用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人參加過通利兒童音樂班?
go

有無人參加過通利兒童音樂班? [複製鏈接]

如題!--親子那個,請指教!
   1    0    0    0

原文章由 MrsLaw 於 08-4-2 15:06 發表

我小朋友讀過music wonderland, e+讀緊jmc book 1

滿意

原文章由 MrsLaw 於 08-4-2 15:06 發表

我個女讀咗1年幾,學到book 3, 佢學到嘢又學得開心..Mrs. Law,你仲有咩想知....

原文章由 natnat_tsang 於 08-4-2 16:22 發表

我個女讀咗1年幾,學到book 3, 佢學到嘢又學得開心..Mrs. Law,你仲有咩想知....

請問 JMC 課程係用咩形上堂架..?? 家長陪同 ??? JMC 是否2年的課程 ??? 教d 咩架 ???   我而家啱啱準備返 MUCIS WONDERLAND ..所以想了解多d 呀.. thanks

natnat_tsang
多謝大家的回應,我仲想知課程學甚麼,因為有朋友話內裡用電子琴,怕會學壞小朋友手勢,對其將來學琴無咁好,你話呢?
謝!

Dear Mrs. Law

本人是鋼琴導師, 之前係2間音樂中心教授意見如下:

通利那一套教材的教法是以電子琴, 輔以歌唱形式, 以12345手指去教, 不太注重看五線譜註要係學睇 d, r, m,

小朋友可以邊彈邊唱,都學得好開心, 不過不要希望他們會嚴格教你正確手指的形態;因為一班太多學生, 老師未必可以照顧每一個學生,  因好多學生完成了jmc 的課程, 之後跟我學鋼琴課, 她十分喜歡唱歌, 常叫我和她唱歌, 但她的手指是平放彈琴的, 手型好有問題; 當然她不是太會視譜.

柏斯, 小小莫扎特音樂班,  我非常喜歡得那套教材alfred,
令小朋友一步一步學習一些樂理知識和音樂概念, 至於手勢, 老師都會教一點, 但不會過於集中這項因為小朋友會悶,
小朋友只有3歲太細, 我覺得最重要是引發她們興趣, 否則會令他怕了音樂, 這樣就太可惜了. 一班有一個小朋友, 3歲多就可以用雙手邊彈邊唱了.小朋友真的是否能學得好,彈得好,

當然除有好老師之外, 還要看家長是否同樣付出一點時間陪伴小朋友一起學習和練習. 小朋友是很需要家長鼓勵

原文章由 MrsLaw 於 08-4-5 17:01 發表
natnat_tsang
多謝大家的回應,我仲想知課程學甚麼,因為有朋友話內裡用電子琴,怕會學壞小朋友手勢,對其將來學琴無咁好,你話呢?
謝!

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-4-6 00:04 編輯 ]

pollychu43

你好, 小兒今年4歲半, 剛剛開始book 2, 正在考慮會唔會正式學鋼琴, 因為我覺得tom lee教彈琴的部份教得比較慢, 而且唔會教一面睇譜一面彈, 而我囝囝的手勢都算ok, 都算肯練琴, 令我憂心的是他習慣了唔需要睇譜彈, 當過多一年之後才正式學鋼琴的話, 我驚他唔肯學睇譜彈(初學睇住譜彈一定會好慢, 會無之前記譜咁開心), 我想請教下你的意見

原文章由 pollychu43 於 08-4-6 00:03 發表
Dear Mrs. Law

本人是鋼琴導師, 之前係2間音樂中心教授意見如下:

通利那一套教材的教法是以電子琴, 輔以歌唱形式, 以12345手指去教, 不太注重看五線譜註要係學睇 d, r, m,

小朋友可以邊彈邊唱,都學得好開心, 不 ...

KaiHinMaMan

唔好講請教,我地交流下心得.. 有時因為家長講比我知佢地的難處我會方法幫助小朋友, 我地大家的目的都係希望小朋友, 愉快學習.

Tom Lee 的課程我會覺得小朋友會好開心. 好似唱遊班咁,
小朋友可以邊彈邊唱,都學得好開心, 因為太多學生, 老師唔可以照顧所有小朋友, 不太會視譜的問題真係比較普遍.

唔睇譜真係好有問題. 好影響小朋友的進度.
我建議如果想小朋友轉鋼琴課. 可以先給小朋友試試看.
可以一邊上tom lee 一邊試鋼琴課. 

因為tom Lee 係教小朋友睇d,r,m 我相信到鋼琴課時老師都會教 CDE. 不用擔心, 我好多小朋友都係咁.他們的進度都可以.視譜慢其實係可以教不用擔心.

