用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教九龍城區升中统一派位應該怎樣填表?請幫幫忙! ...
go

請教九龍城區升中统一派位應該怎樣填表?請幫幫忙! [複製鏈接]

Band 1中男生,是否只可填頭兩個選擇是band 1 中,然後填1個
band  1 尾,再填band 2 頭,或有沒有其他組合??因為咁填只可填 到五個選擇便沒辦法填下去,請各方高人指點!!
   0    0    0    0

是的,如果你仔仔是真的BAND1生(學校肯定地告訴你),而你填頭5選擇時的次序洽當,理應沒有可能跌出首5選擇。所以第6以後的選擇都是為填而填,就算第6開始填了BAND2學校,你仔仔都應沒有機會派到,所以不要擔心。

但要記著,不要留空任何一格,因為如果有任何意外,需要用到第6之後的選擇,你不填就要等全世界派晒位你的仔仔才派,那間學校可以肯定是BAND3尾。你填不落BAND2學校,你就連BAND2學校都無,要做BAND3尾,咁你填唔填?

原文章由 sausauma 於 08-4-20 13:08 發表
Band 1中男生,是否只可填頭兩個選擇是band 1 中,然後填1個
band  1 尾,再填band 2 頭,或有沒有其他組合??因為咁填只可填 到五個選擇便沒辦法填下去,請各方高人指點!! ...

原文章由 BillyM 於 08-4-21 00:31 發表
是的,如果你仔仔是真的BAND1生(學校肯定地告訴你),而你填頭5選擇時的次序洽當,理應沒有可能跌出首5選擇。所以第6以後的選擇都是為填而填,就算第6開始填了BAND2學校,你仔仔都應沒有機會派到,所以不要擔心。

但要記著,不要留空 ...

BillyM

你好,好耐無係到見你留言,好多謝你的指點,老師好肯定話我知他是Band 1 生,但我仍然末有頭緒怎填表,希望你再比D意見,例如是否填了第一華英便不可選開平/迦密等等。頭五個選擇可以怎樣填呢?(華英/迦密/丘佐榮........)

原文章由 BillyM 於 08-4-21 00:31 發表

Hi 你好,

如果依你咁講, 好似 sausauma 咁填 band 1 中既學生,

頭5位依次序填 2間band 1 中,1間band 1 尾, 2間band 2 頭,

咁之後個25個位係應該點填??

係咪又填返band 1 既學校, 之後band 2 咁??

小女都係(九龍城網)band 1中, 所以都唔知點填好!!

thanks!!

[ 本文章最後由 肥妹仔KanKan 於 08-4-22 17:32 編輯 ]

30個志願基本上是要由好至差排下去,如果你頭5已經由 BAND1中排到 BAND2頭,第6填 BAND1 學校就係晒氣,同留空沒有分別。

應該之後排晒 BAND2 學校,再選較好的 BAND3完成30個志願。

家長會話:「唔係呀麻,要我個 BAND1 仔入 BAND3 學校!?我填唔落喎…」都係個句,如果小朋友頭 5 志願都落空,一係運氣差到無人信,一係根本不是 BAND1生。如果你第6之後留空 (或全填 BAND1 學校,與留空沒有分別),小朋友要到所有人,包括 BAND3 生都派完才有位派。如果真係運滯如此,你要好的 BAND2/3,定係無人想讀的 BAND3 尾學校?

原文章由 肥妹仔KanKan 於 08-4-22 17:28 發表

Hi 你好,

如果依你咁講, 好似 sausauma 咁填 band 1 中既學生,

頭5位依次序填 2間band 1 中,1間band 1 尾, 2間band 2 頭,

咁之後個25個位係應該點填??

係咪又填返band 1 既學校, 之後band 2 咁??

小女都係(九 ...

Hi BillyM,

thanks for your reply!!

咁如果我將頭5位填晒band 1學校, band 1 中2間, band 1尾3間(會唔會太進取),
咁第6位係咪開始填band 2, 會唔會好d
另外想問你知唔知九龍城區有咩學校係band 1 中同尾!!
thanks!!

原文章由 肥妹仔KanKan 於 08-4-23 11:50 發表
Hi BillyM,

咁如果我將頭5位填晒band 1學校, band 1 中2間, band 1尾3間(會唔會太進取),
than ...

不好意思,我也想問問:如何確定知道各學校是band one 頭、中、尾,我只知那些是band one而不知頭、中、尾?

