用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網 65
go

校網 65 [複製鏈接]

是否有上年在此校網掙扎的媽媽可提供意見 / 經驗?
   0    0    0    0

HELLO
係呀,囝囝今年9月要揀小學了。
因亞囝係長沙灣返幼兒園,所有唔係好多家長及老師可提供此校網的意見,所以我一 D idea 都冇,希望哩度有d 媽咪可以幫我。

mrkwok

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-5-17 11:52 發表

我囝囝9月要揀小學呀, 妳小朋友係08年定係09年讀小一呀, 有咩揀學校心水大家一齊交流下啦.

仁立/仁紀
全二
主恩
青衣主恩
祖天
呢區以上幾間都多人揀.
另外,青衣區都有D小學好多人揀,但我唔熟青衣,等其他媽咪回應.

65網係仁立/仁紀
全二
葵盛主恩
青衣主恩係66網, 如有疑問可以去小學概覽查詢 !

仁立/仁紀
全二 因有聯繫中學林護及全完, 所以多人選, 仁立/仁紀出名谷, 而且有精英班, 主恩都有精英斑, 但校舍陳舊, 相對較小人選,  全二只有三斑, 校舍不是很大, 但很新, 都很受家長歡迎 !

65網最令家長頭痛是小學很懸殊, 如果以上三四家大熱抽不到, 便只能排基真, 林金殿, 祖天做第二.三位, 以免被派到很差的學枚. 由於選擇小, 很多家長都集中選以上大熱, 所以兢真大

66網相對選擇較多, 而且實力平均, 中上之選超過5間, 以我所知, 08年第一round 15分仍有得抽之小學包括兩間何澤芸.  
而青衣主恩有精英斑, 亦較多人選, 只可寄望第二round.

我住葵芳, 屬65網, 今年(即08年)幫囝囝誇荃灣區, 選馬基, 因有宗教分多5分, 1st round入到, 舒服曬 !

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-5-19 15:42 發表

HI Nymph_ :
多謝妳既意見呀, 請問妳小朋友讀緊小學未呀?

我有2個小朋友.
大嘅讀緊中學,細嘅讀緊小學.

回覆 #5 TAOTAOLEE 的文章

葵青家教會五月尾有小一觀校, 但唔記得有哪些小學, 囡囡幼稚園有派通告, 但囡囡會跟哥哥上小學, 所以無留心, 有需要家長試吓上網找啦!

回覆 #7 Gabrielma 的文章

咁請問基真好唔好呀? 我第二位揀咗佢, 機會大唔大? 升中派得好唔好? 唔好意思咁多問題, 因為就到6月7日, 好緊張, 要收多o的料先知下一步點做.
:idea:

回覆 #1 一休 的文章

據07-08資料, 2nd round 第三志願都入到基真, 80-09未知, 應該很大機會.

之前有參加觀校, 感覺老師nice, 有教育宗旨, 各方面平均, 派位未有深入研究, 因本人認為主要看教子資質, 最好的小學也不是100% 入band 1 中學, 而近年各小學都很努力, 實力平均, 最緊要孩子讀得開心, 自己肯努力, 六年後邊個敢話入唔到band 1 中學

回覆 #11 Gabrielma 的文章

Gabrielma,

Thanks for your information. 請問你既小朋友依家係唔係讀緊基真?
:idea:

回覆 #1 一休 的文章

不是,囝囝今年九月會入讀馬基, 因我鍾意學校環境優美, 所以1st round跨區選馬基, 幸運入選.

但去年觀校時已計劃排基真入2nd round 2nd choice.

回覆 #5 Gabrielma 的文章

5/31 & 6/7 小學校園多面睇
葵青區家長教師會聯會 曾小姐
email : [email protected]

回覆 #1 TAOTAOLEE 的文章

上網睇完, 只找到以下資料, 你可以試吓send email 問吓 !
5/31 & 6/7 小學校園多面睇
葵青區家長教師會聯會 曾小姐
email : [email protected]

葵青家教會聯會31/5/08的小學校園多面睇活動我有去,不過,如果你不想去咁遠返學,除咗仁紀,仁立,全二,主恩外,我覺得有一間近兩三年因換咗校長越嚟越好的李一諤,都可以考慮,因她現在比較易入,不是很多人知道她換咗校長,參觀果日好多葵青區家長義工都話佢好

原文章由 shho413 於 08-6-7 22:52 發表
葵青家教會聯會31/5/08的小學校園多面睇活動我有去,不過,如果你不想去咁遠返學,除咗仁紀,仁立,全二,主恩外,我覺得有一間近兩三年因換咗校長越嚟越好的李一諤,都可以考慮,因她現在比較易入,不是很多人知道她換咗校長, ...

我有個朋友住荃灣都知道換咗校長.不過呢間學校係有英文拼言音讀.課程一般,但學生行為就.........

請問祖天評價如何?
‹ 上一主題|下一主題