用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年年尾生小朋友家長...
go

06年年尾生小朋友家長... [複製鏈接]

想問你會比你個B 09年開始讀K1定2010年開始讀書???
   0    0    0    0

我個囡069, 算細女, 但唔係最細個隻, 佢今年9月讀N1, 下年足3歲會俾佢讀K1

我個細仔係06年12月尾, 所以我都會10年先比佢讀K1.

My girl born in August 2006, I will let her attend K1 by 2009 and will let her attend N1 after chinese new year.

原文章由 elaineho73 於 08-7-15 20:06 發表
我個細仔係06年12月尾, 所以我都會10年先比佢讀K1.

唔好意思, 我想問吓, 咁我囡囡06年10月出世, 咁幾時報名呢? (not N1)
又想問幼稚園讀3年,咁第一年係咪叫幼兒班ork1, 之後就幼低班及幼高班咁呢?
因為我係新手媽咪, 好多野都唔識, 希望大家可以為我詳盡解答, 十萬個THX~

我仔仔係06年10月出世,會比佢09年9月入學,因為足2歲8個月就可以入學,依家盡量比佢上多d playgroup 同參加入學面試班比佢適應下

如果你打算個女2009年讀k1, 你今年年底要同佢報k1架啦!
k1=幼兒班, k2=低班, k3=高班!

原文章由 LeNaPiG 於 08-7-16 10:47 發表
唔好意思, 我想問吓, 咁我囡囡06年10月出世, 咁幾時報名呢? (not N1)
又想問幼稚園讀3年,咁第一年係咪叫幼兒班ork1, 之後就幼低班及幼高班咁呢?
因為我係新手媽咪, 好多野都唔識, 希望大家可以為我詳盡解答, 十萬個T ...

dear,

mine was born at the end of Nov, 2006.  I am going to let her go to PN in 2009, then K1 in 2010.  but some of my friends said let her try K1 first (2009)... it will depends on how mature she is.

dear all
我囡囡是06 10月的..我打算2009就k1, 08年尾就比佢n1...
so now 我要找N1又要找K1..仲煩惱考那幾間幼稚園.....

Lro14sheung,
N1要快d, 因為好多學校都收緊n1生架啦!你住邊頭??

Littlepa,
其實做細女未必唔好架, 聽講考幼稚園同埋讀書既時候老師都會睇如果個果係細女, 會要求低d, 所以未必不利, 另外有經驗既人話, 細女開頭係會辛苦d, 但如果佢係醒個隻, 好快就追到架啦, 好似我個女同大佢五個月既表姐咁, 我個女樣樣野都拍住表姐做, 佢表姐064, 理應醒佢好多, 但我唔覺, 佢樣樣野都同我個女差唔多!

有好多學校都係9月派表架,如果搵到理想的學校就快d打去問定d日子喇!!!好似我咁, 仲未揸到主義揀邊間比個仔讀呀!!!

1. 聖心 2. 真光 3.禮賢會  4,聖馬太堂 5.聖安多尼...

見人揀就好似好易,依家到自己諗就頭都痛, 加上自己又係新手..唉!!唔知有無媽媽知呢幾間學校d口碑呢?

明師奶,

我同你可能會見到面喎, 希望我地既小朋友可以做到同學仔, 我都係揀左
1. 聖心 2. 真光 3.禮賢會

明師奶, 060905

你地好呀! , 我個囡喺06年11月出世, 我都諗住比佢出年(09)年讀K1, 但我又喺好似你地咁喺新手, 都唔知選邊間, 聖心和禮賢會都喺我心水, 我個囡幾個表姐(有D讀緊幼稚園, 有D讀緊小學)都喺讀聖心架, 但我看佢地好似讀到好大壓架咁, 但依間又喺出名喺好學校同一條龍, 所以我都好煩呀!

有其他媽咪話中環聖公會都好喎, 你地有咩意見呀?

坤囡囡,

係呀
, 我知聖心壓力大, 但係如果佢地定得住, 將來條路好行好多喎!我表姐聖心出黎, 真係好醒!另外, 我知聖公會都幾好, 多數入番聖彼得, 聖彼得仲辛苦過聖心!

你都講得啱 , 如果OK既話之後條路都易行好多, 但我冇咩信心呀, 因為亞囡依家只懂好簡單D說話, 重要講得唔清楚, 喺屋企人先明佢講咩, 其他全部都喺太空話, 到時要面試都唔知點算呀?

你又唔駛擔心住,我個仔以前都係好似你個女咁架,但有一日佢自己係度讀晒A-Z, 有日日佢又自講one,two,three,four---ten, 前日佢自己唱happy birthday to you...比心機平時教佢好d野, 有一日你就會發現無白費ga喇!!

原文章由 坤囡囡 於 08-7-16 04:23 PM 發表

你都講得啱 , 如果OK既話之後條路都易行好多, 但我冇咩信心呀, 因為亞囡依家只懂好簡單D說話, 重要講得唔清楚, 喺屋企人先明佢講咩, 其他全部都喺太空話, 到時要面試都唔知點算呀? ...

haha..原來大家諗法一樣,希望佢地可以做到同學仔啦, 禮賢會9月開始交form, 聖心就11月,真光我就未問. 到時入左邊間就通報下啦!!

原文章由 060905 於 08-7-16 03:01 PM 發表
明師奶,

我同你可能會見到面喎, 希望我地既小朋友可以做到同學仔, 我都係揀左1. 聖心 2. 真光 3.禮賢會

係呀,聽人講聖公會d學校係幾好架,我小學時係讀聖彼得,so我會比個仔將來讀番聖彼得,希望佢ok啦
小朋友適應力強,比佢地試下,培養下,唔駛太擔心架.如果唔係,我地做媽媽的,壓力仲大仲辛苦過佢地..又點同佢地安排呢!!haha

原文章由 060905 於 08-7-16 03:48 PM 發表
坤囡囡,

係呀, 我知聖心壓力大, 但係如果佢地定得住, 將來條路好行好多喎!我表姐聖心出黎, 真係好醒!另外, 我知聖公會都幾好, 多數入番聖彼得, 聖彼得仲辛苦過聖心! ...

呻囡囡,
我個女都係咁啦, 好多野都唔識, 1-10成日都跳晒黎數, 好少會由頭數到落尾!
A to Z 更加唔識!
紅燈綠燈識分, 但紅色同綠色唔識分, 俾佢激死, 順其自然啦!

明師奶,
如果到時有得INTERVEIW記得大家通知大家呀!係喎, 你地係咪都住係呢頭??

060905,

我住wong chuk hang,以前住西環. 第時多多指教呀!

原文章由 060905 於 08-7-16 05:07 PM 發表
呻囡囡,
我個女都係咁啦, 好多野都唔識, 1-10成日都跳晒黎數, 好少會由頭數到落尾!
A to Z 更加唔識!
紅燈綠燈識分, 但紅色同綠色唔識分, 俾佢激死, 順其自然啦!

明師奶,
如果到時有得INTERVEIW記得大家通知大家呀!係 ...
‹ 上一主題|下一主題