用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 邀請華德小學家長傾傾
go

邀請華德小學家長傾傾 [複製鏈接]

邀請華德小學家長傾傾

華德小學家長:

你們好, 我的兒子是在今次統一派位獲首選派到該校, 作為家長是非常高興的, 但小兒未有心理準備去接受該校, 請各家長給我建議, 應怎樣辦呢? 華德有沒有參觀活動? 或給新生怎樣適應學校呢? 我應怎樣處理小兒這過渡階段及應注意什麼呢? 請給我指引. 謝謝!

Ching      

Re: 邀請華德小學家長傾傾

Congraluation 上午校定下午校? 學校會在8月底安排小一家長日, 讓班主任及老師與家長學生見面及參觀學校.
放心吧! 小一的老師大多好有愛心及溫柔d. 男孩子比例多, 所以叫亞仔小息早d排隊去廁所, 唔好等到小息就完先去.
華德有 參觀活動, 小一會有多d專題活動. 可參考佢學校website.
希望幫到你!

Hi Bettymomo,

Nice to hear from you again.  Hope you still remember me.

Hi Ching,

Do you mean your son does not like Bishop Walsh or he is not ready to be a primary pupil?  

Bishop Walsh will have the induction day for P.1. on 27 August.  Perhaps you can talk to the homeroom teacher of your son about your concern.  You can also visit Bishop Walsh's web site with your son.  

My son will go to P.M. session.  How about your son?  

cheers,

Puiyin

Of course I remember you! Nice to meet you here again!!!  

Hi Bettymomo & Puiyin:

多謝您們的回覆, 小兒派到上午校, 我亦打算與他一齊上網參觀華德的網頁, 多些了解。請問大家給我意見, 需要買多少套校服或運動衫, 另冷氣褸的需要, 可否在外面購買? 另請問大家現在我應為小兒作好怎樣的裝備, 來應付入讀華德小學的需要, 小兒是由聖三一堂幼稚園就讀, 是採用活動教學的, 我很擔心他能否適應呢?請大家給我意見。謝謝     

我想 2 套校服,1套運動衫,1件冷氣褸,ok! 可在外面購買(九龍城有售,有2間, 其中一間對仔都係華德讀, 但金綸d料靚d). 學校有回收再轉贈有須要的同學.轉贈之行動上個月做 你可問下學校有無剩.華德小一至小三都係活動教學, 唔係太緊張, 小朋友自己會適應.

bettymomo 對華德好有經驗架,大家不妨參考佢既意見。
thx
:-o :-D :-o

anitatata

唔好同我買廣告啦! 我只想幫下D新手媽咪!
你最近好嗎 ? 我早幾日同羅氏校長談話. 我都相信
佢有心辦校. 有空CALL我傾下計!

我想請教各位:

華德學校是否BRAND 1??我今天去完註冊,校長同老師都好親切,佢2007年會轉全日及搬到新校址﹗

小學沒有分BANDING, 只有分幾多百分比的BAND 1 學生,2007年會轉全日及搬到新校址是下午校.上午校留原校.

Bettymomo:

Hi, 請指教一下, 我個仔今年在華德讀小一, 學校一早已派了小一書本, 我是否應該開始教他呢?定係有其他作用?請問華德幾時有書包(SPI)展銷?可否通知一聲?有冇公開活動參加?

NgSauChing

Congratulation! 華德上午, 下午? 學校唔會一開學馬上教書, 會讓學生先適應小學環境與秩序. 我唔覺華德有書包(SPI)展銷. 公開活動是指什麼? 課外活動? 小一有小提琴, 大提琴班, 電腦班, 英語班.......等. (可看看website, 清楚d)

我係華德畢業生(唔記得85or86年),以前d老師好唔nice,老師高高在上,我諗宜家時世唔同,d老師會有愛心好多
我大女今年要選小學,我係畢業生係唔係必收?
我以讀果時間學校好勁,好多人派band 1,宜家仲係唔係呀?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

vivienmak

85or86? 有d 老師仲係到. 好似 陳海忠老師,林玉萍老師,羅紹文老師,倪正老師, 梁國強老師,王寶容老師.  新老師大多好nice, ok!哥哥,姐姐 係畢業生係必收. 父母要計分, 多數都ok!以前聞說係好勁, 喇沙都收唔少華德仔. 宜家比以前差d, 多左甘多私校,直資 學校, 程度比唔, 但對比天主教內d津貼學校都仍然是名校, (班主任在天主教學校排名在頭10位名次)    

我的兒子又係9月讀華德上午校小一, 我又係很擔心他能否適應呢 ?

我都唔記得老師d名lu,要見到佢地先會記得
我以前讀下午班的,以前有好多趣事宜家仲記得, 由其是校內 -- 靈異事件......
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

bryan媽媽

小一二課程有很大改革, 對學生應更易適應與融入,
大部份小一老師都好溫柔.

vivienmak

靈異事件, 我無聽我仔講, 上午班可能少d.

vivienmak
有冇記得吳老師教過你呢?

華德e+派位好唔好呢?

Bettymomo:

華德多唔多要家長參與的活動呢?小一入學前家長和學生應有什麼要準備?剛暑假開始需要甚樣裝備自己(小朋友)呢?

華德唔係太多活動要家長參與,參與與否是家長決定. 如有課前故事坊. 旅行, 遊戲日...等.
我想有空同小朋友講解一下上課程序, 小息時自己去洗手間, 食茶點, 畢竟 45 分鐘坐定定, 對幼稚園生是一大改變. 去洗手間都唔再有嬸嬸領隊.
裝備自己? 我想放鬆D OK LA! 華德課程唔算太深,幼稚園大多教過, 反而每日放學, 同小朋友談談分享下他們在校D趣事. 佢地會開心D, 投入學校生活會快D.  
‹ 上一主題|下一主題