用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 經驗分享, 小朋友究竟去邊到學游水好呢? ...
go

經驗分享, 小朋友究竟去邊到學游水好呢? [複製鏈接]

見到有好多家長周圍搵游水教練, 但係成日都驚唔知 d 教練好唔好, 不如就等我分享下經驗啦.

首先, 最簡單, 游水分兩條路, 一係跟泳會, 一係跟私人

跟私人教練, 價錢好參差, $150/hour 又有, 去到$400/hour 都見過, 其實價錢都有少少參考價值, 因為通常都係 d 冇咁多經驗既教練想開始由泳會轉教私人, 用一個吸引 d 既價錢開始發圍 (私人教練通常都係教教下泳會拎到 d 經驗, 轉戰私人教練搵多 d 錢, 所以多數質素比泳會好)

收得貴既教練, 我好相信佢地唔會呃你, 點解? 佢係唔掂既話, 佢收得你一堂錢, 下堂就 bye bye 喇~~

一對一私人教練游水進度好快, 一個 5 歲小朋友, 唔驚水, 通常 4 堂已經學識自由式, 當然唔係游得靚, 但係最基本自己游到唔會浸親果隻

私人教練通常足鐘, 一個鐘就一個鐘落水, 唔會咁衰計埋 d 入閘時間, 熱身時間咁呀

跟泳會, 價錢多數大約 $100 一堂, 多數有專池, 通常一個教練帶 6-8 個小朋友, 如果果班再多幾個小朋友, 通常都會俾多個助教

一班人一齊學氣氛良好, 小朋友學游水之餘可以同其他小朋友玩下, 冇咁悶, 但係當然真正學游水既時間冇咁多, 如果果位小朋友成日分心同人玩既, 真係可以企足成堂架

其實仲有好多分別架, 不過如果要我來個總結:

1. 小朋友易分心既, 跟私人
2. 小朋友驚水, 跟私人
3. 小朋友想識多 d 朋友仔, 跟泳會
4. 小朋友有自制能力, 識得乖乖地聽 order 做野既, 都可以跟泳會
5.....
6...
7..
8.
.
.
.

歡迎發問啊~~

0    0    0    0

是否所有小朋友都可学識「遊」水? 何時才可自己「CHAI」水、不用站在台上。 為何一定先学自由式先? 我自己就覚得蛙式容易過自由式、不用学、自己都可学識呼吸及手脚配合、但自由式就「遊」得差、呼吸不順。  怕水是否先天?  看一般外籍小朋友都不太怕水。  謝謝。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

怕唔怕水都好有關係。好似我同我個fd d 小朋友一齊學,怕水既都係難學識d。
仔仔既游泳學習日誌,得閒去參觀下啦!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1414017

原帖由 Mighty 於 09-5-26 18:14 發表
是否所有小朋友都可学識「遊」水? 何時才可自己「CHAI」水、不用站在台上。 為何一定先学自由式先? 我自己就覚得蛙式容易過自由式、不用学、自己都可学識呼吸及手脚配合、但自由式就「遊」得差、呼吸不順。  怕水是否 ...

係, 任何人都可以學識游水, 只不過係時間問題.

我見過有 d 小朋友真係要學成一年先識得游自由式~~!!

學識蛙式後, 小朋友就大多數可以掌握到踩水動作~

學游水冇話一定要學自由式先, 要睇下小朋友受邊種泳式先, 但係點解多數人都會教自由式先? 因為教自由式自多數快 d 有貨交, 家長開心 d (嘩, 你好叻喎, 今堂你已經識得踢水, etc..)

原帖由 mbean 於 09-5-26 22:47 發表
怕唔怕水都好有關係。好似我同我個fd d 小朋友一齊學,怕水既都係難學識d。

係呀係呀, 怕水既要花多 d 時間要令佢唔怕水先, 不過其實如果有經驗既教練會0係教佢唔怕水既同時教佢小小動作, 當佢一唔怕水果時(真係無啦啦會唔怕水架), 進度都唔會咁慢

同埋呢d  小朋友, 係一定要私人教練的.... 因為泳會一班咁多人唔會咁多時間教你一個

我現在都找緊游泳班.

我都聽過係ymxa 入面d小朋友企係度冇人理o個d case,所以真係要好好選。
1對1都好,不過我覺得1對2仲好,因為會專心d,同埋有競爭。

無論搵泳會或者私人教練,都要睇下佢有冇資格先得。我幫我小朋友搵教練都睇左佢有資格先學。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1414017

醒目開學勳章

試試耀中啦,佢中學部個泳池好ok ka bor...我有個朋友join左親子班佢話佢小朋友好快就唔怕水啦~~~

http://www.yalc.edu.hk/Doc/093%20Sports.pdf

原帖由 mbean 於 09-5-27 11:55 發表
我都聽過係ymxa 入面d小朋友企係度冇人理o個d case,所以真係要好好選。
1對1都好,不過我覺得1對2仲好,因為會專心d,同埋有競爭。

無論搵泳會或者私人教練,都要睇下佢有冇資格先得。我幫我小朋友搵教練都睇左佢有資格先學 ...

