用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英中學好嗎??
go

華英中學好嗎?? [複製鏈接]

囡囡派華英,想了解多d呢間學校,請給意見!謝謝!

[ 本文章最後由 aliwin 於 08-7-9 12:40 編輯 ]
   0    0    0    0

很好!有家長個仔入左,話程度很高!

原文章由 aliwin 於 08-7-9 12:17 發表

Thank you!

原文章由 catcatmom 於 08-7-9 12:56 發表

這是一間很好的中學, 跟旅港開平我女兒的同班中有2-3位派到華英, 應該是自行收生的階段成功考入.

Very good!

原文章由 aliwin 於 08-7-9 12:17 發表

佢係一間英中黎架. 入大學個 % 都唔差架.
好似今年馬頭涌(紅磡灣)都有十幾個入左去.

My daughter also accept by this school.  It should be in 自行 (2nd choice).  無諗過,好想佢入自己中學,但佢唔想 (我諗極唔明點解)!好担心,這間中學好似幾深,男女校又係一個問題,得佢一個,另一個同學 finally 轉咗去藍田 St. Paul. 佢都有啲失望.但都無表示佢想轉回自己中學,都未必得.

你有無報佢個 English summer course 同教會個summer course? 我報了English, 打算報教會其中一個Friday 活動.

希望跟你keep in touch,交流吓佢地的學校生活情況

有冇讀華英既家長, 有F.1的舊書唔要, 可以平d賣比我呀?

回覆 #8 cwtlovelkm 的文章

你14/7無返學校睇咩?????都有幾多書賣架,全部都係自己學校d學生賣,都幾平。

原文章由 cwtlovelkm 於 08-7-15 13:46 發表
有冇讀華英既家長, 有F.1的舊書唔要, 可以平d賣比我呀?

我都14/7有去學校買書,真係好好,太約1/3價錢,有好多都好新,不過重未買整.

聽我先生講佢同事仔每晚做功課都要做到好夜,應該唔易讀。

原文章由 catcatmom 於 08-7-9 12:56 發表

Yes, it is not easy.  Too much homework. Too many unnecessary newspaper cuttings.  Teachers seem too busy to care about children.  Despite my kid got ok exam results, we are thinking of switching to another school.

回覆 #1 mama_fanny 的文章

WHY ?  I WANT MY SON STUDY WAH YING VERY MUCH.

me too......

買返一部份新書比佢,唔洗佢用曬全部舊書。唔知你小朋友是否中一呢???? 日後不知會否同班呢????

原文章由 玉子 於 08-7-15 21:49 發表

我都14/7有去學校買書,真係好好,太約1/3價錢,有好多都好新,不過重未買整.

原文章由 tigerlo 於 08-7-18 14:20 發表
me too......

買返一部份新書比佢,唔洗佢用曬全部舊書。唔知你小朋友是否中一呢???? 日後不知會否同班呢????

係呀!小女是今天九月中一生,真係唔知佢地會否同班?其實我都考慮是否書單上的書本全部都要買??你小朋友有無報英文班?我地報左名.

回覆 #15 玉子 的文章

有報呀。書單上的書我會全部都買,(除字典),免得日後上堂要用時再買就未必買到,重無得折潻。

Dear Haymom,

My daugter don't want to join the english course, she said that she need a break. As i know, only two more students from her school was also accepted. Hope we are the same class.  

原文章由 Haymom 於 08-7-14 02:14 發表
My daughter also accept by this school.  It should be in 自行 (2nd choice).  無諗過,好想佢入自己中學,但佢唔想 (我諗極唔明點解)!好担心,這間中學好似幾深,男女校又係一個問題,得佢一個,另一個同學 finally 轉咗去藍田 ...

各位姐妹:

華英分班結果已經出咗, 請上華英網址查詢.

回覆 #18 maywei 的文章

請問知唔知華英有無分精英班?

回覆 #19 euphine 的文章

問過學校,佢地話係無分精英班架。
‹ 上一主題|下一主題