用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Wah Yan Kowloon (叩門位)
go

Wah Yan Kowloon (叩門位) [複製鏈接]

hello, 有冇人知道究竟華仁九龍今年有冇人叩門成功jet...聽講學校處理得唔係咁好喎....
   0    0    0    0

回覆 1# What_can_i_say? 的文章

i knew two boys who gave uo.

原帖由 mattsmum 於 09-7-30 22:22 發表
i knew two boys who gave uo.

sorry you said you knew two boys gave (what) ??? thanks.

回覆 1# What_can_i_say? 的文章

你話 [...聽講學校處理得唔係咁好喎...] 請問點解?

另外想請問那2男孩合何時放棄學位?
學校是否填補那2個學位未?

sorry, I got the wrong message here, I was talking about another famous government school in hk side, not kowloon.

按網頁上的改動,舊油天應該有兩三個叩門成功入。

阿女有2個同學仔叩門入左九華.

原帖由 What_can_i_say? 於 09-7-30 21:47 發表
hello, 有冇人知道究竟華仁九龍今年有冇人叩門成功jet...聽講學校處理得唔係咁好喎....

回覆 7# 必必 的文章

請問必必
他們何時叩門成功及本身考第幾及邊間小學?
用甚麼方法叩門?是否放榜那天已考筆試?

因為該校今年升中混亂,本身在第一輪肯定已入選,結果竟變成不入選,及同時要以叩門形式再入, 所以我決定放棄它. 之前亦擔心呢間是否適合小兒,除了校舍大及名氣吸引我,講真學業成績是我一直最擔心的問題. 之後亦有一間九龍名校(是我一直心儀的中學)收了他,但因要付學費,最終又要忍痛拒絕了. 現在所選的不是傳統名校,而是數一數二以成績取勝的地區名校.
其實選小學是很重要,d有名氣中學會睇你們是讀那所小學才有機會面試同筆試的,因為成績才有保證呀口嘛!!

原帖由 car168 於 09-8-4 13:42 發表
其實選小學是很重要,d有名氣中學會睇你們是讀那所小學才有機會面試同筆試的,因為成績才有保證呀口嘛!!

唔認同....系d屋村小學讀, 考前列既一樣可以自行入皇仁...相反如果系出名小學考10名外,一樣入唔到...中學校系睇教署俾果張list排名及面試表現揀人...邊會睇小學揀人架...

名牌小學,成績又能突出,肯定會有優勢;普通小學而成績卓越,同樣有機會。總之成績基本決定大局。

原帖由 car168 於 09-8-4 13:42 發表
因為該校今年升中混亂,本身在第一輪肯定已入選,結果竟變成不入選,及同時要以叩門形式再入, 所以我決定放棄它. 之前亦擔心呢間是否適合小兒,除了校舍大及名氣吸引我,講真學業成績是我一直最擔心的問題. 之後亦有一間 ...

如何肯定?想了解一下該校的混亂情況。

原帖由 samuel89 於 09-8-4 14:27 發表

唔認同....系d屋村小學讀, 考前列既一樣可以自行入皇仁...相反如果系出名小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c考10名外,一樣入唔到...中學校系睇教署俾果張lis ...

你是否有些誤解了,我並沒有睇低d屋村小學. 我知道有些屋村小學是很出色的.而我只是想說選小學是很重要,因除了為小朋友打好根基外,同升中有著數(因成績同程度會較高).
而(身邊的朋友)因為間小學問題,就算考前列也未能入選心儀學校的面試,同埋d補習社亦會選小學的.(這是一個殘忍的事實 - 你亦都可以話佢地大鼻)另外,個朋友仔就算考全級50-60名都入到皇仁,是因為他入了其中有聯系小學的關系.可想而知選小學嘅重要性.

原帖由 marius 於 09-8-4 15:44 發表

如何肯定?想了解一下該校的混亂情況。

今年轉了校長,內部有點混亂,引致今次問題發生.

原帖由 car168 於 09-8-4 16:18 發表
個朋友仔就算考全級50-60名都入到皇仁,是因為他入了其中有聯系小學的關系.可想而知選小學嘅重要性.

我唔系好相信考全級50-60名都入到皇仁,雖然系有聯系小學的關系.....就算系都只表明一條龍小學嘅重要性....你既理念搬到中學我反而認同....但小學我覺得小朋友都未定形,是否讀書材料都未知, 入到名小學個人認為未為"福"也....:)

原帖由 samuel89 於 09-8-4 16:38 發表

我唔系好相信考全級50-60名都入到皇仁,雖然系有聯系小學的關系.....就算系都只表明一條龍小學嘅重要性....你既理念搬到中學我反而認同....但小學我覺得小朋友都未定形,是否讀書材料都未知, 入到名小學個人認為未為 ...

我估佢話軒小。考50、60名都應該重係band1,又有聯系位,咁大抽獎抽入的機會就唔細。

不過入到去都會讀得幾辛苦。

原帖由 car168 於 09-8-4 16:29 發表

今年轉了校長,內部有點混亂,引致今次問題發生.

咁其實係如何肯定入呢?

原帖由 marius 於 09-8-4 16:43 發表

我估佢話軒小。考50、60名都應該重係band1,又有聯系位,咁大抽獎抽入的機會就唔細。

如果大抽獎抽入, 除左BAND1尾影響可能有別之外, 讀邊間入唔入到都系睇運氣....
不過入到去都會讀得幾辛苦。<--如果小朋友有機會,我都覺得試下午無妨....真系讀唔掂都叫曾經試過,努力過....

原帖由 marius 於 09-8-4 16:44 發表

咁其實係如何肯定入呢?

這個是不方便透露的.但可以肯定話你知是從成績方面入的,不是靠黃親國戚的.

原帖由 samuel89 於 09-8-4 16:51 發表

如果大抽獎抽入, 除左BAND1尾影響可能有別之外, 讀邊間入唔入到都系睇運氣....

大抽獎當然要看運氣,不過聯系小學機會率較一般小學高,這是母容致疑的。誇張講比率有可能會大幾倍。
‹ 上一主題|下一主題