用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒將入讀九龍塘宣道小學, 有問題想請教? ...
go

小兒將入讀九龍塘宣道小學, 有問題想請教? [複製鏈接]

小兒將入讀九龍塘宣道小學, 有問題想請教?

此校鼓勵一人一樂器, 請問費用需多少, 我住在觀塘, 校車費用需多少, 如在學校lunch的費用又多少?

Re: 小兒將入讀九龍塘宣道小學, 有問題想請教?

我亦交了留位費, 我問過學校我住籃田區大概$700車費, 至於學校lunch大約$17-18, 問過朋友飯盒味道一般, 朋友自己送飯到學校, 學校有冇叫你參加暑期班, 我唔考慮啦, 因為想同小朋友出外旅行, 時間唔配合佢地暑期班。

至於樂器, 我仲未問我朋友大約幾多錢, 佢學小提琴的。

Hi simoomhot,

多謝你的回應. 學校有叫我們參加暑期班, 因為我們會出外旅行, 亦不會參加.
另外, 我亦在觀塘聖若瑟小學留了位,可否給我一些意見?

聖若瑟,我亦有留位,其實倆間都有好同唔好。聖若瑟會轉全日制,到時學費唔知會不會同宣道一樣,不過我比較喜歡宣道校綱同學習環境,佢升中派位好正,而聖若瑟好似好少人知佢升中派位程況咁。我現在亦好頭痛。唔知那一間好。你呢,係唔係統一派派得唔好。

查實我亦向校方詢問有關是否加學費, 但回應是仍未公佈.你說得對, 一般對這校的意見只是功課多, 壓力大, 重視英文, 但好少人知佢升中派位程況. 不過, 我亦收到有關這校小小消息是此校的老師亦可以溝通, 不似一些傳統學校難跟老師溝通.
而宣道的comment十分多, 有好有壞.可參考這site.
統一派位到聖提摩太, 有可高見呀? 你呢, 派到那間學校?

I knew 九龍塘宣道小學 's pupils can allocate to Band 1 Secondary school about 80%. No band 3.

有朋友曾呻兒子去年入讀宣道, 樂器件件過萬, 又唔知小朋友是否有毅力學...

Dear shesuki :

我派到第五志願, "基顯" 不是自己心水學校, 所以決定讀私校, 至於"聖提摩太" 我亦唔認識有朋友在這校就讀, 是你第幾志願呢? 今日收到宣道信28號要註冊, 你決定未? 我都好煩, 仲未決定讀那一間好...

Hi Tinkerbell :

請問你朋友學什麼樂器? 是不是要買倆件樂器呢?

Hi simoomhot,

我已收到信, 我想我會先交費再考慮. 你呢? '摩'校是我的第二志願, 但始終不及第一, 算數啦, 讀私校吧! 你有否想到將來混合派位, 如在男女校就讀男孩會比較不利呀?

Hi shesuki,

首先祝願你小兒在宣道的學園生活愉快, 學術, 體藝及品格有美好的培養.  此欄由你發問, 豎幫不到你, 因我小兒仍在唸K.2, 同樣投考宣小, 可否向我們下一屆家長指點一下有關Interview的內容呢 ?

謝謝你的幫忙.

Hi Simoomhot,

剛剛同朋友double check, 話老師同小朋友分组選一種樂器, 朋友兒子是入了双黃管组,  樂器過萬. 佢話都有D平D 數千元的樂器"梘"喎. 不過綱琴唔計, 因為suppose小朋友都应該學但不是compulsory.  小朋友發覺唔鍾意可以轉组, 但件樂器就要當 Home Decor.

初學樂器買三四仟元應可以. 到小朋友學了三四年後有一定程度和成績才轉換較貴的型號.  是個人體驗和意見.
[img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19928.jpg[/img][img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19938.jpg[/img][img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19934.jpg[/img][img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19932.jpg[/img]

Hi Tinkerbell :

唔該晒,我有去通利琴行行過,如入讀這校會選管樂,朋友個仔學小提琴,最初跟學校老師學,這位老師收費好貴,所以去返出面學,因為想過再學更高級,分分鐘貴過宣道學費,你的小朋友是否打算讀這間嗎?

Hi shesuki :

我亦打算比學費讀宣道,因為經過這次派位不理想,原因官塘區小朋友多,理想學校又好少,倒不如轉出去,這是我個人想法,如無意外應該會入讀宣道。至於混合派位,我都好無奈,似乎這年代做女仔好過男仔。

Hi Amigo :

是否買二手樂器?有那些地方買平樂器可提供呢?

Hi aoj,

主要是問一般生活問題, 不用操練(因為不知他會問什麼).給小朋友自由發揮啦! 祝你的小朋友考到理想小學.

Simoomhot:

我不是說二手. 很多新管弘樂器初級型號也祇是二三千元左右. 我孩子也是用Yamaha三千多元樂器用到考了五級也在比賽得獎, 才給他換了一支過萬元較高型號. 尖沙咀通利總店型號較齊.
[img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19928.jpg[/img][img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19938.jpg[/img][img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19934.jpg[/img][img align=left]http://www.albumtown.com/data/372d3f309fef061977fb2f7ba36d74d2/tb_1409_p19932.jpg[/img]

咁我真要去一次尖沙咀通利睇下, 你的小朋友學什麼樂器呢?要學幾奈才到五級,請恕我八卦!   

Hi shesuki,

Thanks for your reply and wishes.  I also hope my son could be accepted by my desire schools.

Any good news, I pm you again.

‹ 上一主題|下一主題