用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各位高人請指教九龍城區(band1中) 男生,可有什麼英中選 ...
go

各位高人請指教九龍城區(band1中) 男生,可有什麼英中選擇? [複製鏈接]

各位高人:

請指教九龍城區(band1中) 男生,可有什麼英中選擇? 請分享一下心得. 謝謝!
   0    0    0    0

各位過來人請給點意見!

這個標題,已有過百人瀏覽過,可見有很多同路人呀!

櫺囹桼,fatpanda....各位高人:

本人為小兒選校問題,真是一點頭緒都沒有,究竟什麼英中可作選擇. 只選男校會否有較高的勝券呢?請指教.

銀禧, 黃勿南, 迦密

唔該哂3kidsma的意見.

是否1st銀禧, 2nd黃勿南, 3rd迦密?這三所是band1中的學校.

假若在自行時,1st選擇想進取些, 可以嗎?

男生選男校, 女生選女校,是否機會大些,有冇此理論?

歡迎一起討論

九龍城區Band1中有好多間
eg.旅港,迦密,華英,銀禧,黃笏南等等
如果男仔選男校機會都唔一定大d
唔小男校都有小學
好多都直升ga...

唔該哂lk362

其實我住在官塘區,假若自行時選1st聖言(藍田),2nd銀禧

是否合適?請指教各位!

RE LLS2008
應該冇問題
有埋課外活動機會就大d

謝謝lk362

是否九龍城區Band1中學比觀塘區band1中學勝一籌?

有冇人知聖言(藍田)是band1頭,中,定尾呀?

原文章由 lk362 於 08-7-16 19:41 發表
九龍城區Band1中有好多間
eg.旅港,迦密,華英,銀禧,黃笏南等等
如果男仔選男校機會都唔一定大d
唔小男校都有小學
好多都直升ga...

但旅港, 銀禧是1a band 1, 不是band 1 中學校

原文章由 3kidsma 於 08-7-18 10:20 發表

但旅港, 銀禧是1a band 1, 不是band 1 中學校

甚麼是1a band 1???
Band1仲可以細分做頭,中,尾
Band1頭多數係d名校
而旅港,迦密,華英,銀禧,黃笏南都係Band1中

原文章由 LLS2008 於 08-7-18 09:44 發表
謝謝lk362

是否九龍城區Band1中學比觀塘區band1中學勝一籌?

有冇人知聖言(藍田)是band1頭,中,定尾呀?

其實兩區Band1中學唔會差太遠~
聖言(藍田)search過都幾好
應該唔會差得去邊

唔該哂lk362 & 3kidsma

我想問自己小朋友的banding,是否只可問老師?

是否中,英,數攞90分以上,先算band 1頭

原文章由 LLS2008 於 08-7-18 14:11 發表

普通小學eg.P.6有150人
Band1既就係50名內
不過問老師係最好方法..
唔知你小朋友既小學咩程度..

原文章由 LLS2008 於 08-7-18 14:11 發表

LLS2008
你地好呀 , 我只係路過睇到。 其實你想知個小朋友係咩 banding ,就一定要問老師喇 , 你仲要問埋個小朋友响全港係咩 banding , 响原區又係咩 banding 呀 , 因為有 d 人係唔同架 ! 至於你間小學有幾多個 band one 位呢就每年都唔同 , 要視符你地 d 師兄師姐考果個中一學科測驗考得好唔好 , 考得越好就越多 band one位 , 如此類推。
講多一個例子你聽丫 , 以我囡囡學校為例 , 佢學校既校綱係九龍城 k3綱 , 佢有 d 同學考全級40-50 , 响全港都係 band one , 但係去到九龍城區就變左 band two , 呢位同學最後去左陳瑞琪喇沙 , 所以一定要知全港同埋原區既 banding 呀 !
你住响官塘區 , 點解唔選官塘既中學 , 例如聖言 (男校) (佢响全港排名超勁呀)、觀塘瑪利諾等 , 其實我個人認為有好多唔係九龍城區既中學仲好過九龍城區 (傳統名校除外) 既學校啦 , 不過 d 人成日都覺得九龍城好似勁 d 之罵 ! 讀書係睇個小朋友自己 , 又唔係睇地區 , 只要睇下果間中學 d 課程、課外活動同校風係適合自己個小朋友就得啦 , 但係最重要都係個小朋友鐘意 , 因為係佢地讀丫罵

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-1 19:34 編輯 ]

原文章由 lk362 於 08-7-18 18:52 發表

普通小學eg.P.6有150人
Band1既就係50名內
不過問老師係最好方法..
唔知你小朋友既小學咩程度..

lk362
同意 , 因為評左間小學係咩程度先評學生架 !

Does your school give out the 派位 result of this year? You can reference that too. Not always 1/3 = band 1, some better schools would have more, some would have less.

For KC district, I have read many info in bk before I picked for my son this year. Among most band1 Eng schools, if you put in this way, it could be easier to get in (just my own opinion) 銀禧 - 迦密 - 旅港- 黃笏南- 華英
When I entered our choices, I even put QES as 2nd choice hoping no one will put outside-district school so early ...

In my son's school, 2 mid/end of band1 boys got in 銀禧. Of course, the random number is very important too.

Why nobody puts la salle or DBS? Will it be a chance if nobody choose?

原文章由 jocelyn123 於 08-8-4 13:44 發表
Why nobody puts la salle or DBS? Will it be a chance if nobody choose?

DBS同la salle係Band1top
本身both有小學
有好多人都想誇區入
成績同ECA要好勁
點會少人爭

DBS is DSS, you can't put it in lucky draw now.
LSC only has 20 spaces left for drawing, while the other Eng schools (without primary school) have 100+.

原文章由 jocelyn123 於 08-8-4 13:44 發表
‹ 上一主題|下一主題