用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心,囝囝派左成續表,全級考......
go

好開心,囝囝派左成續表,全級考...... [複製鏈接]

好開心,囝囝派左成績表,全級考第一,仲有獎學金攞,辛苦左全年,終於有回報,希望囝囝能夠keep住
   0    0    0    0

congraulation
仔仔幾年級呀?
我地做媽咪既最開心就係E個時候

原文章由 小妮子 於 08-7-9 12:30 發表
好開心,囝囝派左成績表,全級考第一,仲有獎學金攞,辛苦左全年,終於有回報,希望囝囝能夠keep住

回覆 #2 joanneka 的文章

多謝你呀,囝囝三年級啦!
而家做父母真係好辛苦架

恭喜!恭喜!

Congratulate to you and your kid! He is so smart!

Congratulation ! 真替你開心 !

Congratulation ! 真替你開心 !

好開心呀!恭喜!恭喜!

有時間可以分享溫習心得,指教指教吓!

簽名被屏蔽

好叻呀!!

恭喜恭喜..好叻仔喎

多好謝大家祝賀!我其實真係好開心!

唔好話請教,言重啦,當然可以分享下心得,希望各位唔好見笑。

練習一路都有做開(由囝囝幼稚園開始做),唔可以話監,平時做完功課就會做一、兩頁(包括中、英、數),囝囝中文比較弱,咁就要同佢做多D閱讀理解,課文就會抽D「詞語」出黎造句,咁先至知道小朋友明唔明白課文內容。

另外,當然就要佢睇多D課外書,不過囝囝唔係咁鍾意睇,咁唯有借/買一D囝囝鍾意既課外書比佢(好似我既仔咁,佢鍾意一D講學校生活既書藉,咁我就會搜羅一D咁既書比佢,等佢有心機睇晒),佢每次睇完都要佢用廣東話講返個故事比我聽(咁先會知道究竟佢理唔理解)。

至於英文,囝囝一路都幾好,我一年多前已經比佢上英文會話班(外國人教果 D),等佢唔驚講英文,另外再加做D英文聆聽練習(囝囝聆聽英文好過中文 ),當然都係要睇英文課外書啦(不過囝囝都係睇得唔多,升上四年級之後我都要big佢睇多D先得 )!

數學方面,真係要做多D,其實數學最難係文字題,小朋友往往冇去理解題目,就係度計呀計,咁係冇用架,所以我一定要囝囝做多D文字題(當然佢係最驚既,佢一見文字題就會話「唔係話,又係文字題,唔好啦?」)so far,囝囝數學都唔錯,不過都係有時唔係咁小心囉!

最後一科,就係最難搞既常識科,我會比佢睇報紙,要佢留意下新聞,每次考試時,我會同佢解釋課文內容一次,跟住要佢讀課文3-5次,然後就會同佢玩「常識問答比賽」,我問返課文既內容,跟住要佢搶答(雖然話係搶答,不過點都係囝囝答多,搞下氣氛 ),再加上買一本練習做下(最好係同學校教既內容相近果D),咁就冇乜問題啦!

其實要小朋友成績好,係好睇家長有冇去發掘小朋友既長處而加以發揮,至於小朋友既短處咁就更加要家長去幫助佢地去改善,唔知我講得啱唔啱呢!

除此之外,我覺得最重要就係少睇電視好D,囝囝除左暑假有電視睇之外,平時我地係唔開電視既,我C6好鬼鍾意睇電視,不過冇辦法啦,唯有犧牲一下啦!

見到囝囝成績o甘好, 付出再多都心甘情願啦.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

congratulations!!
我想問吓你是否全職媽媽?
囝囝學校是否多功課?
THANKS!

回覆 #14 HIN2003 的文章

我要返工的,至於囝囝學校功課都唔算太多,還可以應付

醒目開學勳章

congratulations!

原文章由 小妮子 於 08-7-9 16:45 發表
我要返工的,至於囝囝學校功課都唔算太多,還可以應付

我都要返工, 現正頭痛囝囝選小一的問題

醒目開學勳章

三年級可以考到全級第一唔容易.

原文章由 小妮子 於 08-7-9 12:37 發表
而家做父母真係好辛苦架

醒目開學勳章

三年級可以考到全級第一唔容易.

原文章由 小妮子 於 08-7-9 12:37 發表
而家做父母真係好辛苦架

我都好"鄧"你開心, 你同仔仔的付出真係無白費. keep it on !!! 加油 !!

恭喜...
第一我就吾車望啦, 希望佢 keep 到頭10名就好啦.
‹ 上一主題|下一主題