-4 17:37 發表

1)區內沒有好津校?

謝謝各位!

4)想小朋友多接觸英文(英小).  中學時較易適應.

醒目開學勳章

1+2+4

想小朋友有愉快學習環境

2! a bit 3!

醒目開學勳章 王國長老

1. 心儀果間咁arm係直資 (鐘意教學模式)
2. 唔信大抽獎, 想靠自己

原帖由 vow 於 09-8-4 17:37 發表

1)區內沒有好津校?

謝謝各位!

根本唔想子女入津校,因為唔想細路好似自己細個咁做填鴨。見到啲同事嘅仔女入咗啲所謂「好」嘅津校就晚晚做功課做到三更半夜,梗係唔想自己啲細路都係咁啦。

當然,直資都分兩種,一種係傳統直資,即係仍然以「谷」細路為主,我哋就一定唔會揀呢啲。我哋會揀第二類,以啟發、創意、思考、活動形式為主嘅直資。

其實大多數直資/私校都是「谷」細路為主, 自由小功課那些, 多人爭之餘有些學費高, 選擇不多.  

原帖由 littlefaith 於 09-8-5 10:21 發表

根本唔想子女入津校,因為唔想細路好似自己細個咁做填鴨。見到啲同事嘅仔女入咗啲所謂「好」嘅津校就晚晚做功課做到三更半夜,梗係唔想自己啲細路都係咁啦。

當然,直資都分兩種,一種係傳統直資,即係仍然以「谷」細路為主 ...

100% agree.

原帖由 littlefaith 於 09-8-5 10:21 發表

當然,直資都分兩種,一種係傳統直資,即係仍然以「谷」細路為主 ...

仲有係私校/直資有收生自主權, 學生程度較接近, 教學會順暢好多. 而且學生質素無咁雜.

Totally agreed!

原帖由 G-Ma 於 09-8-5 21:37 發表
仲有係私校/直資有收生自主權, 學生程度較接近, 教學會順暢好多. 而且學生質素無咁雜.

可唔可以咁睇呢!!
若父母明知沙呂程度深,功課多, 如沒有足夠支援也不会選擇. 故選此校者,多是相信自己及子女能應付到, 因而學生程度可能接近, 當然貧富另作別論!!

原帖由 G-Ma 於 09-8-5 21:37 發表

同意﹗呢個亦係點解dbs、spcs等急急轉直資嘅原因。自己保證唔到收生,真係好大件事。

眼見有名校、官校,因為收生冇自主權,近年收多咗Band3學生,影響到整體校風,作為家長都要諗清楚。

官、津校收多咗Band3學生,係香港出生率大幅下降嘅一個必然結果。

想問下大家,邊間直資小學係無太多功課而且小朋友會讀得開心d既呢?介紹下呀唔該.

醒目開學勳章 王國長老

近年香港多左一類學校, 一般叫新思維直資, 都係主張愉快學校, 著重思考為主
港島區有港大同學會, 漢華
九龍區有聖瑪加利, 將軍澳優才, 播道, 真道, 福建(即臻美)
新界有浸大黃錦輝, 嶺南大學同學會
(唔知有無數漏數錯, 歡迎更正)

不過每一間學校都有唔同既特點, 你可以自己o係info session去親身感受一下
原帖由 TUNGLOK 於 09-8-6 11:34 AM 發表
想問下大家,邊間直資小學係無太多功課而且小朋友會讀得開心d既呢?介紹下呀唔該.

醒目開學勳章

真道好似走得比其他更前,要很有膽量才好.
舉例:1. 沒有校服,只規定淨色(黑色除外) 2.沒有課本,課程由學校編制.校長話這裡替家長省卻不小錢,不過有很多課外書要看,看她網上書單
11年分3階段,不是6年小學,6年中學
真的要認同她們的理念才好,但始終是一間好學校
我就打算多了解一些,再看囡囡是否那種適合這教學的個性才報名

家長只係相信啫,唔代表一定係事實,只要人地話"好",個名夠響,好多家長就會揀既啦!
亦更加有好多家長認為,入左先算,冇試過點知唔得呢?最多唔得先轉番出來.所以學生程度唔真係接近.

原帖由 vow 於 09-8-5 23:47 發表
可唔可以咁睇呢!!
若父母明知沙呂程度深,功課多, 如沒有足夠支援也不会選擇. 故選此校者,多是相信自己及子女能應付到, 因而學生程度可能接近, 當然貧富另作別論!! ...
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章 王國長老

我女係另一間新思維直資, 好多書(esp低年班)都係校本, 好多reader, 而數學, grammar果d比較standard d至用坊間課本
我自己幾鐘意, 因為老師最清楚學校情況, 而且學校用普通話教中文, 坊間課本其實並唔適合, 所以老師(以普通話為母語)用左內地教材再編輯成學校課本
原帖由 ziyi 於 09-8-6 03:27 PM 發表
真道好似走得比其他更前,要很有膽量才好.
舉例:1. 沒有校服,只規定淨色(黑色除外) 2.沒有課本,課程由學校編制.校長話這裡替家長省卻不小錢,不過有很多課外書要看,看她網上書單
11年分3階段,不是6年小學,6年 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-6 16:58 發表
我女係另一間新思維直資, 好多書(esp低年班)都係校本, 好多reader, 而數學, grammar果d比較standard d至用坊間課本
我自己幾鐘意, 因為老師最清楚學校情況, 而且學校用普通話教中文, 坊間課本其實並唔適合, 所以老師 ...

Thank you all mum!!
‹ 上一主題|下一主題