用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上緊:兒童無限Montessori30小時 0-3歳嬰幼兒家長班的媽 ...
go

上緊:兒童無限Montessori30小時 0-3歳嬰幼兒家長班的媽咪... [複製鏈接]

有沒有上緊在兒童無限上緊:Montessori 30小時 0-3歳嬰幼兒家長班的媽咪呢?

上完第一堂了,覺得內容如何?
實用過8小時家長班很多嗎?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-4-24 12:26 編輯 ]
   0    0    0    0

回覆 #1 miumiu809 的文章

笫一堂都係REVIEW多,但係都好有提醒自己對阿仔既關係

原文章由 coco8508 於 08-4-24 13:04 發表
笫一堂都係REVIEW多,但係都好有提醒自己對阿仔既關係

hi coco8508你好,
咁你bb幾大呀? review咁多個鍾?!

我都認同第一堂review+theory多, 所以新的得著就不算多.

原文章由 GUB 於 08-4-24 16:16 發表
我都認同第一堂review+theory多, 所以新的得著就不算多.

thanks GUB!
其實我都幾中意聽theory架! 是否比前更深入?
那麻煩大家上完之後嘅堂再上來傾吓呀~~

miumiu,
你係咪會返香港上呀?我下星期先上8小時班咋!

原文章由 miumiu809 於 08-4-24 17:04 發表

thanks GUB!

原文章由 bu 於 08-4-24 19:44 發表
miumiu,
你係咪會返香港上呀?我下星期先上8小時班咋!

係呀~~佢地下個班啱我多d, 因為只last 12日,咁我唔洗同bb返來1.5個月嘞~!!
而家諗緊唔帶bb自己返來12日好d (好似好短); 定係帶bb返來一個月好d....?! 真煩惱!!

如果你上下一個班我就好有可能同你同一班lor~~~

其實最初我都諗過報既~ 但之前上了3~6,諗住可能d野差不多啦~ 之後了解過後其實都應該可以上既~ 我個小朋友由剛巧2.5歲,不過我上唔到呀! 我無時間趕唔到呢~

Hey~ 呢度係佢地既討論區呀! 大家可以分享o下啦~
http://www.montessori-forum.org/xoops/
Michael B. was born on 15 Nov 2005!

原文章由 miumiu809 於 08-4-24 13:24 發表

hi coco8508你好,
咁你bb幾大呀? review咁多個鍾?!

我個仔2歳啦而且開始明我地講野,所以想再做多o的montessori教法.之前對佢有o的接收唔到,但而家好快接收到.所以下堂會好有用,因為會實際應用多o的,同埋之前買o左o的書要快o的睇.

hi, miumiu 809,

you have enrolled the 30hr course in July ma? I have enrolled too. Meeting you in July la. nice to meet u.

kiki

原文章由 miumiu809 於 08-4-24 17:04 發表

thanks GUB!

theory ok la, 可能我一直有keep住睇, 都唔記得邊d係8小時course有提及的, 邊d係我自己睇的. 不過overall都ok, 當做一個review都好. 期待之後比較實用的部份, 因為書本比較少cover, 希望可以得到多d啟發.

原文章由 bearso 於 08-4-25 12:55 發表
其實最初我都諗過報既~ 但之前上了3~6,諗住可能d野差不多啦~ 之後了解過後其實都應該可以上既~ 我個小朋友由剛巧2.5歲,不過我上唔到呀! 我無時間趕唔到呢~

Hey~ 呢度係佢地既討論區呀! 大家可以分享o下啦~
...

點解你話係佢地嘅討論區嘅? 好似係台灣的forum,
我共只搵到daisy2編文章咋...

原文章由 coco8508 於 08-4-25 13:16 發表
我個仔2歳啦而且開始明我地講野,所以想再做多o的montessori教法.之前對佢有o的接收唔到,但而家好快接收到.所以下堂會好有用,因為會實際應用多o的,同埋之前買o左o的書要快o的睇. ...
不過我有時覺得越睇得多書,越多疑問...

