用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in 完樂基(KLN)..有無搞錯
go

in 完樂基(KLN)..有無搞錯 [複製鏈接]

請問大家係咪IN完都有玩具或風車???

我上午IN完... 過程咁凍要係OUTDOOR 見已經唔係太好... 自知女女見時心情唔好.... IN得唔好, 唔肯答....我都無辦法... 但最令我不悅的是.,..老師竟然唔比玩具我個女... 眼見個個都有,佢自己哄我個女時都講"係呀坐好有玩具架" ... 臨走又BYE BYE都唔講... 真係有無搞錯, 我都有比$30報名費架....
   0    0    0    0
Mqchris :>

我都 in 左啦, 我估 miss 都係一時漏左姐 ....
唔好唔開心啦 !

反而我今日 in 12:00 個 round , 有件小插曲
仲唔開心 .... 有一個小朋友唔 g 咩樹咬左另一
個小朋友塊面一下, 仲要有牙印同流血 tim

希望個位受傷既小朋友都無樹啦, 而咬人既
小朋友真係要好好改呢個習慣 ..... 唔係真
係幾嚇人下

原帖由 Mqchris 於 08-12-6 12:58 發表

我上午IN完... 過程咁凍要係OUTDOOR 見已經唔係太好... 自知女女見時心情唔好.... IN得唔好, 唔肯答....我都無辦法... 但最令我不悅的是.,..老師竟然唔比玩具我個女... 眼見個個 ...

其實答完所有問題時否時代表ok, coz 位好少, 老師不停問有沒有姐姐take care. 可能位太少, 我覺得要可很多因素

我都in左啦, 11:00amround, 我係報international class, 但竟然全程廣東話面試, 一句英文都無問過我個女

我囡囡反而用英文!

我囡囡不是I.C., 反而用英文面試!
但那位外籍老師很有耐性, 可惜囡囡依然唔肯出聲, 只對住老師笑!

in 完樂基(KLN)..有無搞錯

hi
我都係報international class, 但竟然全程廣東話面試, 一句英文都無問過我個仔, 我都覺得奇怪, 而且無麥耐性, 問幾句見我仔唔答就唔多滿意, 好快問完就走.
我之前in 過st. ,catherine,那天我個仔唔知點解lau計和哭, 但那裡所有老師都很有耐性豆我小朋友唔好哭 和安慰我, 叫我去另一間課室豆我個仔, 當然唔只得我一個小朋友哭, 令我驚牙是老師們還幫忙豆個個小朋友唔好哭, 完全見唔到佢地有不耐煩的樣子, 如果入到就好, 不過我個仔是waiting list, ,
如果有其他學校收我個仔, 我可能不考慮這間.

今日見有人開此topic,
我就講下我今日見到的事,  我在門口內排隊, 見到有個小妹妹走入來, 到門口跌到, 門口的老師走上前扶她, 然後講了句: (係米呢, 都話唔好跑) 跟住佢可能知講錯,  立即講: (唔洗驚, 唔洗驚, 係米驚驚, 有冇事) , 我心想: 小朋友跑跌,第 一時間就罵, 不是應該看她有否事嗎?我對這位老師印象馬馬. 這只是個別事件, 當然還有其他很多很好的老師, very good and very nice.

以上全屬個人見到事實及意見, 絕無針對學校之意.

醒目開學勳章

我都報中英班, 最妙係用全英IN.  個鬼婆問問題.  早知係咁, 我就報國際班, 諗住佢用中文IN 先報中英班.  唔多明佢地既安排.  我地IN 下午,  條隊排到出街.  

你地IN 既時侯, 老師問既問題難唔難答呀 ?

原帖由 chickenwing2006 於 08-12-6 13:33 發表
我都 in 左啦, 我估 miss 都係一時漏左姐 ....
唔好唔開心啦 !

反而我今日 in 12:00 個 round , 有件小插曲
仲唔開心 .... 有一個小朋友唔 g 咩樹咬左另一
個小朋友塊面一下, 仲要有牙印同流血 tim
:t ...

I was arranged to have interview at 12:15
I also saw the event happened
The mother was not with her son when her son bite that boy.
The poor boy cry very loud and had a bleeding mark over his face......

This is the first time I visit  HKPS. The campus is ok .Although a little bit small but the atmosphere is good and make me feel warm . And my girl is happy in the school.

Actually , my girl already had an offer from KV am class.
If HKPS accept my girl,  then it is a difficult decision to make a choice between them.

Did any one have similar situation , how will you choose between them?

可能佢真係唔記得左啦(唔係個個都有咩), 唔好唔開心...
我囡今日in 12:30 pm....去到見人排我咪排,我見有d入左去,我後面的話12:45,咪叫老公去問下...原來一早入左去,個老師話...你地遲左...等等,現在搵份form比你,你填好去排隊...我一望心諗:唔係嘛...排到出門口喎,而且係12:45的家長...我再問另一個老師,佢即刻比我插隊取表和問題紙...填完後陪阿囡玩左一陣就叫no.入去in啦...唔知係咪因為我同阿囡講in完請佢食糖...佢上星期考培正(無喊)和今日都考得好好,全部答晒...不過老師都幾好笑,一要寫野就叫我囡:你頑玩具丫...,老師都讚佢very good,送左玩具比阿囡後問我囡要講咩,我囡答:thank you,老師叫佢比個飛吻,我囡都做左,同佢講bye bye ,我仲提阿囡要推櫈,推完老師話佢好叻,我in的老師都幾nice....可能因為我囡答晒問題(我囡一出門口上的士就問我:mami糖糖...我good丫...哈哈)
而我對間學校就普通啦,d室外設備唔知點解...好多沙,好dirty...我都係比我囡玩左幾次,學院唔算大,不過係我朋友推介的,而SC & KV我又waiting list,last interview唔知佢收生幾多?又要留比Nursery的學生....good luck to all

另外我想問下:有無人知樂基都常會派到咩學校?thanks

原帖由 Mqchris 於 08-12-6 12:58 發表

我上午IN完... 過程咁凍要係OUTDOOR 見已經唔係太好... 自知女女見時心情唔好.... IN得唔好, 唔肯答....我都無辦法... 但最令我不悅的是.,..老師竟然唔比玩具我個女... 眼見個個 ...

