用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

04年9月入讀小一家長請進!

小朋友暑假後開始小學生活,大家可否分享一下如何利用這個假期去協助及輔導小朋友適應上小學的課程及校園生活呢?

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

我會買d練習簿同幫佢溫番d中,英文生字.
同話定比佢聽小學會識多好多同學,
同要自己寫手冊記低d事項,會有小息時間.
我女兒都很期待,因可以有自己喜歡既書包!

醒目開學勳章

我就買左d習作比佢做,參加左d summer courses...

除左會買啲練習畀佢做之外,仲會畀佢上升小一預備班.

醒目開學勳章

我己經買左D小學一年級既補充練習比佢做,搵緊小一預備班添.佢已經吩咐我買新書包,新鞋同新文具筆盒比佢.我最擔心係佢尿急唔敢同新老師講.搞到賴尿.我女好怕醜架

新的小學在假期開辨很多學生的興趣班和家長班,我同阿仔報了幾個,自己也報了一個家長班(專題研習),等阿仔可以熟習新學校環境。

平時也會提他上到小學要學識自己照顧自己,要記住老師講的說話、要做的功課和要帶的東西等。

我諗我比較緊張d,之前帶小朋友去新學校附近行過,等佢有d認識,經常灌輸有關小學0既0野佢知,畀定心理準備佢,跟住幫佢報左一d小一預備班同功課輔導小組,溫番幼稚園所教0既0野,除左買d練習簿畀佢做,我重問左今年0既小二生家長羅定d小一書本作備課,另外同佢報左d輕鬆d既暑期班,如游水同畫畫,平均分配於溫習之後,重有開始調節佢0既睡眠時間,等佢習慣早睡早起。

醒目開學勳章

我都有帶女女去新學校(協和),佢望入去即刻扁咀話D校服咁核突既,買粉紅色裙比我得唔得呀,一係著返呢條(約克)啦.真係比佢激死 :evil:

我就冇報小一預備班, 因為我個女間幼稚園有"小一模式"俾學生習慣小學o既生活(上課到八月中), 分o左科由唔同o既老師負責教, 坐位方面都改o左一行行咁坐, 又有小息, 要自己抄手冊, 家長要對手冊o既功課同簽名, 不過第一個星期我真係覺得有壓力, 好彩有這個適應期俾家長同小朋友咋! 講真幼稚園同小學真係有好大距離, 單係講個書包, 我已經驚個女會mea唔起, 個女好奀(得37磅), 真擔心!

我的仔仔也是, 只得36磅,不知買甚麼書包好,各位家長有甚麼提議或經驗?

I joined 循道衛理中心 小一預備班. This is a whole day course. Hope can help him.

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

我買左  SPI, 貪佢較輕/有口啤/書包中的名牌/內裡的間格好實用 (完全合晒需要。)
梁媽媽

梁媽媽,

How much of the SPI? Do you know where have a promotion? Because I know SPI is very expensive. Thanks.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

盡情地玩,一生人只有一個這麼自在的暑假.

spi
梁媽媽

Hi 各位,
您們好! 我個囡囡都系9月入小學. 睇住她咁咁細細粒粒都知點算! 快要返學我連書包都還沒有買,我睇過好多款卡通書包總系拿不定主意!一方面好開心她長大了要上小學,但另外一方又好唔四捨得她咁快大個.
"我有2個小寶貝"

梁媽媽,

I will try it. Thank you very much.

梁媽媽:
請問SPI有冇卡通?在SOGO那一層發售?是咪要同她講價先可以HKD240.00買到?
"我有2個小寶貝"

其實我到有打算買定D練習俾佢做,包括中、英、數,聽聞英文買Longman 好,唔知中、數邊本好呢?

大家記得早D同小朋友買定課本、文具、書包和筆盒;平時可以同佢認識書名,等佢上堂時老師叫取書時個心定D、快手D。另外筆盒等佢玩多D,等佢上堂時唔會因覺得筆盒好奇而分心。

希望這些心德有幫助。

喂喂喂!!!!各位有無想過念下成算表?????
在小朋友睡覺時小小,小小的背給他們聽,好過一旦學起來便要一至九,一次過背會辛苦呢!!!

‹ 上一主題|下一主題