Please help! If my girl belongs to Band 3, should I
fill the Band 3 schools in the first 5 ranks e.i. 聖三一,基道, 聖匠.....etc. then how about the next? There are not enough 30 schools in the Kowloon City district if I fill all 30 spaces. What can I do?
Thanks.

BAND1中至尾可選迦密、銀禧、黃笏南及丘佐榮,喇沙、瑪利諾、華英及開平全屬最難入組別,非作第一志願不可,第二志願或之後填頭3間機會是零,開平或有少許機會,但無謂去搏。

原文章由 肥妹仔KanKan 於 08-4-23 11:50 發表
Hi BillyM,

than ...

頭中尾只是按過去派位情況所推斷出來的難入程度,你問不同人也可能有不同答案。

原文章由 BB2WONG 於 08-4-23 15:23 發表

不好意思,我也想問問:如何確定知道各學校是band one 頭、中、尾,我只知那些是band one而不知頭、中、尾?

如果不介意讀女校,我建議排德蘭先,之後蔡公譜、聖三一、基道,聖匠麻麻,排後D啦。除非十分不好彩,應走不出這頭4志願。

你係要填其他區的學校去填滿30個志願。

原文章由 wtfa 於 08-4-23 20:34 發表
Please help! If my girl belongs to Band 3, should I
fill the Band 3 schools in the first 5 ranks e.i. 聖三一,基道, 聖匠.....etc. then how about the next? There are not enough 30 schools in the Kowloon ...

原文章由 BillyM 於 08-4-23 11:09 發表
30個志願基本上是要由好至差排下去,如果你頭5已經由 BAND1中排到 BAND2頭,第6填 BAND1 學校就係晒氣,同留空沒有分別。

應該之後排晒 BAND2 學校,再選較好的 BAND3完成30個志願。

家長會話:「唔係呀麻,要我個 BAND1 仔入  ...

BillyM,

我想加入討論!
照你講第一至第五位填好,如果第六位開始填'他區英中'、       '本區band2' 再落黎 '他區band2' 直至填滿30個位,這個方法是否work呢?

原文章由 BillyM 於 08-4-23 11:09 發表

家長會話:「唔係呀麻,要我個 BAND1 仔入  ...

BillyM,

我想加入討論!
如果首位至第五位如你所言,第六位開始卻填 '他區英中' --->    '本區band2'  ---> '他區band2' 直至填滿三十個位,又是否可行呢?

有個問題,如果小女是葵青區,但心儀Kowloon City 區(Kowloon TOng Secondary School), Band 2 可否博甲部第一志願

簽名被屏蔽

我個人覺得咁填係啱既, 比較穩陣.
我大仔個同學當年就係乜都唔理, 填晒d最受歡迎既名校, band1生都係派到第6志願既band2尾學校, 最後都係叩門先揾翻間band2頭既學校, 另外有d band2同學派到18志願, 連名都未聽過既(因為之前只為填滿, 冇諗過會派到).
原文章由 sausauma 於 08-4-20 13:08 發表
band  1 尾,再填band 2 頭,或有沒有其他組合??因為咁填只可填 到五個選擇便沒辦法填下去,請各方高人指點!! ...

如果我咁填頭5位 O 唔 OK 呢??

嘉諾撒聖家 (心儀學校)
東華三院黃笏南
丘佐榮中學
九龍真光中學(女)-九龍城
培道中學(女)-九龍城

THANKS!!

理論上可以,不過要睇清楚實際選學校才可定論。

原文章由 碧加 於 08-4-24 12:31 發表

BillyM,

我想加入討論!
照你講第一至第五位填好,如果第六位開始填'他區英中'、       '本區band2' 再落黎 '他區band2' 直至填滿30個位,這個方法是否work呢? ...

正路之選,無問題。

原文章由 bigcatbe 於 08-4-24 15:45 發表
BillyM 你好,
阿仔是 band 1
第一選華英
第二至四是迦密, 黄笏南, 丘佐榮
第五是何官
這樣會否太進取?

如果是BAND1,當然無問題。

原文章由 肥妹仔KanKan 於 08-4-24 16:50 發表
如果我咁填頭5位 O 唔 OK 呢??

嘉諾撒聖家 (心儀學校)
東華三院黃笏南
丘佐榮中學
九龍真光中學(女)-九龍城
培道中學(女)-九龍城

THANKS!!
‹ 上一主題|下一主題