用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 研討會後的感受
go

研討會後的感受 [複製鏈接]

今晚眼見好多家長放工後即刻趕去學校,可能飯都未食,成九点幾先走.為既就係自己兒女,見到都好難受.今晚氣氛極差,最無奈就係學校邀請返嚟嘅兩位講師,見到一場激動場面都唔知發生咩事.連果位講師都話做了五十幾年人都未見過咁嘅場面.其實今晚在外人面前發生這事,校方真是處理不當.如果能夠有溝通,給家長一個明確答案(轉中數或不轉,或有待商討),就唔會攪到班家長咁激動.但係到散會校長都無正面回答問題.令我都有小小火滾.希望大家繼續為自己爭取自己想要D既嘢.不過希望大家平心靜氣D,只要團結,就是刀量.
   0    0    0    0

今晚錯失盛會,可惜。可否告知詳情。

原帖由 giwohma 於 09-5-27 00:33 發表
今晚錯失盛會,可惜。可否告知詳情。
今晚可以用激動,無奈,齊心來形容.点解今晚唔出席嘅?

原帖由 helloeveryone 於 09-5-27 00:42 發表
今晚可以用激動,無奈,齊心來形容.点解今晚唔出席嘅?

今晚唔得閒來,錯過盛事,可惜。

大家齊心就好,都係為咗仔女,為咗學校好,講真學校個名臭咗,對邊個都冇好處。

原帖由 helloeveryone 於 09-5-27 00:22 發表
今晚眼見好多家長放工後即刻趕去學校,可能飯都未食,成九点幾先走.為既就係自己兒女,見到都好難受.今晚氣氛極差,最無奈就係學校邀請返嚟嘅兩位講師,見到一場激動場面都唔知發生咩事.連果位講師都話做了五十幾年人都未 ...

昨天晚上有好多家長都很急忙趕來參加,我也是其中一位,大家的目的都係為子女,我本人覺得如果校長或校方多一點危機意識,絕對可以改變昨天晚上的氣氛及場面,也不需要擺出2名學者帶家長遊花園!相信校長低估了家長,其實只要校長站出來清楚表達學校的方向,給家長知道事情的進展,又怎麼會像昨天站出來被人指罵? 仲要在外人面前!!
不過,相信校長更估不到的事,她的拍檔,竟然可以在最後在家長面前講:我係局外人!......

醒目開學勳章

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-5-27 10:01 發表

不過,相信校長更估不到的事,她的拍檔,竟然可以在最後在家長面前講:我係局外人!...... ...

是否Dr. AU??  

但平心而論, 我直覺話我知她才是厲害角色!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

我覺得昨晚在 "數學研討會" 中家長所作出的回應,起碼可以令 校董會 和 將會到任的新校長 知道 (感受到) 我們對 "英數改中數" 的反對是那麼激烈的。

真希望他們可以把這個議題擱置和盡快給我們一個明確的答覆 (究竟下年度的數學書本是用中文或英文?)。

原帖由 wawaliluk 於 09-5-27 10:14 發表

是否Dr. AU??  

但平心而論, 我直覺話我知她才是厲害角色!

佢係學校教育顧問,次次講座都有佢份,今次去到後尾一發不可收拾之際,即刻話自己係『局外人』

原帖由 stella2005 於 09-5-27 10:38 發表
我覺得昨晚在 "數學研討會" 中家長所作出的回應,起碼可以令 校董會 和 將會到任的新校長 知道 (感受到) 我們對 "英數改中數" 的反對是那麼激烈的。

真希望他們可以把這個議題擱置和盡快給我們一個明確的答覆 (究 ...

以昨晚嘅氣紛而言,我覺得係有轉機嘅,問題係如果學校已同書商有咗協議,佢真係好難答你。

研討會後的感受

我都有去, 全晚我沒有發言, 因為我知道有更多家長會搶咪, 不出我所料, 19:00開始到20:45不入正題, 之後有家長頂唔順搶咪追問學校是否 "英數變中數", 那個甚麼 DR.AU 話無DEADLINE, 即是像說 "可明天或任何一天"。

兩位嘉賓話"不知內情", 我想各家長不要太天真, 校長常常用以別人擋駕這招, 太低級, 上次有老師被迫走, 又找X太校董擋駕, 校長好似自己比西官害一樣。

"餐廳論"
昨晚有家長講"餐廳論", 其實"餐廳論"是X太校董當時有老師被迫走她作的比喻, 她說 " (我們) 就好像一所餐廳, 顧客進入是我們的餐廳, 不是因為廚師及MENU, 廚師離開, 顧客可自己選擇入唔入來食, (我們)不介意。為什麼"李宗德小學 "一下子變了間餐廳? 果個X太校董更說: 我們內部決定與行政, 無須向任何家長交代, 只需通知就夠, 實行撐起校長(當時)。敢問校長亞姐什不會"強勢管治"呢。

說到尾,
1. 家長只想子女按現在繼續上學, 按報讀入學 "意願"和教
    學方式教學
2. 不希望介入校園內人事鬥爭, 更重要更恐怖的是, 家長
    及小孩子已成為某人手中疇碼
3. 家長每天已忙得不可開交, 望學校多加溝通, 不要再燃起
    山頭主義
4. 將議題轉為 "和富慈善基金李宗德小學是我家"吧!

