用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 有冇今年入讀n1既媽咪?
go

有冇今年入讀n1既媽咪? [複製鏈接]

hello~~你地好呀, 我女女今年8月開學啦..上午班, 你地覺得學校dim呀? 知唔知派邊間小學多?
   0    0    0    0

我囡囡都係8月上午班紅組呀, 你係咩組呀, 唔知會唔會係同學仔呢?

我囡囡都係今年n1, 但係我miss咗5/7家長會呀..., 請問有無d乜嘢重要嘢呀? 我無報到8月個預備班呀, 係咪有需要呢...係喎, 會唔會係同學仔呢...^^

原文章由 carmen412 於 08-7-17 15:36 發表
我囡囡都係今年n1, 但係我miss咗5/7家長會呀..., 請問有無d乜嘢重要嘢呀? 我無報到8月個預備班呀, 係咪有需要呢...係喎, 會唔會係同學仔呢...^^

八月係適應班, 頭三日係要一名家長陪返學, 可以知邊佢地點上堂.  八月班前一半都係返一個鐘, 之後十日八日就兩個鐘.  我覺得值得上, 可以比小朋友慢慢適應. 到九月正式返學就會好啲囉.  另外 8/8 會拎校服同影學生相喎.

聽有啲家長話係按出生月份分班架, 我囡係四月出世編咗紅組, 你小朋友咩月份呀.

我囡囡七月份出世架!

我奶奶今日先幫我返學校攞咗d資料, 要今晚先睇到, 唔知係乜嘢組呢, 我只係知係Group B咋!  你囡囡Group A定B呀?

chanwendy,

我啱啱check咗喇, 我個女同你個女一樣係紅組呀!!!^^

你個女係咪Group B呀?

原文章由 carmen412 於 08-7-17 19:35 發表
chanwendy,

我啱啱check咗喇, 我個女同你個女一樣係紅組呀!!!^^

你個女係咪Group B呀?

我都係 group b 呀, 咁咪係同學仔囉. 我仲以為會係成班都係四月份添, 咁你有冇報 8 月班呀?

哈哈..., 終於都遇到一個同group同組架, 多多指教呀!!!^^

我無報8月班呀, 都仲諗緊報唔報好... 你囡囡依家有無返緊playgroup呀?

原文章由 chanwendy 於 08-7-18 10:00 發表

我都係 group b 呀, 咁咪係同學仔囉. 我仲以為會係成班都係四月份添, 咁你有冇報 8 月班呀?

原文章由 carmen412 於 08-7-18 10:41 發表
哈哈..., 終於都遇到一個同group同組架, 多多指教呀!!!^^

我無報8月班呀, 都仲諗緊報唔報好... 你囡囡依家有無返緊playgroup呀?

我冇同佢上過 PLAYGROUP 架, 所以先同佢報 8 月班, 陪佢返學.  二來我又可以借此知道老師平時點上堂嘛.

咁都好既, 可以等佢適應下先, 但係我要返工, 所以都陪唔到佢返學...

原文章由 chanwendy 於 08-7-18 11:57 發表

我冇同佢上過 PLAYGROUP 架, 所以先同佢報 8 月班, 陪佢返學.  二來我又可以借此知道老師平時點上堂嘛.

原文章由 carmen412 於 08-7-18 12:02 發表
咁都好既, 可以等佢適應下先, 但係我要返工, 所以都陪唔到佢返學...

我都要返工呀, 我得好少年假, 所以要死慳死抵先儲夠假陪佢返架咋, 如果老公到時可以陪到一日, 我就可以慳返半日假囉.

我都唔係剩返好多假, 所以都要慳d駛呀...

係喎, 8/8做校服同影相都要請假, 因為果日係星期五嚟架... 你果日會唔會親自去呀?

原文章由 chanwendy 於 08-7-19 23:01 發表

我都要返工呀, 我得好少年假, 所以要死慳死抵先儲夠假陪佢返架咋, 如果老公到時可以陪到一日, 我就可以慳返半日假囉.

原文章由 carmen412 於 08-7-20 19:12 發表
我都唔係剩返好多假, 所以都要慳d駛呀...

係喎, 8/8做校服同影相都要請假, 因為果日係星期五嚟架... 你果日會唔會親自去呀?

我嗰日會請全日假, 上晝陪佢上完堂, 下晝再同佢影相同拎校服, 拎校服時可以試埋身, 所以都係盡量自己去好啲.  不過我應該搵埋公公婆婆一六去試校服, 順便帶佢地去學校, 因為8月冇得坐校車, 我要公公婆婆幫我接放學.

icic, 咁我哋果日咪會見到面...^^

係喎, 想問下訂校服, 係咪自己入咗錢去恒生個戶口先, 8/8先交張訂校服表同入數紙比學校, 然後先幫佢哋度身呀?  

原文章由 chanwendy 於 08-7-21 10:08 發表

我嗰日會請全日假, 上晝陪佢上完堂, 下晝再同佢影相同拎校服, 拎校服時可以試埋身, 所以都係盡量自己去好啲.  不過我應該搵埋公公婆婆一六去試校服, 順便帶佢地去學校, 因為8月冇得坐校車, 我要公公婆婆幫我接放學 ...

原文章由 carmen412 於 08-7-21 10:32 發表
icic, 咁我哋果日咪會見到面...^^

係喎, 想問下訂校服, 係咪自己入咗錢去恒生個戶口先, 8/8先交張訂校服表同入數紙比學校, 然後先幫佢哋度身呀?  

係呀, 不過我都未必錢, 唔係唔得閒就係唔記得咗.

我都未入呀, 我諗8/8前入都應該無問題啦...  

原文章由 chanwendy 於 08-7-21 14:07 發表

係呀, 不過我都未必錢, 唔係唔得閒就係唔記得咗.

請問大家知不知N1 還有沒有位呀 ???? THANKS!

今年學費幾錢, THANKS! 

今年學費 2700/月, 你小朋友咩月份出世呀, 我知佢 FORM 咗 11月的班, 應該一月都仲會開班, 應該係 FOR 11-12 月出世的.  你可以照填咗報名表先.

回覆 #2 chanwendy 的文章

我個女都係讀紅組呀!可否一齊交流一下意見呢?
pm me

[email protected]

原文章由 kayhywong 於 08-8-6 00:01 發表
我個女都係讀紅組呀!可否一齊交流一下意見呢?
pm me

[email protected]

你可以 pm 我, 或者 email 我 [email protected]
‹ 上一主題|下一主題