* Poor arrangement......Parents and babies need to wait at the entrance door ...How cold today!
* We interviewed in the playground (outdoor)....its the FIRST time......The environ is so so ....noisy!....I cant hear the teacher's questions I wonder insufficient rooms catered for many children at the same time
*For IC Class, Mandarin questions only...No English ....Why?

me too!!!

原帖由 pingbaby 於 08-12-6 14:37 發表
我都in左啦, 係11:00am個round, 我係報international class, 但竟然全程廣東話面試, 一句英文都無問過我個女

there was a long long queue when we arrived today at about 3:00. Actually we were arranged to have an interview at 3:45pm. Too many candidates, I thought the school may arrange better, say having the interview with two days instead of one.

Many of the parents were mad. But for me it is ok, cos I also brought my son there and we had the interview with four of us (parents,  brother and sister). My daughter did a good job since she always ignores whatever we asked. No matter she is succeeded or not, I'm satisfied with her performance today.

Cheer up!

我又一樣.... 報 INTERNATIONAL 但用廣東話問,
可能一見我地平民家庭 , 都係唔好用英文啦

仲有問邊個照顧小朋友 .... 我答主要工人,
同埋問左我平日同佢玩咩多 LOR

好似得 72 個位入 K1 咋, 真係想入都幾難 !!

另外最差係門口排隊 , 入到 ZONE A 又細.....
甘大間 school 唔明點解唔安排好 d 呢 !

原帖由 pingbaby 於 08-12-6 14:37 發表
我都in左啦, 係11:00am個round, 我係報international class, 但竟然全程廣東話面試, 一句英文都無問過我個女

我今天都帶阿仔 in, 早左15分鐘, 都要在門口等下, 好涷..  不過 overall 等的時間連 in 都是半小時左右, 大部份時間我個仔有得玩 , 我排隊,  唔似係 km,  一起等到呆.. sc 轉課室都轉到暈.. 我反而覺得 hksp 安排流程不錯, 是我 in 過的kinder (上年 KM+其它N1, 今年 think K1, SC K1) 中最快的.

因為我報英普, 佢安排英文老師 in, 個女士都好 nice, 我見佢都好泠, 同埋佢地的咪好嘈, 小朋友答都辛苦d.   我個仔可能都好慣同英文女士談, 今天係出乎意料答晒所有問題.. (亦 都因為好易, 是所有 kinder 中最簡單的).. 最後個老師說了句 "i like u very much.." ..我覺好意外但小朋友識聽的就會好開心. 但唔似 sc, 唔駛再 in 普通話 (??)...然後有禮物收, 仲係 rocket, 我阿仔超級開心.. 一出門即刻玩.. 不過回家前唔見左支火箭.. 好可惜..總言之今天的 interview 我覺得hkps 安排都唔錯啦.

sc 己收左下午英普, 如果hksp 都收英普..可能都頭痛, 因為細學校有細學校好, 大學校亦有好處..同埋我都幾 buy HKPS 同 sc 的理念. (2間都幾相似.) 不過hksp 細, k1收新生應該係好少, 就算自己覺得in得唔錯, 可能都唔駛點等..

你係唔係 J 組呀? 我個仔都係火箭喎

原帖由 BH_2 於 08-12-6 20:20 發表
我今天都帶阿仔 in, 早左15分鐘, 都要在門口等下, 好涷..  不過 overall 等的時間連 in 都是半小時左右, 大部份時間我個仔有得玩 , 我排隊,  唔似係 km,  一起等到呆.. sc 轉課室都轉到暈.. 我反而覺得 hksp 安排流 ...

醒目開學勳章

我地就in Q組, 鬼婆都好好人, 雖然我唔明點解apply 中英班, 走左個鬼婆出來 in, 但佢有耐性地問同等你回答, 答曬之後既禮物仲比仔仔選, 問呀仔想要風車定係火箭? 呀仔要左火箭.  回到家玩得好開心. 我都無預 hkps 會收, 雖然今日呀仔肯答, 但見競爭人事這麼多, 我信相學校唔止睇小朋友既反應, 仲有要 d 佢地想要既家庭.

你地大家都有玩具....
我覺得係佢唔比....因為佢見我個女唔答仲寧開面(唔知點解佢今日心情其差, 我都知佢唔好)....不是份玩具的問題, 係態度問題,唔駛咁下嘛....

其實我之前去過學校取表及交表...2次望入課室,見D老師全部黑口黑面...唔笑.....我仲想都係可能我看到片面吧.....不過, 看來不像...
Mqchris :>

唔係喎, 我去取表及交表的老師都笑笑口存架喎....

仲有要 d 佢地想要既家庭  

係九龍塘既 school , 呢樣真係無可厚非 ....
平民 d 既都唔洗諗 , 反正甘多人報
學校大把 choice 啦

原帖由 monkey05 於 08-12-6 21:41 發表
我地就in Q組, 鬼婆都好好人, 雖然我唔明點解apply 中英班, 走左個鬼婆出來 in, 但佢有耐性地問同等你回答, 答曬之後既禮物仲比仔仔選, 問呀仔想要風車定係火箭? 呀仔要左火箭.  回到家玩得好開心. 我都無預 hkps 會 ...

‹ 上一主題|下一主題