用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 珠心算?
go

珠心算? [複製鏈接]

珠心算?

請問知吾知邊到有得學, 同幾多歲至學得架.....

Re: 珠心算?

我都好想知,請問有無書可以睇下先,自己學o左,預先教下個仔先,不過我都知有排,因佢剛剛兩歲仔,但我都想收定多D料,而家個個亞爸亞媽都教個仔英文中文普通話,但真係好少人講數o架..sorry,係數學..嘻嘻..各位有經驗o既家長請多多分享,幫o下我地d新丁父母.. thank you!

Normally 4 years old / K2.

初初學係學d咩

jjmame,

唔該晒,不過有無一d書可以預先比我地爸爸媽媽睇下先呢?

I am sorry but I have no idea.  As I observe that my son's mathematics was not good when he was in K2, I was recommended by a friend to join The EQuilibrium (Tin Ping) Mental Mathematics Course.  They provide free trial class for child and parent.  You may call them to find out.  Their tel nos. are:

Kowloon Tong 2868-2462
Central 2526-6228
Tai Koo 2513-1115

jjmame,

唔該晒,
天平係咪另一種方法,同株心算有乜分別呢?等我星期一打電話去問o下,問完再同大家分享....

If I remember correctly, Tin Ping closes on Mon and Tue because they open on Sat+Sun.

工聯會都有幼兒珠心算的班, $490/ 10堂, 4years以上

好多都有得學, 不過要選擇專門教既會好好多, 事關, 我D朋友去左社區中心學, 結果, 得唔到效果,個仔已經無哂興趣了,
Little_cy 寫道:
請問知吾知邊到有得學, 同幾多歲至學得架.....

如果我小朋友學緊公文數,好唔好俾佢再學殊心算呀

你覺得公文數唔好咩!! 點解要轉呀! 聽人話唔好學完呢樣學個樣, 小朋友會好亂.

siusuet

我想睇下邊樣好d,你覺得呢

HIN_bb,
其實我都冇idea, 公文數唔知是根據什麼教學方法, 一星期只得一堂, 半小時. 我朋友個仔學緊. 有堂課和家課,都唔明咁少時間, 可以教什麼??

siusuet

公文數係有功課做,咁珠心算一星期上幾多堂和有無功課做呀

公文係一種自習形既訓練, 小朋友到公文中心, 做半小時功課就可以走拉, 我幾個Friend既仔女學過後, 個feel都係話好悶, 完全無趣味, 我自己就認為呢種訓練完全沒殺哂小朋友既創意, 同潛質,
siusuet 寫道:
HIN_bb,
其實我都冇idea, 公文數唔知是根據什麼教學方法, 一星期只得一堂, 半小時. 我朋友個仔學緊. 有堂課和家課,都唔明咁少時間, 可以教什麼??

fred媽媽,
我仲以為公文學好勁, 因我朋友個仔學緊,佢話成績有進展,依家k3, 已有小一的能力.

咁係咪即是死記

各位媽媽,

睇到咁多位o既意見,我已經決定o左...................
一定唔會比個仔學公文數...
不過珠心算你地又有無乜o野高見,我已經打電話問過,兩歲無乜班可以學,只可等到四歲,可能係咪真係細得濟呢?
‹ 上一主題|下一主題