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-4-7 12:38 發表
pollychu43

你好, 小兒今年4歲半, 剛剛開始book 2, 正在考慮會唔會正式學鋼琴, 因為我覺得tom lee教彈琴的部份教得比較慢, 而且唔會教一面睇譜一面彈, 而我囝囝的手勢都算ok, 都算肯練琴, 令我憂心的是他習慣了唔 ...

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-4-7 13:03 編輯 ]

多謝你的意見
你講得好啱, 我囝囝返tom lee真係好開心, 所以他對音樂和彈琴都好有興趣, 前幾日我試過比d好簡單的琴譜他彈(係一d他熟悉的歌), 他都唔係太大興趣, 我仲諗緊可以點樣教他視譜, 我諗住如果他唔太抗拒我先比他返鋼琴班, 始終我覺得4歲半太細啦, 他又唔太專心
又如果一直keep住返tom lee, 一邊返鋼琴班又會唔會confuse呢

原文章由 pollychu43 於 08-4-7 13:00 發表
KaiHinMaMan

唔好講請教,我地交流下心得.. 有時因為家長講比我知佢地的難處我會方法幫助小朋友, 我地大家的目的都係希望小朋友, 愉快學習.

Tom Lee 的課程我會覺得小朋友會好開心. 好似唱遊班咁,
小朋友可以邊 ...

[ 本文章最後由 KaiHinMaMa 於 08-4-7 15:00 編輯 ]

DEAR kaihinmama

如果小朋友番tom lee 真係開心. 比佢繼續番la. 小朋友開心好重要.

如果你問我點可以教小朋友視譜. 不如你比d有趣少少的佢識唱的兒歌.比佢彈下. 又可以買一本叫幼兒樂理比佢做下. 寫下字貼下貼紙.
4歲半, 男仔.仲好細個. 應該比佢好好enjoy music.  如果想一邊上鋼琴課一邊上tom lee 我會建議係 tom lee 課程最後1-2個月才進行. 導師方面我會建議找一些比較有教授幼兒經驗的老師.

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-4-7 14:54 發表
多謝你的意見
你講得好啱, 我囝囝返tom lee真係好開心, 所以他對音樂和彈琴都好有興趣, 前幾日我試過比d好簡單的琴譜他彈(係一d他熟悉的歌), 他都唔係太大興趣, 我仲諗緊可以點樣教他視譜, 我諗住如果他唔 ...

真係好多謝你的意見呀, 令我獲益良多
最後想問下呢本幼兒樂理係咪tom lee或柏斯會有得賣呀??

原文章由 pollychu43 於 08-4-7 15:29 發表
DEAR kaihinmama

如果小朋友番tom lee 真係開心. 比佢繼續番la. 小朋友開心好重要.

如果你問我點可以教小朋友視譜. 不如你比d有趣少少的佢識唱的兒歌.比佢彈下. 又可以買一本叫幼兒樂理比佢做下. 寫下字貼下貼紙 ...

[ 本文章最後由 KaiHinMaMa 於 08-4-7 18:15 編輯 ]

係AR

個書名叫

幼兒樂理練習1 
Theory Made Easy For Little Children - Lina Ng

Rhythm

tom lee或柏斯會有得賣

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-4-7 18:12 發表
真係好多謝你的意見呀, 令我獲益良多
最後想問下呢本幼兒樂理係咪tom lee或柏斯會有得賣呀??

等我今日收工去買先
昨日已經開始要我囝囝睇住譜黎彈, 真係彈得好慢好慢, 但他肯睇住黎慢慢彈我都ok啦, 希望他會睇快d啦

原文章由 pollychu43 於 08-4-7 21:38 發表
係AR

個書名叫

幼兒樂理練習1 
Theory Made Easy For Little Children - Lina Ng

Rhythm

tom lee或柏斯會有得賣

kaihinmama

小朋友開始睇譜真係一個好好的開始了.

彈得慢的問題, 我有一個學生都係..
原因: 朋友練習的時間不多. 太少練鋼琴.睇樂譜

其他家長可以同小朋友玩下game. 5秒....3秒..... 之內要看到這個音又要彈到...

.

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-4-8 13:44 發表
等我今日收工去買先
昨日已經開始要我囝囝睇住譜黎彈, 真係彈得好慢好慢, 但他肯睇住黎慢慢彈我都ok啦, 希望他會睇快d啦

醒目開學勳章

我個女都返左4堂music wonderland,不過諗住停,因為作用不大,個老師好有愛心,好有耐性,不過我個女就唔肯坐定定上,只可以keep到20-25mins,又怕佢嘈到其他人,又問返公司d琴老師又話對之後學琴用處不大,所以都係停!

