用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日本書包香港啱用嗎?
go

日本書包香港啱用嗎? [複製鏈接]

有冇家長的小孩正在用日本書包呢 ?
唔知香港是否可以夠用 , 請用家比個意見 .
   0    0    0    0

ok, 我都有朋友用緊, 成$1000 個, 但係好pretty.

原文章由 carmenwan11 於 08-4-16 23:10 發表
ok, 我都有朋友用緊, 成$1000 個, 但係好pretty.

Is it too heavy?

我都買左個俾我個女今年9月小1用,我就覺得個size細左的,但小一,二應該就無問題同埋我鐘意個書包好輕同埋可以護脊...

請問香港邊度買呢? 大約幾多錢? 我女今年9月都升小一, 想買個比佢.

原文章由 ruru 於 08-4-17 10:30 發表
我都買左個俾我個女今年9月小1用,我就覺得個size細左的,但小一,二應該就無問題同埋我鐘意個書包好輕同埋可以護脊...

唔止這個價的, 我姐姐在日本看到, 多隔數d ga, 要差不多YEN4xxxx.

原文章由 carmenwan11 於 08-4-16 23:10 發表

日本協和書包好少地方有得買 , 不過你可以去一間叫做hideo wakamatsu 專門店看看 , 現在存貨只有紅色 , 其他顏色有已經買完 , 如果要買可以致電21910055荃灣分店看看 . 我自己的小朋友就買了黑色 .

原文章由 codi 於 08-4-17 12:40 發表
日本協和書包好少地方有得買 , 不過你可以去一間叫做hideo wakamatsu 專門店看看 , 現在存貨只有紅色 , 其他顏色有已經買完 , 如果要買可以致電21910055荃灣分店看看 . 我自己的小朋友就買了黑色 . ...

我亞仔"小一"時都用過黑色, 不過真的好輕(因為是pu料), 好形仔; 但用不到4個月就爛了, 因為物料是 "人工皮革" - 即是人做皮 "pu"膠料, 男仔又用得粗, 所以, 9月開學, CNY假期前已爛了, 亦沒有再買. PU料跟本不值這個價. 用 SPI 好過, 見人見智啦...

原文章由 codi 於 08-4-17 12:40 發表
日本協和書包好少地方有得買 , 不過你可以去一間叫做hideo wakamatsu 專門店看看 , 現在存貨只有紅色 , 其他顏色有已經買完 , 如果要買可以致電21910055荃灣分店看看 . 我自己的小朋友就買了黑色 . ...

Is it too heavy for a P1 student?

原文章由 991129 於 08-4-17 13:36 發表

Is it too heavy for a P1 student?

不用擔心重量, 會超輕, 但超易爛.

原文章由 Joe媽媽 於 08-4-17 13:36 發表

我亞仔"小一"時都用過黑色, 不過真的好輕(因為是pu料), 好形仔; 但用不到4個月就爛了, 因為物料是 "人工皮革" - 即是人做皮 "pu"膠料, 男仔又用得粗, 所以, 9月開學, CNY假期前已爛了, 亦沒有再買. PU料跟本不值這 ...

The quality is so poor and not worthwhile la

醒目開學勳章

千千聲買個人造真膠書包? 易爛又唔夠載野? 無拉鍊就咁得個大”襟”,0的濕碎野會唔會響则邊個窿跌出來?

原文章由 AAma 於 08-4-17 11:40 發表
請問香港邊度買呢? 大約幾多錢? 我女今年9月都升小一, 想買個比佢.

我係台灣yahoo定的,+埋transport大約HKD1,600左右啦,個書包易唔易爛就真係唔知,因呀女今年9月先開始用,不過我覺得的質地都幾好同埋好輕lor....

我就咁諗,其實都預左俾的小朋友用就一定會快殘ka la.....

http://tw.f2.page.bid.yahoo.com/tw/auction/b37916867?u=gogoaugemimi

[ 本文章最後由 ruru 於 08-4-17 22:28 編輯 ]

ruru,

thank you.
咁個size,重有無位放埋水樽或者飯盒呢?

原文章由 ruru 於 08-4-17 22:27 發表

我係台灣yahoo定的,+埋transport大約HKD1,600左右啦,個書包易唔易爛就真係唔知,因呀女今年9月先開始用,不過我覺得的質地都幾好同埋好輕lor....

我就咁諗,其實都預左俾的小朋友用就一定會快殘ka la.....

http:// ...

原文章由 AAma 於 08-4-18 10:04 發表
ruru,

thank you.

AAma,

個書包出面係無格位放水樽同飯盒ka....

我老公都話亞仔用 , 應該好快殘 , 因為男仔周圍碰 .
但 如果買牛皮做的日本書包 , 應該會好D !

原文章由 codi 於 08-4-18 12:24 發表
我老公都話亞仔用 , 應該好快殘 , 因為男仔周圍碰 .
但 如果買牛皮做的日本書包 , 應該會好D !

牛皮一定耐用, 但真皮料又一定會勁重, 勁勁重! 妳想亞仔無命咩!自已衡量一下自已需要甚麼...

日本人之生活環境及習慣跟香港好不同的, 適合日本人/ 外國人用之東西, 未必一定百份百適合香港用...

原文章由 AAma 於 08-4-18 10:04 發表
ruru,

thank you.

日本人分得很清楚嚴格的. 書包就是書包, 只放書, 紙, 文具等.
水, 食物, 其他雜件東西會另放在一個手抽袋內(又很精美的)

原文章由 YongXin 於 08-4-17 17:37 發表
千千聲買個人造真膠書包? 易爛又唔夠載野? 無拉鍊就咁得個大”襟”,0的濕碎野會唔會響则邊個窿跌出來?

有地心吸力嘛, 書/ 文件一定不會跌出來, 請放心. 但pu料真的會比較易爛, 只得0.6-0.8mm厚 (是1mm都不足夠). 如果係女, 可以買個試下. 但仔就....
‹ 上一主題|下一主題