原文章由 kiki1016 於 08-4-25 14:12 發表
hi, miumiu 809,

you have enrolled the 30hr course in July ma? I have enrolled too. Meeting you in July la. nice to meet u.

kiki

hi kiki,
係呀, meet u in July~~~~

今日又上堂la, 其實唔知係我自己蠢定係點, 赿知得多赿發覺好多野都好難.....唔知應該點做.... 同埋有樣野唔係好明... 如果0-3歲係unconsious, 咁如果我叫跟我的意思做一d野, 他做左係唔係已經係有意識呢?

上完第1堂俾我的conclude係身教... 其實bb咩都係學人的, 即係我地自己係role model啦, 但係自己可以點改呢? 坦白講, 都唔知可以點改....

原文章由 miumiu809 於 08-4-26 08:15 發表
不過我有時覺得越睇得多書,越多疑問...

原文章由 GUB 於 08-4-25 17:24 發表

theory ok la, 可能我一直有keep住睇, 都唔記得邊d係8小時course有提及的, 邊d係我自己睇的. 不過overall都ok, 當做一個review都好. 期待之後比較實用的部份, 因為書本比較少cover, 希望可以得到多d啟發. ...

上完第2堂了, 你有沒有得到多d啟發呢?
我剛剛報咗名了.
連我媽咪(婆婆)也去上家長班~

原文章由 ah-ta 於 08-4-26 12:34 發表
赿知得多赿發覺好多野都好難.....唔知應該點做....

我好有同感啊~!
我最攪不清是如何給予"自由", 底線在那裡? 該如何從自由中建立孩子的鈇序感呢?
好像剛剛重睇<<愛和自由>>
書中提到有位教室的小朋友喜歡每天都偷小朋友的食物,老師也為這個問題而傷腦筋, 但園長堅持要愛他,給予他自由. 甚至於老師也問他要那些食物嗎? 還幫忙拿給他... 最後, 呢位小朋友3個月後不再偷食物了, 因為從自由中建立起紀律...
咁現實生活裡, 我真係能做到每樣事情也自由嗎? 我給予自由的話就一定會有紀律的那一天嗎? 萬一小朋友一直沒改善, 不會有更嚴重的反效果嗎?

其實我仲有另一個問題, 就係自己咁做jei, 但身邊的人呢?  好似我bb係bunbun湊, 雖然bunbun都有上堂, 但我真係唔覺他有咩唔同, daisy話有d bunbun咩都唔俾bb試, 因為agent咁教, 但係我已經同bunbun講左我prefer他俾bb去自己做多於他幫...另外老公放面又係同他講左d 野, 他都好似聽完又係咁.....我真係唔知可以點....

原文章由 miumiu809 於 08-4-26 17:43 發表

我好有同感啊~!
我最攪不清是如何給予"自由", 底線在那裡? 該如何從自由中建立孩子的鈇序感呢?
好像剛剛重睇
書中提到有位教室的小朋友喜歡每天都偷小朋友的食物,老師也為這個問題而傷腦筋, 但園長堅持要愛他,給予 ...

原文章由 miumiu809 於 08-4-26 17:43 發表

我好有同感啊~!
好像剛剛重睇
書中提到有位教室的小朋友喜歡每天都偷小朋友的食物,老師也為這個問題而傷腦筋, 但園長堅持要愛他,給予 ...

我諗依個問題要去返最原始果一點

"相信你的孩子"

原文章由 ah-ta 於 08-4-28 10:18 發表
其實我仲有另一個問題, 就係自己咁做jei, 但身邊的人呢?  好似我bb係bunbun湊, 雖然bunbun都有上堂, 但我真係唔覺他有咩唔同, daisy話有d bunbun咩都唔俾bb試, 因為agent咁教, 但係我已經同bunbun講左我prefer他俾bb ...

身邊人係一個好大問題, 我BB平日我返工就婆婆湊, 所以我就叫婆婆去上埋堂, 然後返來成日一齊討論點做. 而老公就更加要的佢去上堂, 因為老公唔認同/唔明, 係會成日搞破壞, 雖然我老公去上完堂都有時會唔覺意搞破壞, 不過因為佢都認同蒙的教法, 所以大家都有個共識去傾去做, 好好多.
‹ 上一主題|下一主題