唔知你地知唔知music room個course會唔會好d呢?定係等佢大d直接學仲好呢?

music wonderland 的課程小朋友會好開心. 好似唱遊班咁, 坦白講真係對學琴的作用不大, 但可以比小朋友開心唱下歌仔咁.

小朋友真係得10-15min 習中的時間. 坐唔定係正常. 如果佢開心咪比小朋友keep住繼續番! 

如果你想真係對將來學鋼琴有幫助你可以參加 Parson Music - Little Mozart (會比較好) 

原文章由 natalielin 於 08-4-9 16:27 發表
我個女都返左4堂music wonderland,不過諗住停,因為作用不大,個老師好有愛心,好有耐性,不過我個女就唔肯坐定定上,只可以keep到20-25mins,又怕佢嘈到其他人,又問返公司d琴老師又話對之後學琴用處不大,所以都係停!

唔 ...

pollychu43

有事想請教, 我小朋友現在剛4歲.  係Tom Lee 上book 1 jmc.

開始要晝豆豉 (音樂符號, eg: do),  但對他來說真係有難度.

我想問下, 有冇咩exercise book 可以介紹比我買比小朋友practice.  我想要d 有虛線跟住畫的.

你可以買一些樂理practice exercise book 比小朋友做

幼兒樂理練習1 

原文章由 rabbitpiggy 於 08-4-10 09:29 發表
pollychu43

有事想請教, 我小朋友現在剛4歲.  係Tom Lee 上book 1 jmc.

開始要晝豆豉 (音樂符號, eg: do),  但對他來說真係有難度.

我想問下, 有冇咩exercise book 可以介紹比我買比小朋友practice.  我想要d 有 ...

原文章由 pollychu43 於 08-4-15 11:20 發表
你可以買一些樂理practice exercise book 比小朋友做

幼兒樂理練習1 

THANKS

我都幫囝囝報左呢個班, 想分享一下愚見, 亦有d問題~

我囝囝就黎上堂, 報呢個course係有個媽咪在我個仔細個果陣已經強力推薦我去報, 佢兩個仔女都香港唔知咩音樂團既成員, 有時仲要出國表演, 以前都係讀呢個course, 亦提到學呢個course既好處係唔使一定局限左第時玩咩野學器, 唔使一定係鋼琴, 因為學完呢個課程到第時玩咩野學器都比較易掌握, 亦會好快上手, 因為節拍同音樂感都會有根底, 佢個仔中間都轉過學器, 好快上手, 所以大家話對鋼琴冇幫助的話, 我是可以理解的, 同埋我覺得最重要是興趣, 如果大家話小朋友都學得開心的話我就放心了, 曾經有教琴既朋友同我講, 教唔少小朋友, 佢話好多小朋友去到琴室根本唔想學琴, 係父母迫佢地, 我覺得好慘,  不過我就唔想見到我個小朋友係咁了. 好話唔好聽, 報呢個course好似有點似大包圍咁, 咁多樂器, 希望第時佢總會有一樣有興趣, 萬一佢對鋼琴唔喜歡, 都仲有好多選擇, 希望係咁~

問題方面, 因為呢個course係兩年, 係咪學完哂先學其他樂器會好d呢? 五歲既時候俾佢試下網琴又好唔好呢? 有冇人咁做? 同埋讀呢個course,屋企使唔使添置什麼學器附助,例如電子琴?

仲有我見到佢有個”兒童音樂高級進階班”,係俾JMC既高才生讀,完成仲可以考六級鋼琴.

此課程為有優質音樂潛能的兒童而設。完成JMC課程後,老師會推薦 有特殊音樂潛能的兒童參加兒童音樂高級進階班的甄別試。甄別試內 容包括即時創作一首簡短的樂曲。此課程共4年,除基本音樂知識外, 課程更會特別注重學童在作曲及即興創作的技巧培訓上。完成此課程 可報考YAMAHA鋼琴或電子琴6級考試。

即係裡面有學鋼琴?詳細情形係點既呢?我又見就算入唔到呢個班,最後都可以報"兒童音樂高級班",讀完考七級鋼琴,咁係咪如果跟住一路讀上去,就唔使另外去學琴?
兒童音樂班(4-5) -> 兒童音樂進修班(6-7) -> 兒童音樂高級班(8-9)

同埋我個仔而家四歲, 冇讀到三歲果個"音樂小天地"班, 會唔會跟唔上呢?

[ 本文章最後由 mingb 於 08-4-17 03:56 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題