用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 德望迎新交流 ~~Wellcome to all GH's parents
go

德望迎新交流 ~~Wellcome to all GH's parents [複製鏈接]

德望迎新交流 ~~Wellcome to all GH's parents

剛看罷  Bad comments of Goop Hope  差D嚇"死".

但諗深一層, 溫室長大的小花, 長大後點面對逆景呢?
比小朋友嘗嘗苦未必是壞, 每個人

Re: "德望迎新交流"~~Wellcome to all GH's parents

我係老人家..

白布鞋?? PE 用?
只有兩種可用
1.  正統白飯魚(無帶的)
2. 兩條摩術貼(係一定要兩條) 的白色無公仔(有白色公仔都唔得) 的皮/人做皮運動鞋 (係寶琳有賣 $99 對, 或我上年係金綸校服買過 $59-69)

皮鞋-
一定唔好買漆皮(唔比)
一定有帶(懶佬唔比)

請將所有物品丁晒名, 斑別.. 中文為好, 方便校工,
有野唔見, 請叫小朋友自行去失物箱(各班都有一個大大個的, 或操場亦有) 找.

請准備一叫家課袋的物品(X悅化奘品係紙盒內有拉鍊, 十蚊大大個 REX袋至好用)  叫小朋友把所有先生派的放入袋內比晒你地.

仲有請帶可任滅任劃簿一本. 比佢自己記事同抄同學電話.

長帶一件便利雨衣

落雨請比佢地多一對襪

帶個筆袋 , 唔好用筆合,跌落地憑憑聲 又舐位. (5支PENCIL, 1支PEN, 2-ERASER, 1 八吋長無工仔間呎, 一個小釘書蟣, 一卷小膠紙)

有買帽的請帶返學..

我稔到再講OK?
Msma

Re: "德望迎新交流"~~Wellcome to all GH's parents

請問GH 學費多少??

my daughter 1C

仲有. 請比呀女帶一個snack 袋

可奘一樽水同自己個小食盒就得架啦.. recess 去操場, 有袋抽住方便d架!
Msma

今早搭車返工時,因車內太嘈,只是依稀聽到2位媽咪對答,德望是一條龍小學。
唔知是否屬實呢?

學費
小一 至三3100  一個月
小五六 3200 一個

中一 3500
中四 4000

無要巨厄捐款, 我每年總捐唔夠兩百
課外活動有唔駛$$ 又有要千幾一年的樂器班

係一條龍.. 但年年有廿令個成積唔好操行唔好唔收!
Msma

Hi Msma,
請問小學幾時重建
會否改全日
Thanks

成日都有通告話坼坼坼架..

但仲未搬得入中學舊翼窩..

都系等開學通告準D!
Msma

Msma 寫道:
成日都有通告話坼坼坼架..

但仲未搬得入中學舊翼窩..

都系等開學通告準D!

some rumours that the new tower for secondary will be completed by Christmas and the primary will move in in the second term.  But....let's see.

Actually, these so-called bad comments are found in many famous/well-known schools. Take it easy.  Some schools have the problems of having 'pigeon-eyed' teachers and classmates la, even today.  Take it easy la.  

"man afriad of being famous, and pigs afraid of being fat."

醒目開學勳章

黎啦!報到!大女升P4'law',未係老人家呵! 因為打字好慢,得閒至傾過。頭先回應個topic,打左好鬼耐。

[quote]
我個大女係德望讀左3年,而家問佢鍾唔鍾意間學校,佢都係同3年以來個答案一樣,話好鍾意間學校。問佢返學開唔開心,佢話日日都好開心,我問清楚佢"日日?",佢好肯定咁答我"係!",加上平日放學佢會將學校既點點滴滴話我知,所以我好有同感。初初都唔相信傳統學校會讀得開心架,好高興揀'arm'學校比佢。遲d我都會揀番德望比個細女讀架。

到!
我都有看那篇文章,非常駭人,好在Msma澄清。
我買了一對reebok雙帶運動鞋,鞋面有一個好細

白油油丫? 初開學CHECK 得緊D, 你油厚D好呀..

唔辛苦架, 但如D女好BB 仲要人喂飯.. 培刷牙..又成日喊.. 我就唔敢擔保喇!SORRY!

唔駛提升啦.. 得架啦, 留心聽先生講課得啦!
Msma

我對 cheap cheap white sport shoes logo 是凸凹啤上鞋帶, ok?

洗唔洗用白油填平?     

Have a nice school year.

早幾日無聊之際, 都唔記得點樣入了呢個網, 發覺幾得意又好睇, 重有講德望忝.

我囡囡升P.5, 我可放下心頭大石了, 因為她不斷進步, 由P.1 的中上程度到依家的頭十名(全級), 但一定不是一至三名, 因為會有獎學金(學費交一半). Anyway, I am satistied with her result. 她由一個很驚青的細路囡(P.1), 到依家一個很自信的女孩, 相信是有賴Goodhope給予她很多機會(父母的鼓勵也很重要).Goodhope的確很嚴厲, 樣樣都話唔得, 但它不斷train d 學生. Assembly 時要求學生上台帶經,禱文, 等佢地有機會面對幾百人說話, 還有好多, 好多........

最後恭喜你們的囡囡入到Goodhope,
(Sorry for my use of Chinese, it is quite difficult for me to type Chinese character.)

Re: 德望迎新交流 ~~Wellcome to all GH's parents

Baby_zoe,

小女都是1E,8月28日見

Msma ,

thanks  :

請問有無家長住係Tuen Mun 坐校巴返德望?  

請問一年級是否有課外活動?
星期六一年級是否不用上課?
‹ 上一主題|下一主題