1 對 2 都 ok, 兩者平衡

至於資格, 好多泳會教練乜都冇就出黎教, 可能連拯溺都唔識

教練証書? 入去聽下理論, 作遍文章就拎到, 所以..... 實戰緊要啊~

同埋記得搵教練可以要求佢試堂, 家長們一睇就會知果位教練細唔細心, 有冇愛心, 有冇料~~!!

原帖由 rebecca0113 於 09-5-27 12:39 發表
試試耀中啦,佢中學部個泳池好ok ka bor...我有個朋友join左親子班佢話佢小朋友好快就唔怕水啦~~~

http://www.yalc.edu.hk/Doc/093%20Sports.pdf

坦白講..... 親子班大多都係搵笨.....

如果話個小朋友得兩歲太細而要親子班? 其實佢根本係太細個而未適合學游水

如果果位小朋友又夠年齡時又要呀媽陪住? 即係佢太倚賴, 太爹, 親子班都係唔適合佢的...

親子班個定位應該係點? 唔係要黎學游水, 而係增進親子關係的~~

回覆 4# mbean 的文章

Hi mbean, YMCA真係咁差?! SUMMERCLASS好難報、学生非常多。  我重想6月報添。  有何処介紹?  史丹福聴説又麻麻。
Mighty
自分に負けるな!!

原帖由 Mighty 於 09-5-27 14:43 發表
Hi mbean, YMCA真係咁差?! SUMMERCLASS好難報、学生非常多。  我重想6月報添。  有何処介紹?  史丹福聴説又麻麻。

我只係聽朋友同教練講,因為宜家我仔仔個教練以前係ymca 度教過。佢話真係有咁既情況,但係咪一定發生,咁我又唔能夠肯定。

但聽教練講,史X福o個d教練好參差,有d教練只係得”銅章”,我開頭以為有章就得,點知教練話”銅章”其實好渣,連救生員都做唔到(呢d野我都唔識,係教練講架)。

我舊年開始幫仔仔搵泳會,我都係朋友介紹,去左間細泳會,宜家都有keep住學,都學得唔錯。我舊年有寫仔仔學游水既情況,不過寫左十堂就冇寫lu,如果你有興趣可以去我簽名度睇。

原帖由 SwimCoach_Bill 於 09-5-27 12:55 發表

坦白講..... 親子班大多都係搵笨.....

如果話個小朋友得兩歲太細而要親子班? 其實佢根本係太細個而未適合學游水

如果果位小朋友又夠年齡時又要呀媽陪住? 即係佢太倚賴, 太爹, 親子班都係唔適合佢的...

親子班個 ...

咁又唔可以咁講既...兩歲既小朋友學游水其實都係想佢唔好太驚水,小朋友如果可以學到唔怕水已經好好啦,再講我就真係見過大約三歲既小朋友真係識游水ka bor...

原帖由 ruru 於 09-5-27 15:29 發表

咁又唔可以咁講既...兩歲既小朋友學游水其實都係想佢唔好太驚水,小朋友如果可以學到唔怕水已經好好啦,再講我就真係見過大約三歲既小朋友真係識游水ka bor... ...

我都有教過一個叻仔, 都係 3 歲, 佢初頭落水有小小猶豫, 但係佢竟然 3 堂已經學識自由式, 我都開心到不得了

但係我眼見既親子班.......真係絕少成功例子, 就算要學識唔驚水既都好少, 驚水既....到尾堂都驚水, 要爹住家長既, 尾堂都係一隻樹熊

通常我俾佢地既意見都係俾私人教練慢慢迫~~!

原帖由 Mighty 於 09-5-27 14:43 發表

個個泳會 summer 都爆哂架~~ 要早 d 報!

如果去史丹福, 可以搵貼出黎果 d 黃金教練, 質素有保證, 因為佢地係受家長歡迎 d, 同埋教得好先會俾佢地做黃金教練

有個泳會千千千千千萬唔好報, 佢叫做群 X, 佢收得好平, 好似六百幾蚊就有成十堂定係十幾堂咁, 但係.....一個教練對十個小朋再多喇, 同埋由佢地自己游架喳, 又冇專池

Tks Bill, wl apply asap.  So r you still coaching?
Mighty
自分に負けるな!!

原帖由 Mighty 於 09-5-29 15:13 發表
Tks Bill, wl apply asap.  So r you still coaching?

而家冇教泳會 lu ~~

泳會要統一教法, 有限制~~
‹ 上一主題|下一主題