, 此事件;

1. 學生輸, 學校未能全力教授
2. 家長輸, 常擔心學校突然之驚嚇消息
3. 老師輸, 不能專心一致工作
4. 校譽輸, 在教育界建立之一切隨時毀予一旦
5. 某人抱著損人不利己心態, 如 1-4 出現, 它"勝"
6. 嚴重觸發家長對校方信心危機(日積月累)

我本人甚難過!

昨晚的盛況,首先向兩位熱心數學專家致歉,因為他們以為來李小是為了講解數學探究學習,而不知道自己被有心人"放在桌上"來淡化家長對學校英數改中數的目的和不滿,有人以為
放兩個數學專家在台上就可以輕鬆過關未免太高估自己和低估別人...........
以下本人親身耳聞目見,無猜測,無道聽途說.....................
最後一群未走的家長圍住校長要她明確交代出年是英文書定中文書,她只說"我無改變",家長再問如果無變,點解吾可以確實答出年是英文書,她說"我無改變",家長再問..........
她再說"我無改變",........................來回十數次,她都只是答我們"我無改變"..............................................
Oh!I see!差D吾記得她6月30離任,她在任的時候的確無變,但出年新校長變吾變???????????????????????????
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
革命尚未成功,同志還須努力!!!!!!!!!

原帖由 JL的家長 於 09-5-27 11:55 發表
昨晚的盛況,首先向兩位熱心數學專家致歉,因為他們以為來李小是為了講解數學探究學習,而不知道自己被有心人"放在桌上"來淡化家長對學校英數改中數的目的和不滿,有人以為
放兩個數學專家在台上就可以輕鬆過關未免太高 ...

禁樣請問有無人會交番昨晚份問題,再嚮上面寫明反對『英數轉中數』?而新校長是否下月會上任,我們是否應爭取機會向新校長反映我們家長的意願?

回覆 2# JL的家長 的文章

倘若昨晚的情況是掌權者意料之外,革命成功在望。
否則,革命的路就難走得多了。
但真理必勝,正義長存!

能否有家長可以把問卷內容放上網?

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-5-27 12:09 發表

禁樣請問有無人會交番昨晚份問題,再嚮上面寫明反對『英數轉中數』?而新校長是否下月會上任,我們是否應爭取機會向新校長反映我們家長的意願? ...
尋晚張問卷好簡單,分上下兩part,上面果part係関對研討會(如何提升數學學習)嘅意見,是唔重要嘅.下面果part係問贊成用英版數書or中版數書.我見大部份家長都在part A 打了大X,下面part B 就 click 咗英版書.然後再加一句(強烈反對英數轉中數).大致上係咁,因為況混亂,細致嘢都唔記得!

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-5-27 12:09 發表

禁樣請問有無人會交番昨晚份問題,再嚮上面寫明反對『英數轉中數』?而新校長是否下月會上任,我們是否應爭取機會向新校長反映我們家長的意願? ...

因為走ge時候,有d家長立即走,有d家長圍住老師,校長,專家........所以見吾到有無人交問卷,都吾見有問卷收集箱,我自己就今日先交,但其實吾知交去邊......???????!!!!!!!!

原帖由 JL的家長 於 09-5-27 12:50 發表

因為走ge時候,有d家長立即走,有d家長圍住老師,校長,專家........所以見吾到有無人交問卷,都吾見有問卷收集箱,我自己就今日先交,但其實吾知交去邊......???????!!!!!!!! ...
其實尋晚近門口係有幾個人派問卷嘅,而問卷收集箱係喺門口側边有張枱仔.枱上有個類似放A4紙嘅紙箱,負責收問卷嘅人係陳副校.可能太多人,所以你無留意!應該連圍住校長,DR Au,老師,果班家長都留意唔到.因為焦点放咗喺校長度.不過見到有好多家長都有填,個箱都有好多問卷.

通告巳出,英數將維持變!今次行動,終有完滿結果,恭喜各位。

回覆 1# P6MA 的文章

請問是否說新學期不會轉?

各位李小家長們,

你們好!

當晚的場景....我覺得一點面子也沒有~
我很希望家長在作出任何行動前,先
停一停..想一想..這個行動
會不會傷害小朋友
會不會影響小朋友
會不會有壞的效果
會不會有更好的呢

聽了講座後,我最擔心的不是中/英教數的問題.
而是, 我們小孩子升中的問題了....

中學校長會不會怕了"李小"家長們呢? (我真的很擔心)

其實, "李小"家長們給我的感覺是
有修養、有文化的一群
怎麼那天看到的卻不一樣的呢???(嚇了我一跳)

我真的不希望人家怕了我們!
怕了我們的小孩子!!!!

雖然,學校處理數學英轉中的問題是有不對,
可是,那晚的講座是"如何提升數學"啊~
而不是大家心裡面的問題"英轉中"

希望隨意傳出消息的人,以後要好好思量一下...別亂傳啊~
家長們對學校有任何問題也要好好去理解和解決.
要記住,我們的小孩子還有很長的路要走啊~~
為了我們的孩子,我們要冷靜的處理問題呀!

謝謝~
‹ 上一主題|下一主題